Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2020 01:49 - За това, как една война става лична, и всичко в България се нормализира
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 639 Коментари: 4 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Колеги, днес е вече ден 13 от началото на "извънредното положение" у нас, както и ден първи от обявяването на Закона за извънредното положение в "Държавен вестник", а може би ден втори, тъй като броят на вестника в електронен формат беше разгледан от мен вече във вчерашния ден.
Някой би казал, че ето, тая работа, вече е и законна, и трябва да се погледне на нея съвсем сериозно, но по-сериозно, колеги, накъде, питам аз? От 12 дни и няколко часа сме затворени вкъщи, бомбардирани с изявления по телевизията, в интернет и къде ли не, ще че ще умира, през миналите 12 дни всеки ден се броеше все ки пациент, докато май, според една статия в дир. бг, вече не са стигнали до над 240 души, постепенно научавахме, че от тях в болници пребивават една пета, докато другите си стоят вкъщи, под карантина, научихме, че фирми започват да затварят офиси и да съкращават работни места/дъщерята на наша съседка, която работи в мол, беше съкратена още в понеделник миналата седмица/, научихме за това, как 8000 маски предпазни могат да отчетат работата на правителството на цели мисля, може и да греша, два брифинга и поне едно заседание, изнесено пред медиите, какот и един телевизионно предаван съвет при президента, за свършена, и много други неща се научиха, като например, че в Карлово, заради липсата на управленски такт и работа, хората могат да линчуват някого, заподозрян, че може да ги зарази, брей, ей така, от нищото, но вчера, на 24 март, излезе, колеги ,едно дългоочаквано в град Карлово "Изявление на председателя на общинския кризисен щаб" който, според снимката отдолу, трябва да е кметът на община Карлово, г-н Емил Кабаиванов, напреки, че в заглавието, това не йе обявено.
Изявлението може да бъде открито на сайта на община Карлово, в секция "Новини", където има и по-скорошна новина, за някакъв човек, който се ударил с колата си в стълб.
Това изявление, започва с това, че е направено "Във връзка с приемането на втори пациент в добро общо състояние със симптоми на Ковид - 19 в Инфекциозно отделение на карловската Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Киро Попов" ЕООД"
Тоест, колеги, аз лично подразбирам, че това изевление, което е първото по рода си на кризисния щаб, с изключение на заповедите, които бяха пуснати миналата седмица, се прави не по повод усложняването на обстановката, а по друг повод - приемането на втори пациент на Инфекциозното отделение в болницата в град Карлово, дори не на първия, колеги, а на втория... Не зная с какво първият пациент, е бил по-неподходящ за това изявление, може би, защото изявление, под прицела на пълния хаос в информационния поток, и медиен произвол,и липса на реакция от страна на кризисния щаб в Карлово,  тогава направи роднина на пациентката, и общинският щаб мисли това изявлени, като част от неговата дейност?! Зачтото не йе.
Та, епидемичната история на корона вируса, започва, колеги, за общинския кризизен щаб на град Карлово, от втория пациент на Инфекциозно отделение, но вместо да прочетем, как отделението приема пациенти, че там работят свестни хора, карантинизирани заедно с пациентите си, въпреки мизерията, която цари в цялата здравна система у нас, то ние четем други работи - разни работи за това, което трябва да касае община Карлово, а не нас, колеги. Например, за това, че пациентът е жител на община Карлово, квартал Сушица. Следващите данни, би трябвало да касаят също не нас, а кризисния щаб, органите на централния кризисен щаб и всички по веригата, които изпълняват заповеди по мерките за карантината на лицата, които се връщат от чужбина - тойест, в "Изявлението на председателя на общинския кризисен щаб" се съобщава на нас, гражданите, че "На 12 март се е прибрал от Англия и декрарира, че оттогава е спазвал стриктно домашната карантина".Йоо, колеги, само дето тази декларация, е предназначена за вла сти те, мнозина биха попитали - добре де, той декларирал, ама вие, там ли бяхте, да проверявате, и ще бъдат прави, колеги, само дето, никой няма да им отговори, защото ето какво пише в изявлението на председател на общински кризисен щаб - "дек ла ри рал" и толкоз, всичко си зависи от човека, който декларира - все едно, той е шеф на всички кризисни щабове у нас///. Ама не е./А, между другото, редът на мисли в това Изявление подхранва тази представа, че декларациите на "вторият болен" са по-важни дори от положението на здравните заведения в Карлово, и от всичко друго////.
