Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2020 23:40 - Постинг, посветен на едно момиче, което лежи в момента в АГ отделението на болницата в град Карлово
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 294 Коментари: 0 Гласове:
0



Навън застудя, колеги, щях да напиша, че е завалял сняг, ала сега се сещам, че днес не съм отваряла щорите, как само човек свиква, твърде много свиква да живее в "доброволна карантина", без да е болен, при "извънредно положение" /"извънредното положение" вече е в своя ден 11-ти/. А навън като че ли, тук, в град Карлово, наистина има сняг, но е малко, мокър, а цъфналото дръвче пред блока изглежда като странен контраст на това почти снежно време.
От снощи с някой от брифингите на националния щаб за борба с корона вируса се завъртя една новина - тази, че в Карлово вече има потвърден случай на корона вирус, едва на 10-тия ден от "извънредното положение". Оказа се, че този случай не е на нито един от 120-те или 500-те  цигани, за които около пет дни по-рано се говореше, че се завърнали от чужбина тука, оказа се една единствена жена, отгоре на всичкото, на възраст, опасно близка до обявената от кризисния щаб за рискова. Жената се завърнала от чужбина при близките си, намесиха се за по-малко от 12 часа мъж - неин роднина и дете, дори локация на местоживеене, а днес по обяд прочетох заключителното, като лебедова медийна песен интервю с мъжът, който беше син на заразената, с неговото име и фамилия, и месторабота, колеги, явно, по време на пан де мия, няма лични данни, нито лична сигурност, особено, когато няма кой да гарантира това, хихи///. Човекът обясни в интервю за карловската медия неща, които аз лично, вече зная, че се случват в карловската болница - за това, как е докарал майка си в къщи, как тя се е почуствала зле, а той е звънял на отговорните институции, те закъснели, той не знае защо, само предполага, после откарали пациентката, а от болницата му се обадили след няколко часа, за да я прибере у дома, след което на другия ден пак му се обадили, за да я доведе  обратно.... Чудно, но веднага се успокоих, колеги, мнозина у нас, може да упрекват здравната система в безчовечност и хаос, но аз някакси се зарадвах, когато разбрах, че ако записът е точен, тези й качества са се запазили в същата позната мяра и по време на тази епидемия. Разбира се, намерили са се и различни хора, и то наистина много, които са коментирали във фейсбук, изявявайки се от своя страна, като своеобразни гранични власти, служители на регионалната здравна инспекция, служители на спешна помощ и да, кметове на град Карлово, хихи, че мястото на тази жена, не е в нашия град, защото досега, успяхме някакси да оцелеем, леле, да оцелеем, колеги, без страхотийте, с които постоянни ни бомбандират от националните телевизии, ала истината е, че да, наистина - властите на летището са били тези, които са пропуснали жената, без да осъществят нужната връзка с кмета на общината ни /ако алгоритъм за такава връзка изобщо съществува, въпреки логиката на заповеди за карантина на пристигащите от чужбина на кризисния щаб/ който да пусне едно обявление във фейсбук за карловци, че видите ли, ние сме в безопасност, защото не синът на тази жена е дал изтерзано  интервю от свое име за една медия, за да се защити от линч,  ами просто кметът и общината, и граничните власти, и всички по тъпата кризисна верига, разполагат с постоянна информация за заразената, следят я, интересуват се от нея, защото се интересуват и от нас. /дали да напиша, колеги, тук "Дори и да не е така?"///
Но вместо публичната и отговорна за подобни обстоятелства фигура на кмета на града ни или на негов заместник, ние чухме гласа на един млад мъж, който гарантираше с думата си, че доброволно се е карантинизирал, дори се е запасил, и няма да излиза дори в двора си, за да не ядоса съседите си?! Къде му излезе краят, колеги?
Пускат се информации дори във фейсбук, че в болницата в град Карлово, царял голям студ, но се оказа, че - аз лично проверих, поне в АГ- отделението, според човек, пребиваващ там, това не е така. През 2011 г.,когато и аз пребивавах в това отделение  през м. септември, също беше топличко, радвам се, че и сега нещата са така. Там сигурно работят същите отговорни лекари и сестри и една много добра сестра, на която дължа големи благодарности.
Поздрав за всички лекари, които се грижат за своите болни, не само за тези, които се грижат за болните от корона вирус, както и за всички други тролоци и за малките троли. Щеше ми се да завърша с нещо смешно ,колеги, дори си бях набелязала днес, една особено вдъхновяваща публикация на един сайт - "добротолюбие", мислим, с православна насоченост, койито е публикувал следната статия - "Чудо! Св. Никифор Прокажения се яви у нас: "България ще бъде запазена от коронавируса", в която статия се разказва за трикратно, ако не греша, появяване в съновидение на тоз светец, коийто при една от появите си дори се вдъхновява от камбанения звън от нашта, колеги, Пловдивска епархия /светиня му  сигурно е чул камбаните, които Пловдивский митрополит нареди да се бият за инициативата с ръкопляскането за лекарите от 21 до 21.30 ч. всяка вечер, кой знай?/, а и намеква, че ходенето по храмове, не йе лошо, тъй като храмът бил свещено място. Св. Никифор, колеги, не ми е добре познат, у нас, ние имаме велики светци лекари - като св. Иван Рилски, и слава Богу, и днес с удоволствие прочетох, че неговото име присъства и в позицията на Светия Синод на БПЦ, по повод тежкото положение на хората у нас и изпитанието, което представлява всичко, което се случва в момента. И наистина, молитвата пред домашната икона, като че ли помага, както и синапеното зрънце вяра /съвсем малко, но чудото е, че е достатъчно/
Поздравът, една от любимите танцувални песни на троля, която винаги й напомня, за по-топли, по-вихрени и по-светли дни.








Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1661404
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930