Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2020 23:03 - За кого бие камбаната в Пловдивска епархия, град Карлово
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 306 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ден шести или пети от "извънредното положение" е, колеги, днес вече всичко беше спокойно, всеки у нас прие ролята, която му е вменена - дори преди малко в лайфстайл колонката на сайта дир. бг прочетох, че сериалът "Съни биич" отпадал от програмата на телевизията Бтв, тъй като телевизията, била решила да наблегне на известията за вируса, за борбата срещу него и всякакви други подобни теми, които били от особена важност, според нейните собственици. Веселбата, според Бтв, остава за след епидемията, хихи, както остава за след епидемията, и оправянето на икономическите последици от някои странни решения и мерки, свързани с епидемията у нас, както продължават да остават в сянка и решенията, които трябва да се вземат за психическото здраве на хората у нас, които така смело и дисциплинирано, ама наистина дисциплинирано, понесоха на гърба си хаоса и вече пети или шести ден, го носят, колеги, заедно с известията за ту увеличаващия се брой на болните, за някакви уж чудодейни предупреждения какво да се пие и какво не срещу грипа, срещу който едва вчера, главна прокуратура, реши да кайе нещо публично! койето да прилича на изявление, че фалшивите новини трябва да бъдат спрени /хихи, в една среда, в която "истинските" новини, които идват от правителствените източници, очевидно не са достатъчни, обаче////.
Да им се чуди човек на Бтв, аз между другото, колеги, от няколко дни престанах да гледам новини, защото днес по време на обяд, ми се случи да наблюдавам някакъв брифинг ли, какво беше? на ниво среща между президент, кризисен щаб и правителство, койито, би трябвало, да бъде секретен, ако ситуацията, беше толкоз страшна, колкото я описва правителството?! тъй като, мненията на министрите и на президента, се записват, колеги, за историята, но дори не посмях отново да кажа това пред родителите ми, за да не притеснявам майка ми, която миналия път, когато се изказах възмутено по този въпрос, каза да си мълча, за да не ме арестували.
Пет или десет минути слушах, колеги, тази среща, по това време се изказа г-н Ананиев, министър на здравеопазването, който твърдеше, че щяло да се произведат през идните две седмици, достатъчно маски за всички у нас, както и нещо друго, за снабдяването с жизненоважни апаратури на болниците, без да уточни, как така медиците там ще работят две седмици без тия маски и уреди, но това изказване, беше диаметрално противоположно на неговия колега по място, чието име не помня, пак министър, който заяви след него, че маските вече били осигурени, брей, леле, и не само това, ами щяло да има/май така каза, слава Богу, че ЩЯЛО да има/ излишъци, като бюджетните, сигур, които България можела да изнася по света, в полза на световния мир, мислим аз... Дам, а президентът, заяви саркастично, дето тия излишъци, трябвало да се помислят, къде в страната да се вложат, тц, койето на мен не ми хареса, неговото изказване, колеги, защото той се съгласи, че ще има излишък, по тоя начин, ил не? Това заседание ,осве публино, се и документира?
След като установих, колеги, че работата с настъплението на корона вируса у нас ще си остане в тоя вид на правителствено ниво, на който беше демонстриран от тия висши чиновници и президентът, си изкарах един хубав следобед, колеги, част от който посветих на гледане на вторите по ред пробни телевизионни уроци за малки и големи ученици, които от вчера тръгнаха по БНТ 2 и БНТ 4 /по-скоро успях да проследя само два от уроците, тези за 2-ри и 3-ти клас по български език/, които, да си призная, ме умориха, защото бях забравила, колко е трудно да се прави дистанционен и електронен урок по учебно съдържание, което е методически предназначено за наливане в главата на ученика, и много трудно ще влезе в електронни рамки /аз лично, гледайки тези първи филмчета, колеги, се надявам "отвън" те да успеят мъничко поне, да раздвижат материала, което му е много нужно, и в бъдеще да бъдат по-шаренки, с повече обяснения на примерите, с повече упражняване на материала, за да бъде предназначен той не само за определен брой деца, но за колкото се може повече/.