По-нататък в тази славна история, на втория пациент на Инфекциозно отделение при МБАЛ "Д-р Киро Попов" се дават подробности, как му е правена снимка, па как обследват контактите му - това и МВР, и РЗИ - Пловдив, леле мале.... Предполага се, че пробата на тоя човек, дори не е била известна на 24 март, колеги, тя е трябвало да покаже резултат едва на 25-ти////
Но след като се уточнява, кое е най-важното в това първо по рода си изявление на Общинския кризисен щаб, нататък се преминава по реда си по следващите по важност известия - слава Богу, по принцип, но не и реално, се известява, че Общинският кризисен щаб работи денонощно и събира информация за всички населени места. Брей, колеги, по-маловажно е, вярно, че 147 лица са поставени по д карантина, но пък не се съобщава и нищо съществено за тия лица, явно е важна цифрата - а това, че по едно време, по кой знае каква инициатива, за която не се даде никаква публична информация, че общината набира доброволци, за обслужване и помощ на трудноподвижни хора, поставени под карантина?!, за това дали набира все още такива хора, колко са набрани, освен 5тимата, за които се говореше миналата седмица, преди да се дадат обявите за набиране на още хора, ни що колеги, а това е важна работа на щаба - да осигури здравето и безопасността на всички граждани, били те и такива, под карантина. Но тук, в това изявление, няма нито дума за хората, които са под карантина. А това е нечовешко, не само непрофесионално и  дискриминативно, колеги, а нечовешко, защото автоматично отделя хората, които са под карантина от всички останали в една община и в една общност по принцип.
След като научихме за заметените "лоши" - тоест карантинизираните 147 карловци, то идва ред и на това, да се научи, че "четири екипа на общината извършват ежедневна четирикратна дезинфекция на обществени места в Карлово". Всъщност, колеги, на това място и може би малко по-горе, би трябвало да стои известие за дейността на болницата в град Карлово, ако логиката на това "Изявление" наистина е свързана с 13-ти ден от карантинно положение и бавното, но постоянно покачване на броя на заболелите и карантинизираните у нас, но явно, това не е така? За жалост, освен известието за четирите екипа на общината, няма никаква друга информация тук, за това, дали общината все пак, не набира хора, които доброволно да дезинфекцират, със собствени предпазни средства дори, ако има такива луди, които сигурно има, или поне да участват в дезинфекциите. А би могла да набира, с това изявление, защото то ще бъде прочетено от много хора, зажаднели за това, да имат управление и да има ред в тежката ситуация.  Тук, в този ред от Изявлението,  за жалост, то липсва.
Нататък, колеги, следват още подробности от липсата на управление - "Със заповед на кмета на общината, са задължени управителите на банкови клонове и собствениците на вендинг машини и кафеавтомати, да представят в общинската администрация ежедневни протоколи за извършена минимум 4 пъти на ден дезинфекция на стопанисваните от тях обекти, разположени на територията на община Карлово." Колеги, като че ли длъжността на "председателя на Общинския кризисен щаб в град Карлово" е да съобщава за примане на протоколи по заповед на кмета, от разни фирми, йоо, при положение, че неговата длъжност е да каже, дали има фирми, които не спазват това, какво им се е случило, какво си е проличало при проверки на място на кризисния щаб - изобщо обобщаваща информация, която идва не само от общинското деловодство, колеги, и е по казателна за това, как работи една управление. За жалост, в това първо "Изявление" на Общинския кризисен щаб в град Карлово, неговото ръководство, е работило на ниво "общинско деловодство", което е неприемливо и не си е свършило работата. Фирмите, колеги, биха могли да предоставят дори и график, в който ще вършат дезинфекцията на поверените им обекти, най-малкото, за да има, какво да проверява общината, когато направи проверки....
