Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2020 16:58 - За това, колко е нужно да вярваме на себе си, колкото и да е трудно това, както и за някои други работи
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове:
2



И така, колеги, днес е ден четвърти или пети от "извънредното положение", и тъй като е хем понеделник, хем е топъл и слънчев ден, троля се измъкна и походи из град Карлово - разбира се, в строго определен маршрут - само от Военно градче, където живея, през алеята до новия парк "Здраве", покрай бензиностанция "Лукойл", по улицата срещу къщата на "Васил Левски", та така, полека, полека, до центъра на града, и до ТД на НАП, гр. Карлово, където трябваше да внеса в офиса на банката, разположена над офиса на НАП, моята здравна вноска за месец февруари. Майка ми ми беше сложила в чантата една от безценните шестте маски, които имахме вкъщи, за еднократна употреба, както и едно пликче с найлонови ръкавици за боядисване, извадени от една кутия с боя. Аз, веднага си сложих маската, щом влязох в поделението на НАП, защото намирам, че е смело от тяхна страна, да работят по време на извънредно положение, включително всички служители, макар и да не ми харесва, че продължават да "тормозят" с изисквания счетоводителите, а аз имам приятелка счетоводителка, натоварвайки ги по време на "извънредно положение" с неясни параметри и срокове, докато те също си имат своите проблеми с "изънредното положение".
Душих се с тая маска, колеги, двадесетина минути, докато успях да извадя документа за плащане на здравната вноска, и бях единствената от общо трима чакащи граждани в дирекцията,  останалите двама от койито ми се стори, че гледат на моята маска с някакъв вид уважително чуство, тойест - ето един, който е изпълнил безумните предписания, въпреки липсата на информация, ей, светът се върти ПРА ВИЛ НО, от което на мен ми стана много добре.
С чуство за изпълнен дълг и за платена здравна вноска в началото на един период на "извънредно положение", който може да продължи кой знай докога, и нещата да се влошават - от здравна и административна гледна точка, също неизвесто до кога, аз се върнах обратно по не толкова пустия център и слава Богу, не толкова пустите улици на града. И въпреки, че в групата "Карлово" във фейсбук имаше хора, които се възмущаваха, но без да описват много подробно, кои магазини работят в Карлово, "в противовес"?? на наредбата на МЗ? /която, между другото казва, че малки търговски обекти, койито не са МОЛ, могат да работят, ама спазвайки разни изисквания санитарни, тц, мойе и да греша, кой знай, щом толкова хора са затворили, наистина е кой знай///, аз не видях нито един отворен магазин, с изключение на следните - магазинът на А1, пред който имаше опашка, защото явно вътре бяха създали ред на приемане на гражданите, и един служител стоеше, с обикновена маска, като моята, и с ръкавици на вратата и посрещаше хората и ги изпращаше; както и един магазин "левче" срещу къщата - музей на Васил Левски, който не зная защо работеше, но аз лично после се ядосвах, че се притесних от вируси и не влязох, за да потърся ластици за маските, които ще шием с майка довечера и утре...
На връщане, колеги, минах и през един голям магазин тип супермаркет в близост до дома ми, от който трябваше да си купя някои неща. Там бяха сложили бележки - да не влизат повече от 6 души в магазина, до касата имаше и друга бележка - да стоим на разстояние 1, 5 м. един от друг, похвално, освен правописната грешка в бележката, но пък се четеше ясно, койето е по-важно, а също и това, че магазинът миришеше свирепо на белина, а мраморният под беше толкова белнал се, че чак се изненадах.
Лошото, колеги, стана на касата. Аз чаках последна, на 1, 5 м. пред мен чакаха двойка мъж и жена, на около 50 години, а на касата имаше една възрастна дама, която обясняваше на касиерката, че не, нямало да излиза днес, и нямало да идва да пазарува, но ето, че си изгорила ръката на пералнята, и такива ми ти работи... Жената беше шашардисана, действаше бавно с покупките, мъжът и жената пред мен проявяваха признаци на нетърпение, които се изляха в изказването на жената, че другата клиентка трябва да освободи касата по-бързо, че обствоятелствата са уж такива, каквито са, и трябва да има ред. Възрастната дама заприбира продуктите, пак бавно, и се заоправдава, че тя била по-възрастна и по-трудно възприемала тия правила, ала в тоя момент се обади мъжът, като преди това изгледа мен и жена си приповдигнато, и заяви на висок глас, дето докато дамата и другите като нея научат правилата, ще пукнат. Аз си замълчах, колеги, възрастната дама само рече - е, това ли било, или нещо подобно, но без особено участие, разнесе торбата си и си излезе, а аз се приближих с още едно място до касата, където двойката вече оправяше своито покупки, мислейки си, че всъщност, виновна за ситуацията не е нито възрастната дама, която искаше да си поговори с някой друг, освен с телевизора, който говори само страхотий, нито беше господинът, който беше толкова груб, колеги, не беше и той, виновна беше продавачката и собствениците на магазина, които не бяха я инсруктирали как да работи с клиенти в това тежко за всичко време и не следяха за изпълнението на инструкциите. Ако тя беше казала на жената да побърза, внимателно, ако й беше допълнила, че редът е такъв, по-уверено, съзнавайки, че авторитетът на магазина стои зад гърба й,  зад гърба на продавачката///, то нямаше да се стигне до тази ситуация.
Между другото, колеги, адекватни мерки за ограничаване на количествата закупувани стоки от магазините, които иначе важат във времена на нормално положение за магазините, с изключение на стоковите борси, също са можели да бъдат приложени, срещу свръхзапасяването на хората, които пазаруват, ала сега ще ми кажете, че у нас, всичко е "нагласено" и собствениците на големи хранителни магазини, поощряват на практика тоя хаос, тц, едно мнение, непродуктивно, дам, зачото не се отнася до това, за койето тука пиша, колеги///.
