Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2013 14:53 - Олигарсите: Иво Прокопиев & Росен Плевнелиев
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 3209 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 07.11.2013 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image   РАЗСЛЕДВАНЕ: ИВО ПРОКОПИЕВ НАЛЯЛ 9 МИЛИОНА ЕВРО
В ОБЩА ФИРМА С РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ


Девет милиона евро офшорни капитали е налял енергийният олигарх Иво Прокопиев само за година в дружество, свързано както с него, така и с президента Росен Плевнелиев. Това става ясно от официални документи, които напълно разбиват паническите опити на държавния глава да отрича както връзката си с Прокопиев, така и офшорните си обвързаности. В центъра на схемата е строително-инвестиционната фирма „Дани консулт”, а милионите с неясен произход са излети в нея чрез сложни маневри, включващи дружества, регистрирани на Кайманите и Малта – все места, известни като данъчен рай и пристан за съмнителни капитали, пише "Телеграф" в обширно разследване по темата. Стартът е даден през юни 2006 г. когато един от бизнесмените от обкръжението на Прокопиев и Плевнелиев – Георги Ранчев, създава „Дани консулт” - дружество, което строи в района на Черноморец и Созопол (където къща в местността Аклади има президентът), а впоследствие прави редица проекти и в София. Към момента на създаването на фирмата Плевнелиев е управител на „Линднер имобилиен мениджмънт”, сред чиито управители в момента е именно Ранчев. Два месеца след като регистрира „Дани консулт”, българският бизнесмен прехвърля всичките си дялове в нея на германеца Ралф Харалд Либ (бел.ред. - друго от лицата, свързани с фирмите около „Линднер”), който пък от своя страна назначава за управител на дружеството Христо Москов.

Подобно на Ранчев, и Москов е лице от близкото обкръжение на Плевнелиев, като в момента е сред управителите на любимия бизнеспроект на настоящия държавен глава – Бизнеспарк София. Промените в „Дани консулт” обаче далеч не приключват със смяната на управителите. Само седмица след като назначава Москов, на 24 август 2006 г. Ралф Харалд Либ сключва договор за заем с регистрираното на Каймановите острови инвестиционно дружество „Грамърси имърджинг маркетс фънд”. По силата на контракта инвестиционният фонд отпуска 4,25 млн. евро на „Дани консулт”. Кредитът е обезпечен от Либ с част от дяловете му в българската фирма, като за целта сключва на 12 септември 2006 г. договор за залог. От името на „Грамърси имърджинг маркетс фънд” се подписва не друг, а енергийният олигарх Иво Прокопиев, който се явява пълномощник на фонда. С пълномощното, дадено му от директора на фонда Джей Джонстън, той получава и правото да прехвърля на други лица заложените като обезпечение дялове от „Дани консулт”.

Така на 21 декември 2006 г. - само три дни преди Коледа, когато инвестиционните среди обичайно си дават няколко дни отдих, в „Дани консулт” стават поредните рокади. „Грамърси имърджинг маркетс фънд” продава 400 от дяловете в дружеството на регистрираната в Малта офшорка „Грамърси имърджинг маркетс Малта”. Прехвърлянето се прави от Иво Прокопиев, който се явява пълномощник и на двата фонда и се подписва както за продавача, така и за купувача. Така той реално прехвърля дяловете сам на себе си.

В същия ден „Грамърси имърджинг маркетс фънд” продава останалата част от дяловете си в „Дани консулт” на регистрираното през октомври 2006 г. българско дружество „Аклади имобилиен”. Паралелно и Либ продава част от останалите му дялове в „Дани консулт” на „Аклади имобилиен”. Останалите пък прехвърля на трета фирма - “Панито бетайлигунгс”, чийто едноличен собственик е към онзи момент. В същия ден регистрираният на Кайманите фонд увеличава и дадения кредит от 4,25 млн. евро на 7 млн. евро, като промяна има и в заемодателя – той вече е „Грамърси имърджинг маркетс Малта”. Далеч не изненадващо промените отново са придвижени с подписите на Иво Прокопиев.

Така „Дани консулт” посреща 2007 г. с достатъчно офшорни милиони, за да застроява Черноморието и София, както и с трима нови собственици – малтийският фонд, който вече държи 40% от БГ строителната фирма, немската „Панито бетайлигунгс” на Либ с 32% и българската „Аклади имобилиен” с 28%. Три дни след старта на 2007 г. пък в „Аклади” и съответно в „Дани консулт” официално влиза настоящата съпруга на президента Росен Плевнелиев – Юлияна Плевнелиева.