По-нататък в Изявлението най-сетне се съобщава, че "общопрактикуващите лекари в общината работят при нормален режим", за жалост, не се съобщава нищо повече за посещенията при тях - "нормален режим" означава, че трябва да посещаваме болницата, когато се разболеем, или трябва да се обаждаме предварително по телефона, и да спазваме процедури, които сигурно някои лични лекари са въвели с цел предпазване на пациентите им?///защото навярно, ако съдя от това единствено изречение в изказването на Председателя на щаба, то вероятно, такива процедури, не са въвеждани цялостно за всички, кой знай, кой знай///. Изобщо, в положение на хаос, е редно, особено в такива Изявления, общинските власти да напомнят непрестанно какво да се прави, за да успокояват хората, че са поне загрижени за тях.
Между другото, във фейсбук беше споменато, че всичко общопрактикуващи лекари в Карлово са на работа, и хората се гордееха и се радваха за това. Защо този факт, толкова важен за силите, с които работи Общинският кризисен щаб в Карлово липсва, за да окуражи хората, на мен ми е неизвестно.
На последно място в съобщението на г-н Кабаиванов се казва, дето "МБАЛ Д-р Киро Попов" е обезпечена с необходимите предпазни средства - маски, ръкавици, шлемове и предпазно облекло - за лекарите, медицинските сестри и санитарите." Това е чудесна новина, но тук беше и моментът, все пак, да се каже на карловци, че те все още, дори при "обезпечена" МБАЛ могат да даряват средства - предпазни, парични, по тяхно усмотрение, тъй като една болница не е обезпечена постоянно, можеше да се благодари на дарителите на средства за болницата ни, можеше да се напише много повече от един "Равнис на бол ни цатаа!", но хората пишат и във фейсбук, някои даряват, други даряват на големи национални болници, където откровено си признават, че нямат предпазни облекла и предпазни средства, и слава Богу, че е така.
С един много особен, ръкописен и затова изглеждащ по-дребен шрифт е написано на края на това изключително изявление, досущ като послепис в любовно писъмце, хихи, дето "Благодаря на всички, работещи в системата на здравеопазването в община Карлово, на РУ МВР Карлово и на служителите от общинската администрация за техния денонощен труд!"  За жалост, в тази благодарност липсват както доброволците, които са постъпили към общината през последните дни, нито гражданите на общината, които спазват карантинна дисциплина и са отговорни към здравето си и към околните граждани, за които се полага апелът, който е поместен съвсем в дъното на това Изявление:
"Всички, завърнали се от чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период, за да запазят себе си, своите близки и съграждани." /мога да коментирам тук, колеги, че ако това беше нормален кризисен щаб в държава, която уважава своите граждани, то Председателят на общинския кризисен щаб нямаше да пише това, все едно е председател на Националния такъв щаб, ами щеше да напише - "осигурили сме за всички, които се завръщат от чужбина, доброволци и служители на общината, които да им помогнат в тяхната доброволна карантина, очакваме това да бъдат в следващите два месеца около 300 или колкото са там души, но те са наши съграждани, на които ние трябва да помогнем, въпреки кризата, затова осигуряваме доброволци за закупуване на храна, хигиенни средства, вода." Днес четох някъде, колеги, че пациенти в карантина, щели да бъдат преглеждани по телефона.... Не се разбра, с говор, с питане - я кажи сега, добре ли си, като не си умрял, ще стоиш още двайсет дни,  или със камера, с  която ще им гледат езиците, но не могат да им преглеждат белите дробове, за жалост, хихи///
По-нататък в апела на Общинския кризисен щаб са дадени три телефона, уви, без работно време /може пък да са денонощни, два стационарни и един мобилен/ за сигнали за нарушаване на мерките на правителството и на кризисния щаб, във всеки случай, не са посочени като денонощни.
Препоръчва се в друга точка от апела, въпреки, редовно подаваните протоколи от фирмите /// да се използват вендинг машини и кафе автомати с ръкавици или през дезинфекциращи кърпички, но е изпуснато, мисля, колеги, да се спомене, че тези машини, като цяло, не е добре да бъдат използвани, освен при крайна необходимост, с ръкавиците и с кърпичките.
