Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2019 13:44 - За това, как в договор на телекомуникационния оператор А1, пише, че една услуга може да се продава освен на регулярната си, но и на увеличена цена едновремено,
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 553 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 29.11.2019 13:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колеги, току-що се запознах с абонаментен договор към А1, сключен от моята майка, в който наред с всички други условия, описани с малък шрифт, от който изобщо клиентите в България се оплакват от години, тъй като показва неуважение към тях///, открих и една последна точка 8, която ме порази. На стр. 3 от Договора, т. 8 пише следното: "А1 България има право да променя МАТ /бел. моя - това е Месечната Абонаментна Такса, или поне аз така мисля/ веднъж годишно /но не по-рано от 3 месеца от датата на влизане в сила на Договора по отношение на Услугите в това Приложение/, като я индексира с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година /Средногодишни ИПЦ, предходната година =100/, ако същият е равен или по-голям от 1%. Индексираната МАТ е основа за извършване на индексация през следващата година. 
Информация за индексираната такса се включва в първата месечна фактура на Абоната след извършване на индексирането.". Тоест, тук, в тая т. 8, която е отделно от раздела "Цени" в Договора, за който важи т. 22 от Общите условия за взаимоотношенията между А1 България ЕАД и абонатите и потребителите..../https://media.a1.bg/newsite2018/legal/2019/mobile-terms-14082019.pdf, защото в т. 8 от Договора, това не е изрично споменато, тоест може да се смята, че тези индексации, могат да бъдат извършвани без предупреждение от оператора? Което, колеги, за мен изобщо не е странно, като се има предвид природата на т. 8 - тоест, купувайки една услуга, която има определени параметри - като услугата на А1 в случая, описани в Общите правила на сайта на компанията, в които няма нищо за индексиране спрямо НСИ /а няма и как да има!!!/, на практика се продава на клиента на завишена цена, по желание изцяло на оператора, което желание той оправдава с индекрисане на цени с НСИ? Чудно, колеги, какви ли икономисти и прависти работят за А1, които не знаят, че един домат на пазара /който не е абонаментна телекомуникационна услуга!/ не може да се обяви на една цена, да се отмери на клиента, примерно за 2 лв., и след това да се подаде в торбичката, като се поискат 2, 50 лв?? Защото, колеги, цената на доматите се индексира по принцип, доматът е стока /е, при определени условия, в които индексирането се извършва, задължително  преди следващата покупка/, обаче, не и докато ти си купуваш продукта, както се канят да направят А1 с  потребителите на абонаментни услуги, сключили договор за промоционални цени на офертите. 
За жалост, този правен текст в Договора, е описание на вид кражба от клиента, по-скоро  на невероятно нагло заявено желание за кражба, колеги, което, предвид това, което са писали от компанията А1 в края на брошурката с общите условия, която получихме заедно с договора, раздел ХVII, където пише в т. 107 пише, че "При прилагането и тълкуването на настоящите Общи условия се прилага българското законодателство" смятам, че тия представлява публична подигравка именно с българското законодателство, и с повече от милион  клиенти на фирмата, на които пробутват тази книжка. Аз лично, колеги, чак отказвам да повярвам, че компания от калибъра на А1 България ЕАД, която има стотици офиси в цялата страна, хиляди служители и толкоз сложно написан "малък шрифт" да абонаментния си договор, не е в състояние да получи информация и да пресметне, да извърши МЕНИДЖМЪНТ на услугите си, преди да й се наложи да краде от своите клиенти, за да плаща неспособността на мениджърите си да формират цени на услуги, съобразно данните на НСИ?!? Защото това е именно публично признание за неуспеха на мениджърите на компанията, освен всичко друго... 
Ако тук има и други потребители на А1, които биха желали да изкажат мнение или да се съгласят с написаното ,нека да пишат, тъй като ако действително т. 8 от Договора за предоставяне на услуга от тяхна страна, гласи точно това, и ако данните от НСИ, които ще водят до промени на цените на договора, не са закон, или промяна на някакви държавни такси /а те не са?/ то е необходимо, тази точка да бъде атакувана пред регулаторни органи. 
Веднага, щом имам възможност, ще публикувам тук сканирано копие от стр. 3 на договора, където се вижда, подчертана с молив, противоречието. По-горе на същата страница ще се види и подчертана от мен с молив странната дума  дума "хипотеза"/р. 5 отгоре надолу/, която очевидно не е от нечии юридически бележки, ами си е част от нормативен документ на компанията///,  употребена в изречението - "В тази хипотеза, в допълнение на посочената неустойка за предсрочно прекратяване Абонатът дължи на Оператора и възстановяване на част от стойността на отстъпките от абонаментните планове и от пазарните цени на крайните устройства /закупени или предоставени на лизинг /на изплащане/." 
И,колеги, аз не съм съгласна, че ако майка ми е подписала този договор, тя носи отговорност за това, че не й е било съобщено за т. 8 "Други" от него, че го е подписала на коляно пред куриер от друга фирма, не от А1!, което е практика, също незаконна, нито е виновна, че човекът й е казал, че трябва да чете това, което е написано с дребния шрифт, ама то е написано така, че и три дни да го четеш, пак трудно ще се разбере... За мен е много ясно кой е виновен, и никой не може да ме убеди, че желанието на някого да ползва стока или услуга, е повод той да бъде мамен и обиран, че и да се подиграват не само с него, но и с цялото законодателство на държавата! 





Гласувай:
1



1. deleted-4udovi6teto - Абсолютни мошеници!
29.11.2019 13:49
Ритнах ги с голям кеф преди 3 месеца – и рахатясах.
Чу
цитирай
2. eloiz - Чу,
30.11.2019 16:30
това е най-лесното решение, понякога, когато вече се чудиш какво да правиш е и допустимо, обаче тия хора, вече навлязаха в търговията с домати, така да се каже, както съм го описала, тоест - има вероятност, заради спецификата на нашата икономика и на нашия пазар и на нашите МАРКЕТОЛОЗИ, скоро вместо телекомуникационни услуги, да започнат да ни предлагат от всички оператори, домати, така че си помисли.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1664838
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930