Както е известно, настоящата първа дама избягва публичността освен когато трябва да нагледа как вървят протестните акции, подбуждани от кръга „Капитал”. Но пък се вихри със замах в бизнес регистрите. На създадената през октомври 2006 г. „Аклади имобилиен” първоначален едноличен собственик е управителят на „Дани консулт” Христо Москов. На 3 януари 2007 г. обаче като съдружник във фирмата, а така и като съсобственик на „Дани консулт” влиза Юлияна Плевнелиева. По същото време е увеличен и размерът на кредита, даден от „Грамърси” на „Дани консулт”. Той става 8,6 млн. евро. Осем месеца по-късно – през август, във фирмата идва и нова финансова инжекция – заемът скача на 9,13 млн. евро, но представител на малтийския фонд „Грамърси” вече не е Иво Прокопиев, а друг бизнесмен от обкръжението му – неговото и на Плевнелиев – Ангел Гяуров.

Отново през август започва и поредната серия промени в собствеността на строително-инвестиционната фирма „Дани консулт”. Тогава „Панито бетайлигунгс” прехвърля дяловете си в нея на „Грамърси имърджинг маркетс Малта”. През октомври 2007 г. Плевнелиева пък прехвърля дяловете си в другия останал собственик на „Дани консулт” - „Аклади”, на семейното си дружество с Росен Плевнелиев - „Плевнелиеви” ООД. Любопитен факт е, че семейство Плевнелиеви започва да замита следите си в захранената с офшорни милиони „Дани консулт” горе-долу по времето, когато вече е ясно, че Плевнелиев ще бъде номиниран за президент. От 2011 г. те не фигурират в българските регистри с каквито и да било официални връзки с „Дани консулт”. Така в момента собственик на „Аклади” вече е само фирмата на Христо Москов „Брейкаут”. Собственик на „Дани консулт” пък освен нея е друга малтийска офшорка – „Рила риъл истейт холдинг лимитид”.

Малтийско дружество и в „Бизнес парк София”. Бизнес парк София Малтийска офшорка изскача и от сделката за „Бизнес парк София”. Продажбата, която бе прокламирана като връх в предприемаческия устрем на Плевнелиев, беше финализирана във втората половина на 2006 г. Горе-долу по същото време, когато стартира схемата с „Дани консулт”. Официално тогава беше обявено, че „Бизнес парк София” е купен от американския инвестиционен консултант „Грамърси” и свързани с него лица. А самата сделка била финансирана с кредит от 86 млн. евро, отпуснат от лондонския клон на Дойче банк.

При проверка в детайлите по договорката обаче лъсва, че купувачът всъщност е „Грамърси имърджинг Маркетс фънд”, а обект на продажбата не са компаниите - собственици на самия парк „Бизнес парк София” и „Бизнес парк София 2”, а регистрираните в Австрия „Линднер Фервалтунгс” и „Линднер Цайне Фервалтунгс”. Именно по този начин купувачът придобива контрол върху бизнес парка. „Грамърси” пък явно са действали само като параван, защото истинският купувач за проекта се оказва регистрираната в Малта офшорка BPS 1 Malta ltd, чийто представител у нас е Ангел Гяуров – един от бившите управители на „Бизнес парк София” и участник в редица компании, свързани с Прокопиев. От 2010 г. BPS 1 фигурира като едноличен собственик на капитала както на „Бизнес парк София”, така на „Бизнес парк София 2”.

Любопитно е и откъде са дошли парите за самата сделка, защото кредитът, отпуснат от Дойче банк – Лондон, всъщност е отишъл за изплащането на първоначални задължения на BPS 1. Така остава отворен въпросът с какви точно капитали компанията е придобила бизнес парка. Въпрос, на който трябва да отговори Плевнелиев. Показателен е фактът, че в конкретния случай Дойче банк – Лондон, е действал чрез свой представител – сочения за близък до Прокопиев адвокат Дамян Симеонов. Симеонов е сред честите автори на издавания от него вестник „Капитал”.

Директорът на „Грамърси” в четири БГ компании изплува и в кипърския скандал с „Каолин”. Любопитен факт е, че според системата за фирмено разузнаване ДАКСИ директорът на двата инвестиционни фонда на „Грамърси” на Кайманите и в Малта Джей Александър Джонстън фигурира в общо 4 регистрирани у нас фирми - „Арко тауърс”АДСИЦ, „Алфа център”, „Софстрой” и „Грийн ейкърс”. До една свързани с Иво Прокопиев. Имената на Джонстън вече са заличени от „Софстрой” и „Грийн ейкърс”, но продължават да фигурират в ДАКСИ по партидите на „Арко тауърс” и „Алфа център”. В продължение на една година той е бил шеф на съвета на директорите на „Грийн ейкърс”, което е сред основните акционери в пенсионен фонд „Доверие”.