Последната точка от този апел, е свързана с доброволната карантина на самотноживеещите и трудноподвижни хора в общината, които трябвало да се свържат на два телефона /един стационарен и един мобилен/ за съдействие при закупуване на храна и медикаменти. Йоо, колеги, не пише, че общината вече се е свързала с тези хора, а пише, те да се свържат с нея. А община Карлово, колеги, не е толкова голяма община, тук не живеят толкова много хора, за да не се знае, които са самотноживеещи и кои - трудноподвижни, и то от години - информация за тях има в социални служби, в общински служби, в различни общински клубове, и навярно има такива "самотноживеещи " и "трудноподвижни", които трудно биха се свързали с общината сами дори... Дано някой оттам, да се е сетил за тези хора, ние нямаме такива в нашия блок. Във всеки случай заради този "Равниис на самотноживеещите и трудноподвижнии", който тече и в други времена у нас, не само по време на епидемия, когато си личи най-добре, един приятел, Рачко, с когото в продължение на години ходихме заедно на рози, симпатичен мъж на средна възраст с възрастна майка, и двамата в неравностойно положение, нямаха никакъв достъп до социални услуги, тъй като никой не искаше да попълни документите на този човек, а не му бяха казали, че той може да получава помощи за отопление, за други неща... А той идваше всеки ден да бере рози с нас, с изпрани и чисти дрехи, за които се грижеше майка му, никаква идея нямам как,  рядко го наемаха на някаква постоянна работа, въпреки, че беше добър работник - съвестен, макар и малко бавничък,   живееха повече от скромно, изцяло с малката пенсия на майка му, и миналата пролет той за пръв път чу от мен и майка ми, както и от други хора на нашия ред рози, че има право на подобно отношение от страна на общината и държавата. А общината и държавата не го бяха потърсили, навярно, защото той не е представлявал проблем за тях, никакъв, което си беше истината, но пък, към такива, общината и държавата, все още у нас, не са се научили да изпитват отговорност.
Изявлението на председателя на Общинския кризисен щаб завършва с призив с по-големи букви, от благодарностите, но все пак:
Призовавам всички да спазваме противоепидемиологичните мерки и социалната изолация, за да забавим разпространението на епидемията и по-бързо да се върнем към нормалния ритъм на живот!".
Едно чудесно пожелание, колеги, важно и необходимо.
А иначе, колеги, троля не излезе вчера, ащото й беше твърде студено, и добре стана, защото днес се оказа,че тя има слаба температура - дали от вече четиридневното седене вкъщи, или от нещо друго, ще видим в близките дни, на мен лично, ми става мъчно, колеги, защото ето, един здрав колега, г-н Каролев, го арестували вчера, докато се разхождал из планината, вместо троля, и го глобили 50 000 лв.///. За жалост, това повече изглежда, колеги, като някаква наказателня марка, не като реална такава, именно, зачтото г-н Каролев, не е бил болен.... За жалост, ще се окаже, че правителството у нас, не различава болни от здрави хора и техните карантини, и очевидно, не уважава собствените си карантинни мерки, неразличавайки това. А карантините ще се увеличават, колеги, та не зная, какво ще става, ако тези мерки, наистина, не се осъзнават и уважават.
Един поздрав, колеги, за всички тролоци и за малките троли.













Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Къв е тоя ферман бе,
26.03.2020 06:20
братиньо? Кой ще ти чете щуротиите?
цитирай
2. fun1001 - )) става сериознооо...
26.03.2020 08:20
милиии..божееее!!!!

къде са тезз "тролоци и малките троли"...
и как ги измисляш, тезз ..чаршаффи,колежке..Елизавето..
басси..и сърбела..м у ушите.)
цитирай
3. eloiz - до Апостол Апостолоф,
26.03.2020 13:19
Колега, настъпихте ме по фермана, да, признавам, не ми върви с идеята за скъсяването на публикуваните материали. Пак благодарим, че Ваша милост, ги й прочела, тия щуротии////
цитирай
4. eloiz - до Фън 1001
26.03.2020 13:23
Ами сериозно става, колеги, човек се колебай, дали не й болен, дали няма да изпадне в някоя карантина, за която не се знай, нито докога ще продължи, нито колко ще трай, па и не се знай, какво че става... Дали е разстройство някакво умствено, или не, ще се научи. А тролоците и малките троли са навред около нас - и те не са само лоши някакви тролоци, и малки троли, ами са ВСИЧКИ, такова, всичките мои съграждани, хихи, някои от тях не знаят, дека им викам троли, ама досущ приличат, колега, наблюдавала съм ги///.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1658855
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930