Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2020 16:14 - За даренията на карловската болница по време на епидемията
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 236 Коментари: 0 Гласове:
1



И така, колеги, възправих се днес тука, не за да обсъждам новините от в-к "Телеграф", нито да обсъждам брифингите на Националния кризисен щаб, ами за да се изкажа, по повод една статия, която открих във фейсбук. Статията се нарича "Областният управител с ценно дарение за карловската болница /видео/ - Горещите новини на Подбалкана, и се намира в сайта PB NOVINI.COM /това, може би се изписва и с малки букви, но троля не знай със сигурност/
Тая статия, колеги, привлече моето внимание, защото от други две статии /вкл. едната интервю/ с директора на болницата в град Карлово ставаше ясно, че в болницата са постъпили дарения за закупуването на респиратор за интензивна грижа, който да стане третият такъв в нашата болница, но поради това, че от фирмата-производител на респиратори, никой не уважил самотното искане за един респиратор на директора на карловската болница, ами дали 2000 на немската държава, то той /директорът на карловската болница/ се обърнал към здравно министерство, за да съдейства за закупуването на респиратор, за който болницата имала парички, благодарение на даренията. 
През последните дни, разни физически лица и партийни фигури от нашата община също се намериха, и дариха с разни предпазни средства болничното заведение, затова аз зачетох с искрен интерес това ново съобщение, за даренеи, направено най-сетне, на 20-ти ден от "извънредното положение" от областната управа на област Пловдив, към една от големите извънпловдивски болници. Разгеле, рекох си аз - майка, макар и малко късно, някой се сети, че тук няма респиратор, че няма предпазни облекла за многократна употреба /според директора на болницата, в едно интервю, взето ако не греша, преди поне пет дни, той твърди, че ще изиска 40 или 50 бройки от Кризисния щаб/, та аз, гледайки илюстративната снимка на тоз интернет сайт, отразил дарението, си помислих - брей, дойдоха най-после поне тия предпазни облекла. Макар че, колеги, като гледах двата пакета в ръцете на директора на болницата - един с бяло облекло за многократна употреба сигур, и един с такова за еднократна, което прилича на дъждобран - и до него, двете дарителски лица, си помислих - ей, майка му стара, пак не са стигнали за нас бройките.... Чак, когато започнах да чета статията/защото не съм изгледала видеото/  разбрах,че може не само да не са стигнали, ами и да са искали хората, дарители - г-жа Каназирера и неизвестният мъж до застаналия в средата директор на карловската болница, да се покажат тие, не толкова предпазните облекла, иначе, щеше г-жа Каназирева, да седи както си седи на снимката, с ръце на кръста, ама мъжът, щеше да влачи в ръка поне три кашона, колеги, и да показва още пет в колата, хихи, ама не, не беше така, само трима души и два костюма видях на снимката пред карловската болница, барабар с директора на болницата.
От статията ставаше ясно, колеги, отгоре на всичкото /тойест, проблемът не беше само в снимката/, че всъщност, тия предпазни облекла, раздавани от областната управа на Пловдив на 20-ти ден от "изънредното положение" всъщност са дарени от фирми и граждани, чиито имена в статията не бяха споменати! /дори не беше споменато, колеги, ако тия хора са искали да останат анонимни, кой знае, все пак, може някаква информаця да е имало на видеото, аз не исках да го гледам/.
"Пред медиите Каназирева коментира" пише все пак в статията " че направеното дарение е от фирми и физически лица, които са закупили облеклата и са ги доставили на Кризисния щаб." Тя още заявява, че "Ние се постарахме да доставим облекла на всяка една болница в Пловдивско, макар и да са малко на брой.". Чудя се, колеги, ако ги нямаше тези дарения, дали щеше да има възможност, г-жа Каназирева да достави, макар и малко на брой, облекла? Кой знай. Нататък, тя казва" Независимо дали е в Пловдив, Карлово, Първомай, Раковски, всяка една болница има облекла." Е, да, колеги, има, но колко на брой, дали ще стигнат, това няма значение, може би, и не се казва в това изказване, сякаш, г-жа Каназирева, не е областен управител или каквото е там, а "човек, който дарява", хм. А тя би могла да каже, колеиги, да - карловци, имаме малко защитни облекла, които да дарим, стегнете се, тук има фирми, които са дарявали още на болницата ви, те могат да осигурят и 40 защитни костюма, аз ви дойдох на крака, да ви покажа уважение, защото съм ви областен управител, йоо - но не, колеги, тя не казва това, тя просто ..... дарява.... дарения?.
И какво казва, в крайна сметка - "Благодарение на д-р Кабаиванов, всеки един лекар и директора на болницата трябва да са спокойни, че хората на първа линия имат прекрасни облекла." Йоо, колеги, явно, въпросът с облеклата е приключен за г-жа Каназирева, не зная, дали и аз трябва да коментирам още, какво би могла тя да направи, като областен управител или каквато е там, защото очевидно, това няма да има смисъл.
За мен е учудващо, защо в темата за даренията се намесва председателят на карловския кризисен щаб, който може би, е дарил пари за част от облеклата, или е напомнил на г-жа Каназирева, че Карлово е един от големите градове в Пловдивска област? Йоо, и двете работи, не са за хвалба, говорят за административни неуредици.
Всъщност, по-надолу се казва, че, според г-жа Каназирева, за болницата е бил осигурен и 200 л. дезинфектант, и то не от граждани, ами от агенция "Митници", което, който, кой знае защо, не е похвален, както са похвалени дарените защитни облекла - най-вече може би, защото г-жа Каназирева не е знаела колко струва този дезинфектант на пазара, или що?
Към края на статията се изказват благодарности, колкото половин статия, затова на тях, колеги, няма да обърна внимание.
Може би, колеги, някой е смятал, че днес пак ще пиша тука, за моите епични предпазни маски, или пък за внезапно провалилата се национална сага с предпазните маски, които уж всеки трявало да носи, защото те предпазвали от вируса.... Де, колеги, преди малко един човек беше писал във Фейсбук, че смята, че неговата предпазна маска, както и предпазните маски, разпространени в неговата държава, с някакъв специален филтър с номер и число, били ефективни, а аз му отвърнах, дета мойта предпазна маска, е от нетъкан текстил, реалната й цена преди пандемията беше 20 стотинки, после стана неоправдавана от никого 2 лв., накрая не зная колко ще стане, и ме души, а пък другите маски, които се продават на пазара в Карлово - разни шити, са от три слоя памучен плат- хасе или тензух, и някои хора са решили да си слагат вътре от активен въглен, до дамска превръзка /лично чух как жена, която има астма, смяташе да си слага в маската дамска превръзка, така че това не е майтап от групата "Генералът каза"/. Да, колеги, и за никакъв филтър н еди кой си номер не става въпрос, и за стандарти дори не става въпрос - маските, които се предлагат и произвеждат от всякакви хора у нас, тъй като пазарът няма как да бъде задоволен в момента - също не са в стандарти, отделно, че срещу парички човек може да се снабди дори и със скафандър като на г-н Марешки, депутат в парламента, заради който парламентът беше затворен, пусто, нямам толкова пари, колеги, имам 10 лева в портмонето.... И му написах на този човек, който боледуваше в някаква друга държава и ползваше друг вид специална маска, че ние с него дори не можем да дискутираме по въпроса за маските, защото се намираме на различни светове, въпреки, че боледуваме и ще боледуваме от еднакво заболяване, а, колеги?




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1661556
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930