Свърших си, слава Богу,  друга работа, и вечерният ми рейд из фейсбук обществеността доведе до впечатлението, че и там, нещата си идват на мястото, колеги. Така например, установих, че кампанията с нощното пляскане, като мярка срещу страха на хората?! и паниката им, всъщност е дала странен резултат - попаднах на един пост в групата "Карлово", в който дама обясняваше, че камбаната на църквата /не разбрах коя от двете църкви - "Св. Богородица" или "Св. Николай"/ е била между 21.00 и 21, 15 ч. заради инициативата с пляскането в подкрепа на лекарите, които се борят с корона вируса у нас, обаче някой бил извикал полицията и единствената патрулка на Карлово дошла, за да провери тая акция. В един от коментарите на тази новина беше постнато еднин призив на Пловдивския митрополит Николай към божия народ на Пловдивската епархия, в което се казва, че всяка вечер в 21 часа, всеки мирянин от епархията е добре, да се моли с молитвата "Отче наш", за "да призовем Божията милост, снизхождение и избавление от злото." В В следващия абзац на това послание, което не зная, дали е истина, колеги, пише "Също така разпореждам всяка вечер от 21 часа до 21, 30 часа, до края на месец март, да бият всички църковни камбани в диоцеза на Пловдивска епархия в знак на подкрепа на всички наши лекари, медици и медицински лица, които неуморно полагат грижа за боледуващите и страдащите наши ближни." И никъде, ни ред за болните, колеги, тц... Е, нататък посланието продължава към всички уж  с "Времето на всеобщо бедствие, което Господ допуска и което съвпада с времето на Великия пост, следва да бъде осмислено от нас в духовен план. Нека то да бъде за нас време на покаяние и смирение. Но не и на униние, на страх, на малодушие и ропот. Всички сме в Божиите ръце." Нататък думите на Пловдивския митрополит Николай продължават, те могат да бъдат прочетени и на сайта на Пловдивската митрополия, и всеки да намери там нещо за себе си, ала аз съм зъл трол, и не намирам, че камбаненият звън, който, по принцип е известяване или за смърт, или за празник, или за тревога,  и пляскането, ще помогнат нещо за издържането на здравната система у нас, но виж, "Отче наш", мисля, ще помогне, тая идея, е добра - психологически дори помага, когато няма маски и предпазни облекла, няма и тестове за вируси, няма пари за лекарства, няма нормална среда, и мисля, че тя много помогна до момента, тая молитва. Щом не напуснаха всички лекари у нас, както и трябваше да стане?
Но не стана, колеги, вече шести или седми ден те се борят с положението в режим "извъредно положение", и слава Богу. /Сигурно мнозина троли се чудят, зачто тук не охулвам хората, които са решили да си подадат оставките и да "зарежат" кораба, хихи, който все не потъва, ами колеги, защото, тия хора, отново ще работят някъде - няма как иначе, пак ще превързат някого, пак ще му дават лекарства, защото системата не може да си позволи друго у нас, както и стана с дарението с условие към болница у нас, което се превърна в такъв скандал тези дни, а всъщност прочетох, че към това дарение проявяват интерес от няколко други болници, в които дотогава също никой не се е сещал да дарява подобни средства и апаратура, но работата изникна едва сега, все едно, от нищото, и все едно, криза е нямало и преди...:/. Чудя се, колеги, дали фирмите и бизнесмените у нас, биха дарявали подобни пари и апаратури, и извън епидемиологични обстановки, именно с идея, когато те настъпят, болниците у нас да бъдат осигурени по някакъв начин?! Йоо, ще поживеем, ще видим////
Въпреки, че колеги, това поведение се наблюдава на множество равнища - във фирми, в които работниците работят без предпазни мерки, без специални указания от работодателите за подобни ситуации /включително в хранителните магазини, за избягване на опашки, за осигуряване на нужните разстояния между клиентите, за потушаване на напрежението помежду им/ - и то не защото "законът" или "държавата" го изискват, а те го изискват наистина, а защото е разумно и необходимо, когато се работи с хора?!
