Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2009 14:08 - Войната, която няма да се състои
Автор: eloiz Категория: Политика   
Прочетен: 1308 Коментари: 4 Гласове:
1



   Онова, което малцина знаят за отношенията САЩ - Иран е, че те съвсем не почиват на широко прокламираната позиция на щатите относно опасността от иранската ядрена програма. Мнозина са склонни да мислят, че такава изобщо няма .(Нека не забравяме странния случай с една съседна на Иран държава, в която уж също имаше ужасяващи ядрени оръжия и чудесий, които май си останаха само в главата на Джордж Буш - младши...)
    За съжаление в България малко хора четат вестници, различни от "Шок" и двойниците му и си нямат представа, че светът се върти, и то ужасно бързо... Като колелото на съдбата, както казват китайците, в което попаднеш ли - веднъж си долу, веднъж горе..
    Оказа се,че между 2004 и 2007 г. под носа на САЩ, които гонеха въображаеми и не толкова призраци на терористи   Китай е сключил три договора с Иран и ирански компании на стойност стотици  милиони долари. Основният от договорите обвързва китайският химически гигант SINOPEC и иранската страна за двадесет години, като срещу 150 000 барела суров петрол на ден китайската страна се задължава да внедрява модерни  технологии  във военната промишленост на Иран, за да могат иранците да разполагат с балистични ракети, установки и всичко необходимо на една бедна държава с богати природни находища да държи когото трябва отвъд границите си. Но това ще се изпълнява постепенно и в бъдеще. Защото Китай знае, че не се дава пушка в ръката на човек, който не може да си служи с нея. (За разлика от САЩ, но на тях много често им е прощавано, историческият им опит е твърде малък, в сравнение с този на геополитическия им противник). Иранската държава, в която много бързо се наливат пари вече съвсем не е това, което беше във военно отношение и сякаш  се осъществяват наяве всички лъжи и инсинуации, с които САЩ ни засипваха по време на войните в Залива и срещу Саддам... Казано е : който сее ветрове, ще жъне бури...
   Засега Китай се задоволява (и може би забавлява) умело да подклажда взривоопасните конфликти в Близия Изток, оставяйки щатите и техните съюзници в Израел да се "пекат на бавен огън". Защото  въпреки дрънкането на оръжия и развяването по послушните медии на  "хуманитарни демократични принципи" нито САЩ, нито Израел  в момента могат да нападнат Иран без преки последствия за самите себе си. И те го знаят.
(следва)


Тагове:   геополитика,


Гласувай:
1



1. eloiz - О, да, прав си,
20.09.2009 14:26
просто не зная дали си забелязал - но "Шок" и подобните нему дотолкова приличат на останалите,които си споменал в една редичка с тях, че не можеш ги отличи... Жалко е, обидно е, че това са вестниците с най-голям тираж. Явно все още не сме надживели "онези" времена, в които всички консумираха онова, което им се предлагаше, и почти никой не считаше за нужно да потърси нещо ново, или поне истината...
цитирай
2. eloiz - Благодаря)
21.09.2009 19:12
Много се радвам даже, че коментарът е толкова дълъг, това показва, че темата е заинтригувала) А по шрифта ще помисля,като си свикне човек с тоя Таймс и си кара с него, каквото ще да става))))
По въпроса за избора. Аз успях да прихвана само последните няколко години от онова време. И въпреки това нямах избор - трябваше да марширувам като всички в строя, със синята връзка и шапката,с отвратителната плисирана тъмносиня пола, която никога не ми беше по мярка. В детската градина имаше избор само между книжките, които ми четяха за другаря Ленин и за другаря Димитров...Казвала съм го и друг път и ще се повторя, но в началното училище знаех наизуст стихотворението за другаря Димитров, но от "Аз съм българче" можех да кажа само първия куплет!!! Разбира се, това е моята тогавашна, детска гледна точка. С нея не ангажирам никого.
Апропо, и по нашите будки рядко има "Дневник" и други подобни... За "Пари" и "Капитал" да не говорим)))
цитирай
3. toross - Постингът е чудесен -
29.09.2009 20:45
харесвам аналитично мислещите хора. И още нещо - в Иран на власт са практически религиозните водачи, но те са шиити и в някои отношения доста по-светски от крайните сунитски деноминации. Мой приятел, който работи в Техеран ми е споделял, че там има доста по-малко жени напълно закрити, отколкото в Анкара например. Само като щрих...
цитирай
4. eloiz - Нямам нищо против забулените жени,
05.10.2009 18:30
стига да не искат от мен самата да ходя забулена, торос) И да, нормално е, все пак Анкара май няма толкова сериозни спонсори, които за има - няма няколко години буквално да изтикат напред технологиите й с години и десетилетия)) Все си мисля, че там, където се говори за технологии много рядко става въпос за това колко була носи да речем - момичето, дето изчислява траекториите на ракетите))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1660641
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930