Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2016 17:01 - Новините за умрели бебета, начин на употреба по света и у нас
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1828 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Скучният вторник беше украсен от медиите с една новина, която, поднесена по начина, по който е излязла от пресцентъра на някоя пловдивска болница, неволно или не, предизвиква дискусия (но не много сериозна) в обществеността, което ще рече, че генерира коментари във форумите. 
Новината е следната - 37- годишна жена родила в карловското село Иван Вазово, но раждала без акушерка. Бебето умряло. Жената била в болница в пловдивско, с усложнения. Раждането било домашно. Не раждайте у дома! 
А как би трябвало да бъде написана новината, колеги журналисти, ако не я преписвахме директно от информацията от пресцентъра на болницата? 
37-годишна жена, за която няма никаква друга информация, започва да ражда в доста изоставено село, отстоящо на 30 км. от град Пловдив и на около 20 км. от гинекологичното отделение на град Карлово. По неизвестни причини край нея не е имало никой, който да я закара в болница или пък да прецени степента на усложнението и да я откара поне навреме в болницата (за да не възникне и усложнение при родилката, така внимателно добавено в комюникето от болницата, която се притеснява да не би жената да почине и проблемът  вместо обществен, или на практика ничии,  да стане проблем на болницата, аз това го разбирам) . Селото няма постоянно действащ  медицински пункт, който да е в състояние да обслужи родилката, която сама си е виновна, дето е решила да ходи бременна в селото.  Защото, колеги, жените в България винаги, или поне много отдавна,  сме си били сами виновни за всичко, което ни се случва  по време на раждане (и не само), дори подписваме декларации за това в болниците, освен, когато ни приемат по спешност и тогава не знаем какво подписваме)). 
Е, в такъв случай, колеги, имаме ли новина?) Или май новината, като за по света и у нас, е за умрялото бебе, а не за домашното раждане?) Ей тия журналисти, все недоразбрали...
Но нека да текат дискусиите за правата на жените в България при раждане, аз гласувам с две ръце за това тях (дискусиите) да ги има, на обществото ни отвреме на време трябва да се напомня, че жените у нас имат права, да. Жалко само, че обикновено тези откровени новини не се пишат от журналистите у нас, не зная защо. 






Гласувай:
12



1. demograph - Хубав анализ
04.05.2016 10:18
В България няма медии, има мутро-медии. Мутромедиите нямат за цел друго освен да показват мутрите на едни мутри на други мутри. И за да има на кого да си показват мутрите превръщат всички нас в мутри. Вие сте описали технологията с която мутрите превръшат целия народ в себа подобни. Започват от бебетата/живи илии мъртви/ преминават през майките им/живи или мъртви/ бащите и т.н.
Целта е да ни накарат да се отнасяме едни към други като мутра с мутра. Да нямаа нито човещина, нито съчувствие, нито мисъл за почтеност. Тогава идва реда на мутро-политиците, които ни повеждат като овце да изпълним мутренските им планове. Показвайки ни само мутро-събития и само безчувствени и дивашки мутри, ние да повярваме, че живеем в безправен свят на мутри и самите ние сме мутри -Туземия.
Какъвто е езикът ни -такива сме и ние. Езикът прави нас и ние правим езика. Това е принципът на манипулацията.
Докато има хора като вас все още ще има хора.
Поздрав.
цитирай
2. smalltalks - Кога ще започнем да живеем отговорно, без винаги друг да ни е виновен?
04.05.2016 13:07
В случая вината, според мен, е единствено и само на самата жена, която е решила да ражда вкъщи. Това е решение на очевидно напушеният и мозък, не виждам защо търсиш вината в държавата и институциите. Жената и мъжа изглеждаха, меко казано, неадекватни, а вината за смъртта на бебето им е само и единствено тяхна и е плод на тяхната колективна безотговорност и неинформираност. Не виждам какво общо имат правата на жените тук в тази ситуация. Човек е свободен да върши каквото сметне за добре. Така както е решила да ражда вкъщи, така е могла и да го направи в болницата, никой няма да и попречи и в двата случая. Време е хората да започнат да поемат отговорност за постъпките си и за последиците от тях. Не търси под вола теле и не усложнявай допълнително една банална (но за съжаление трагична) история. Сега това, което трябва да се случи, когато тя се опита да роди 2-рото си дете, е съответните институции да се самосезират и да се опитат да я склонят да го направи в болница. Иначе поздравления за хубавата статия и за стила! Успех. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1658429
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930