За жалост, държавата ни не е достатъчно зряла и разумна, за да покаже,например, кадри от фирмите, в които мерките са спазени, койето е необяснимо, колеги, предвид, че тя толкова разчита, уж държавата,  само на тая дупка несигурна - да ходят на работа хората във фирмите, каквото и да означава това, при затворени магазини и на практика свито бая потребление в определени сектори? /Тая въпросителна, не трябва да е тук, защото нещата са ясни без нея в изречението/. Добре, че тази истина се осъзнава и от самите работници, бих казала аз, напук на всички, които биха ми твърдели сега тук, пред мен, че българинът бил мързели, крадлив и не и ни ци а ти вен. Неинициативен ли, колеги, а как така хиляди хора, ходят доброволно на работа въпреки риска за живота си, който е неимоверно висок, при липса на контрол и непрестанно насаждане на паника?!
Защо, питам се, по новините не започнат да показват, колеги, хората, които се справят с тази ситуация, но се справят добре и достойно, въпреки, че им е трудно, и ги е страх, и не знаят какво ще стане с тях? Все пак, те са много, достатъчно много - знаете ли, и днес не видях и не чух от прозореца си жива душа в моя квартал във Военно градче, град Карлово - карантината се спазва дисциплинирано тук, а тук живеят не по-малко от пет хиляди души.
Навръх това, преди малко намерих и една статия в сайта дир. бг със заглавие, в което се казваше, че премиерът г-н Борисов казва, че войната, която се водела у нас, щяла да бъде по-лесна, ако се виждал врагът?! Йоо, врагът е видим, колеги///;  аз рядко съм виждала такава дисциплина в моите съграждани в Карлово, макар че в групата във фейсбук пишеше днес, че ръчно шити маски за многократна употетреба се продавали в града по 5 лв. бройката, а някъде, шиели за 3 лв. бройката, всички сме се хванали за тези маски, като че ли са вълшебна панацея, да.... Но е хубаво, да си имаш такава маска. Ние вкъщи напредваме с шиенето...
Тоя постинг пак стана огромен, искаше ми се, колеги, да завърша с прекрасните инициативи, които много хора започват и виждам реклами за тях във фейсбук - от ужасно поразената чузбина, една прекрасна балерина, която прави своята сложна серия загряващи упражнения - екзерсис, използвайки за подпора кухненския плот, или пък от българия - инициативата на варненския драматичен театър, която продължава вече в четвърти епизод, специално за слушане от малки и големи, или пък за фитнес упражнения за деца, пратени ми наскоро, или за забавните игри за деца и родители, или за упражнения и уроци за деца в детска градина, които публикува от няколко дни насам една моя приятелка, директор на детска градина в Карлово /вероятно и други директори публикуват, както и мнозина учители, благодаря им, защото видях много забавни неща там, напомниха ми моето детство, а и са много лесни за изпълнение, с подръчни средства/, както и публикувания от градската библиотека на Карлово линк към безплатни книги за четене, колеги - вий знаете ли,че това е едно от любимите места на троля, и тя сигурно е от двестате редовни читатели и почитатели на библиотеката, и съпричастното й затваряне, беше голям удар върху мен преди дни?! Аз тук мога да кажа, колеги, по библиотечната тема, че въпреки, че е затворена Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", работи нейната дигитална библиотека, която съдържа множество ценни издания, които все някога трябва да се прочетат, такива дигитални библиотеки имат и всички регионални библиотеки, включително Народната в Пловдив, както и някои университетски;  а освен това, видях, че къща - музей "Васил Левски", също е пуснала в интернет виртуален тур, за своите почитатели, сигурно има и други къщи - музеи, или само музеи, които продължават да функционират по този начин.
Знаете ли какво друго ,колеги, днес намерих и информация, за една идея, да се създаде платформа, в която карловският бизнес да може да предлага своите стоки за своите потребители. Йоо, а това е страхотна новина, брей, и може би "външен" край на вълчето самоотделяне един от друг  на същия този наш карловски бизнес, на който съм се радвала и съм писала  много години...
Карантината продължава, колеги, и всеки ден, нещо се променя.

Един поздрав, за всички тролоци и за малките троли! /И за всички мои приятели ,които, като мен, обичат да танцуват на място, дори и на затворено, и без много светлини, заради едното танцуване; ех, колеги, утре, след два дни карантина доброволна, за да не заразя родителите си, все пак, ще изляза на слънчице, макар и   за малко,  надявам се, да има, слънце///












Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1658877
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930