Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2009 18:00 - Арамейски език и писменост - общ преглед
Автор: eloiz Категория: Технологии   
Прочетен: 8220 Коментари: 1 Гласове:
0



Днес  знаем   твърде малко за този език , освен, разбира се, че  на него  е говорил преди две хилядолетия с последователите си Исус Христос. За съвременния човек това придава на арамейският език   ореол на загадъчност, и с право – този почти изгубен днес език   има над 3000 години история, включва  сложна система от диалекти и само  за няколко века в древността  се превръща в “лингва франка” на Плодородния Полумесец.

    Предполага се, че названието му произлиза от името на племе, наречено “арамеи”, което се заселило на Плодородния Полумесец(районът на дн. Израел, Ливан, части от Йордания, Сирия, Ирак и Югоизточна Турция) през 14-12в. пр.н.е. Писмените сведения от този най-ранен етап на развитие на езика са твърде оскъдни, за да се правят сериозни изводи за състоянието му, още повече, че освен всичко друго загадка  за учените остава и  произходът на самите  “арамеи”, които буквално дошли от нищото и говорели и пишели на семитски език с азбука, близка и вероятно произлязла от финикийската.

   Последвалите бурни исторически събития в тази част на света довели в следващите столетия  до появата на могъщата Персийска империя, която превърнала арамейският език и писменост в един от многобройните официални езици  в покорените от нея държави. По този начин арамейският успял да проникне в редица общества и култури, засегнати по някъкъв начин от експанзията на Персия и нейното политическо и културно влияние – като Египет, Сирия и пр.

    Широкото разпространение на арамейският език вероятно е сред причините големи части от Библията – книгите на пророците Даниил и Езра по-късно  да бъдат написани на този език. С арамейска имперска азбука, приела названието хебрейска били написани и Талмуда и Зохар, някои от най-важните религиозни книги на юдеите.

    Поради  това, че се е използвал в различни държавни и религиозни общности, арамейският придобива и многобройни “диалектни” форми, като повечето учени днес приемат, че арамейският език не е единна  и монолитна система, а съвкупност от близки диалектни форми – различни  “видове” арамейски езици. Сред някои от най-известните диалекти на арамейският са хебрейският – езикът на Стария Завет и на редица юдейски религиозни книги, както и сирийският език и писменост, който се приема за източно – арамейски.(По териториално деление арамейските диалекти се поделят в най-общи линии на източни и западни, а по разпространение във времето – на древни и по-модерни арамейски езици)

    Счита се, че най- ранната арамейска писменост е била буквена, , като се е състояла само от букви, които изразявали съгласните звуци, а гласните се допълвали в изговарянето на текста  най-често чрез специални добавени знаци. Същинска азбука обаче, позната ни днес от гръцката писменост, кирилицата и латиницата, представлява  писмена система, която  има буквени еквиваленти и на гласните ,и на съгласните звукове и заради това , че учените наричат арамейската писмена система абукида – тоест линеарна писменост, която не съдържа буквени знаци за гласните звукове.

   Счита се, че писмеността на арамейски език възниква и се развива именно около 7 – 5 в пр.н. е. Смята  се, че от тази писмена система произлизат еврейската, арабската и сирийската азбука, като чрез последната арамейският език оказва влияние и на редица по-късни писмени системи – тези на согдийската писменост, на орхонската писменост (която, между другото е руническа и е призната като най – старата тюркска писменост), както и на набатейската и манихейската писменост. Тези писмени системи  се използват на територията на североизточен Иран, както и в предна Азия до 9в.н.е. и с тяхна помощ са записани редица будистки, манихейски, несториански и зороастрийски съчинения.

   Според изследователите арамейският език и писменост имат влияние и над азбуките брахми в Индия, които се разпространяват в Югоизточна Азия с разпространението на будизма и индуизма.

   Интересен остава фактът, че с помощта на арамейската писменост или на азбуки, произлезли от нея и почти забравени днес  се описват  и остават за поколенията  съчиненията и образите на създателите на четирите основни световни монотеистични религии – християнство, будизъм, ислям и юдаизъм.



Тагове:   арамейски език,


Гласувай:
0



1. eloiz - Официалната теория
13.05.2009 13:33
публикувам, това е. Винаги, когато работя с история на езиците предпочитам официалната. Просто защото там нещата са пределно ясни - юсовете и еровете дават строго определени наследници и прочие... Тоест там нещата са ясни, видими и доказуеми)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651543
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031