Името на фирмата нашумя след разследвания на TV7 и БГНЕС, които показаха, че Прокопиев и държавният глава Росен Плевнелиев са обвързани и през няколко кипърски офшорки. До 2010 г. „Грийн ейкърс” е собственост на регистрираната в Кипър Hanford Consultancy (Overseas) Ltd, но след това целият пакет негови акции преминава в ръцете на „АМ рисърч”, което от своя страна е 100% собственост на Прокопиевия „Алфа финанс холдинг”. Управител на Hanford Consultancy (Overseas) Ltd е Меглена Тушева, която е в управлението и на „Столбърг инвестмънт лимитид”. Това е една от двете кипърски офшорки, през които разследване на TV7 показа, че на 27 май към островната държава са били отклонени близо 7 млн. лева от сделки с акции на Прокопиевия „Каолин”. По този начин хазната е била ощетена със 700 000 лева неплатени данъци.

Другата офшорка, през която тогава е преминала схемата, е „Уиклеф холдинг лимитид”. Както „Столбърг”, така и „Уиклеф” през годините са били свързани с Плевнелиев – до 2010 г. двете са държали заедно със семейното дружество на Росен Плевнелиев и половинката му Юлияна по 33% от фирмата „Бългериан резиденшъл парк”. Това е компанията, построила жилищния комплекс, в който и до момента продължава да живее семейството на президента.

Това далеч не са единствените кипърски офшорки, свързани с президента. Както вече стана ясно в битието си на бизнесмен той е отклонил близо 1 млн. долара към свързани с него дружества на острова - „Инокс мениджмънт лимитид” и „Белингъм дивелъпмънт лимитид”. Схемата е станала чрез консултантски договори, като по този начин е избегнато плащането на близо четвърт милион долара данъци у нас. В момента собственик и управител на „Инокс” е първата съпруга на Плевнелиев – Вероника.

Източник: 
http://19min.bg


 

Братът на Саша Безуханова лъсна като агент на ДС

Станислав е един от десетимата от "Инвестбанк", осветени от комисията по досиетата

Братът на бизнес дамата Саша Безуханова, която скоро официално заяви амбициите си в политиката, се оказа с досие в Държавна сигурност. Комисията по досиетата обяви имената на 10 бивши членове на управителните органи на "Инвестбанк", които са работили за бившите тайни служби. Сред тях лъсна името и на Станислав Безуханов.Братът на бившата директорка в "Хюлет пакард" е бил щатен служител на Първо ГУ на ДС - тогавашното разузнаване. Той е бил в ръководството на "Инвестбанк" от 1994 до 1997 г.

В момента, в който е освободен от длъжността си в банката, на негово място влиза бившият заместник-шеф на Първо ГУ Любен Гоцев. Другият любопитен факт е, че почти всички членове на борда на банката, работили за ДС, са сътрудничили точно на Първо ГУ.

Самата Безуханова пък упорито отрича, че платформата й "България може" е замислена като партия. Според анализатори, обаче, проектът ще се превърне в партия, зад която ще застанат Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева и кръгът около Иво Прокопиев.

Източник: БЛИЦ



Част от коментари към темата "Прокопиев отвърна на обвиненията..."
Автор: OFFNews Публикувана на 7 август 2013 г.

          • BitterMist казва: 7 август 2013 в 18:56

            Иво, не падай на нивото на болшевишките апаратчици. Не можеш да ги биеш по долнопробност. Скоро и на тях ще им дойде естествения край. Важното е, че им паднаха маските с опита за офшорно придобиване на близо 2 млрд. пенсионни спестявания. Понятна е кампанията им сега, но и тя скоро ще затихне, защото са отворили вече твърде много фронтове и нито един с потенциал за победа.

            Отговор
            • Vord казва: 7 август 2013 в 19:24

              На място казано.

              Отговор
            • Жужа Малинова казва: 7 август 2013 в 21:18

              Ха-ха-ха… Ама недейте така… Какви болшевики, какви 5 лева?
              Има все още хора които помнят и знаят кой е Ивчо. image

              Ба­ща­ му – Ге­ор­ги Про­ко­пи­ев – бе дъл­го­го­ди­шен зам.-ди­рек­тор на пра­ви­тел­с­т­ве­ния ре­зер­ват „Воден“, по времето на другаря Тодор Живков. Нали не мислите, че Сульо и Пульо ги назначаваха за директори в резиденциите на ЦК на БКП?!? Проверен другар бе Прокопиев, служител на Държавна Сигурност, по-точно на УБО.

              Резиденция Воден бее лю­би­мо мяс­то на То­дор Жив­ков за ло­ву­ва­не и сре­щи с най-висшите ръководи­те­ли на брат­с­ки­те соц­с­т­ра­ни. Тук се със­тоя и зна­ме­ни­та­та сре­ща на Жив­ков с другаря Брежнев.

