Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2008 21:41 - Анти - нобеловите награди през годините
Автор: eloiz Категория: Забавление   
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.10.2008 21:46


     Вече 15 поредни години    в университета Харвард, САЩ се връчват на  съвсем истинска и тържествена церемония   т.нар. анти -нобелови награди. Тези отличия се присъждат за “постижения, които не може и не трябва да се повтарят” – тоест за абсурдни и ексцентрични научни трудове и изследвания. Председател на анти  – нобеловия комитет е Майк Абрахамс, а  церемонията по връчването на наградите се извършва в театър”Сандърс”  на Харвардския университет, като  наградените учени получават приза си от ръцете на истински нобелови лауреати. От 2004г. наградите  се излъчват пряко по националното радио на САЩ и по Интернет.

    Подобно на истинските Нобелови награди научните области, в които се дава анти -нобелов приз  са десет, а повечето номинирани присъстват на награждаването, въпреки, че им се налага понякога да пристигат на свои разноски от други континенти.

    Анти - нобеловата награда по физика помни постижения като това на Луис Кевран от 1993г., който “доказа”, че процесът на произвеждане на калций в черупките на кокошите яйца се  съпровожда със студен ядрен синтез... През 2001г друг лауреат на наградата по физика, Дейвид Шмидт от Масачузетския университет откри физичния закон, по който  завесите на душа в банята извършват вълнообразни  движения навътре.

    Постиженията на анти -нобелистите по физика бледнеят пред тези по биология. През 2001г. Бък Уеймър получи анти - нобелова награда за откритието “Въздухонепроницаемо бельо със сменяем вълглен филтър, който неутрализира газовете с неприятна миризма”, а през 2007г. холандката Йохана ван Брунсвик беше отличена за трудовете си “Леглата, прахът и молците”, “Домът, леглото и дървениците” , както и за  капиталното изследване “ Живи организми в дюшеците на Холандия”...

   Анти - нобеловата награда по химия за 1998г.беше присъдена на Жак Бенвенист от Франция, който “откри” и “доказа”, че “ водата притежава памет и съдържащата се в нея информация може да се предават по телефона и по интернет”.

   Друг носител на анти- нобеловата награда за химия, но този път за 2002г, Едуардо Сегура се прослави с изобретяването на перална машина за кучета и котки. Изминалата 2007 година пък  се запомни с постижението на Маю Ямамото, която изнамерила начин за извличането на ванилия от кравешки тор.

     Анти – нобеловите награди по медицина поразяват с изследвания като миналогодишния лауреат на наградата “Странични ефекти от поглъщането на сабя”. През 2001г. П.Барс от университата Мак Гил пък беше премиран за доклада си “ Наранявания, дължащи се на падащи кокосови орехи”. Ученият  подели наградата си с двама индийски изследователи, които откриха, че “Чопленето на носа е нормално явление при подрастващите”...През 2000 г.пък трима шотлански хирурзи получиха приз за изследването си върху нещастните случаи в Глазгоу, предизвикани от чупенето на тоалетни чиний.

     Анти – нобеловите награди, връчвани за литература включват забележителни постижения като това на д-р М. Сидоли от Уошингтън, САЩ, който през 1998г. публикувал съобщението “Пърденето като защита срещу неописуем ужас”...

    Година по-късно, през 1999, наградата отиде у Британския институт за стандарти, който успя да изготви и публикува инструкция от шест страници за правилното приговяне на чаша чай.

     Анти – нобеловата награда за мир за 1997г.получи Х. Хилман(Англия) за съобщението “Възможни болезнени усещания по време на екзекуция с различни методи”

   През 2000 г. наградата получи още една британска институция – в случая Министерството на военно- морския флот на Нейно Величество, което  заради икономии по време на военни учения  забранило на курсантите да стрелят с истински снаряди,като вместо това те трябвало да имитират оръдейни залпове с викове “Бумм!”

    Година по-късно наградата отиде чак в Литва у местен преприемач, който създаде увеселителен парк “Светът на Сталин”.

    Миналогодишният приз за мир пък получи лаборатория в Дейтън, част от военопромишления комплекс на САЩ, която се прослави с изобретяването на т.нар. “гей-бомба” – химическо оръжие, предизвикващо неустоимо сексуално привличане между  вражеските войници.... 
   



Тагове:   награди,   Нобеловите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651892
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031