              Тук ре­до­вен по­се­ти­тел е и страс­т­ни­ят ло­вец Пен­чо Ку­ба­дин­с­ки – член на Политбюро. Ре­зер­ва­тът е сто­па­нис­ван от УБО.

              Ба­ща­та, ка­то не­гов слу­жи­тел, сле­до­ва­тел­но съв­сем не е в сутерена на пар­тий­на­та но­мен­к­ла­ту­ра. Об­рат­но, за­е­ма вли­я­тел­на позиция в слу­жеб­на­та пи­ра­ми­да, незави­си­мо от об­с­то­я­тел­с­т­во­то че ра­бо­ти в „дъл­бо­ка­та про­вин­ция“.

              Го­ле­ми­ят му син Алек­сан­дър, голямото братче на Ивчо Прокопиев, работеше в сис­те­ма­та на Дър­жав­на си­гур­ност. Контра­ра­зуз­на­вач бее към МВР-Раз­г­рад. б
              Днес работи и ръководи бизнеса на по-мал­кия си брат – милият Ивчо.

              Хайде моля Ви се, да не почнем да вадим кирливите ризки… Та казахте – “Иво, не падай на нивото на болшевишките апаратчици.”
              Та нали без тях и ДС/УБО подкрепата, Ивчо щеше да е най-много счетоводител в някое ТКЗС в момента image

              Отговор
              • BitterMist казва: 7 август 2013 в 21:46

                Ти си живо доказателство за думите ми по-горе image Благодаря за съдействието ти!

                Отговор
                • Жужа Малинова казва: 7 август 2013 в 21:59

                  Моля, пак заповядай.
                  Но всеки си има история, а неговата е интересна, и тук болшевиките нямат нищо общо.
                  В България, нокога не е имало болшевики, нито комунисти (особенно след 1960 година) – имаше партийци – гнусни селяндури, нагаждачи, лакеи. Та от такова семейство е и нашия Ивчо. След като си израснал докато баща ти е събирал полупразните бутилки от трапезата на другаря Т.Живков – такъв ще ти е и манталитета – да слугуваш.
                  И той го прави добре – за него няма значение червени/сини/жълти/пембени. Да си спомним може би за кръга “Агнешки главички” по времето на бай Иван Костов?!?
                  В края на 90-те години на миналия век, когато СДС държеше всички властови лостове в държавата, шефът на икономическата комисия в парламента Никола Николов превърна похапването на агнешки главички в своеобразен политико-икономически ритуал. Обикновено в Деня на майстора – петък, синият депутат от Разград сбираше група от 10-15 съпартийци в парламента, за да бистрят последните тенденции в политиката и бизнеса у нас. И, разбира се, да потърсят начин да укрепят собственото си политическо и финансово бъдеще. Сред тези вече потънали в забрава сини депутати бяха Красимир Каменов, Панайот Ляков, Пламен Иванов, Илиян Попов. За уикенда, цялата тумба се прехвърляше от София във “Воден” – бившата ловна резиденция на Тодор Живков край Разград. За да разпуснат с лов след отговорното похапване на агнешки главички…
                  Икономическата опора на този приятелски кръг от депутати бе обещаващият млад бизнесмен и издател на седмичника “Капитал” Иво Прокопиев с неговите приятели. Той осигуряваше и подобаваща медийна трибуна на “агнешките главички”. Бащата на Прокопиев пък домакинстваше във “Воден” на ловните приключения на сините депутати.

                  Да не говорим за Re: TV, която бе съз­да­де­на, за да оси­гу­ри из­бор­на­та по­бе­да на ГЕРБ през юли 2009 г., след ко­е­то е зак­ри­та.

                  Да не говорим за съпругата на уважавания г-н Президент, която бе дълги години служител в Капитал image

                  Отговор
                  • BitterMist казва: 7 август 2013 в 22:45

                    Тези вече ги научихме наизуст. Смени плочата, трол image

                     
                  • Жужа Малинова казва: 8 август 2013 в 9:16

                    Значи да не очакваме повече да използваш “болшевики” и “комунисти”, като ги противопоставяш на другаря Прокопиев, след като си си научил урока наизуст?!?
                    Иначе изпадаш в смешна ситуация image

                    Също така, за да не изпадаш в бъдеще в неудобни ситуации, може да видиш последните решения на “Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност”, за една пернишка другарка Сашка, и нейното братче Станислав, и може би ще ти стане ясно “кой-кой е” в България image

                    http://www.comdos.bg/Начало/Decision-View/p/view?DecisionID=560

                  •  











Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3847914
Постинги: 572
Коментари: 1072
Гласове: 19970
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930