Късно ли е да се питаме, колеги, доколко собствениците на магазини са готови да посрещнат не само заповедите и инструкциите на МЗ и на който там дойде, колеги, и редно ли е да бъдат обвинявани, аз не се наемам да твърдя, тъй като у нася, явно няма някакви общи разумни основания и правила, и стандарти, които да защитават и собствениците на магазини, и клиентите, и продавачите, едновременно. Между другото, аз четох днес разни странни изказвания на хора в грутата "Карлово" във Фейсбук, в която хората се питаха,защо на магазинерите не им се прави изследване за корона вирус, без да се уточни добре, за чия безопасност се говори... Аз лично, не смятам, че държавата има изобщо средства, за да прави подобни изследвания, нито, че бизнесът има достатъчно средства, за да покрие изисквания от този тип, но това е суха математика, колеги, и тя няма да спаси нито един магазинер, нито ще му даде работа в случай на уволнение след криза в бранша, предизвикана от "извънредното положение" у нас и неговите изисквания, непригодени от правителството  към икономическата ситуация в страната ни, нито към човешката ситуация. Защото и тази "човешка ситуация", колеги, която всъщност е икономическа - например ситуацията с обучителните филмчета, които щели да предават по БНТ 2, са оказа напразна надежда, засега. Включвах и сутринта, колеги, телевизора, и по обяд, само сега не съм го включвала, но не попаднах на нито една обучителна програма за ученици, което е жалко, защото това "дистанционно обучение", каквото и да беше, трябваше да е нещо ново, нов начин за справяне на образователната система в случаи на сериозни по размер ваканции за учениците, койето не тръгна днес, в понеделник, вече след повече от седмица ваканция за учениците в страната. От сайта днес. бг са пуснали една статия, в която обаче, мисля, че не са указали ясно, кои точно образователни платформи в интернет биха могли да бъдат използвани за дистанционно обучение в интернет - тоест, кои от тия платформи, са легитимни, най-малкото, и кои не, а току - що прочетох в днешния брой на в-к "Телеграф", стр. 8, че вече се предлага съвместна разработка на платформата "Уча. се" и Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата, в 6 урока за безопасност на движението, които могат да бъдат намерени на платформата Уча.се, ако не греша, както и в интернет - сайта на агенцията.
За жалост, не съм чула или видяла, освен тази статия в сайта днес. бг, някакво обобщаване на информацията за дистанционното обучение на учениците, и изобщо не съм видяла информация за това, как да си играем с по-малките си деца вкъщи, така че на тях да им е забавно, да не се стресират и да изразходват енергията си, без да излизат навън/както е по изисквания и както искат да ни вменят в момента!/ - освен видеото, пуснато от една моя приятелка, директор на детска градина,  в което се показват игри за малки деца, с подръчни средства и с участие на родител. Може би, колеги, не съм гледала достатъчно телевизия, може би не съм скитала и и из Фейсбук достатъчно, със сигурност не съм чела достатъчно вестници, но това,което зная е, че в момента във Военно градче в град Карлово, където аз живея, на улицата няма нито едно дете /и това няма нищо общо с разните призиви, да си държат хората децата вкъщи, че лошо, много лошо///, но всяко от тези деца, които сега стоят вкъщи, си има праг на търпение на стрес от стресираните възрастни и от собствените си детски страхове, децата ми се струва, че трудно осъзнават, колко е важно да си жив и колко е страшна понякога тая работа///
Един поздрав, колеги, из напълно тихото, но много слънчево Карлово, което очаква пролетта и се надява, че епидемията в един град, обслужван от болница, в която сигурно имат маски като моята, която изхабих днес в НАП, и нямат кой знае какви апаратури и съоръжения за помощ, ще отмине, което сигурно няма да се случи, но все пак, все пак.... Да, почти мина и този ден, колеги, за тези, които са решили така, но троля има свои си работи за вършене.
Аз днес мислех, между другото, да похваля в-к "Телеграф", които в днешния брой, на 16 април 2020 г., в своята коментарна 12-та стр. са поместили един коментар за "прекъсването на водния режим" на град Перник, и щях да ги похваля, заради идеята ,развита в коментара - "Важно е, когато се е създал проблем, да се търси не само решение, но и причината за него, за да може след това да има превенция от подобни ситуации. Защото в крайна сметка държавата трябва да брани населението от виновниците за причинени щети.", мислех, колеги, но се стреснах, защото корона вирусът всъщност се унищожава, според официалните информации по света и у нас, от редовно и извънредно миене на ръцете със сапун, а в Перник, от много месеци насам, се нуждаят от редовни доставки на вода за пиене, не само за миене.... И не само хората, които живеят в Перник, а всички други градове в страната, и села, които са все още на воден режим, който се е "облекчил"?? "След топлата зима, която предизвика обилно снеготопене и валежите от дъжд, язовирът, който захранва Перник с питейна вода, НЯКАК /курсивът мой, бел. Е.Н./  си се понапълни, но не достатъчно, за да бъде премахнато напълно ограничението." Някак ли, колеги, се е напълнил, както и някак преживяваме и днешния ден, с малко повече настронеие, може би//.
Ха, а пък по- горният коментар в коментарната колонка на "Телеграф" , колеги, който коментира поевтиняването на бензина у нас, казва, че "Големите вериги казват за тези, които продават на ниски цени, че горивото им е контрабанда. Малките обвиняват големите в картелни споразумения. ВЕРОЯТНО/курсивът е мой, Е.Н/ в този спор трябва да се намеси държавата, защото, ако обвиненията са сериозни, и ако се окажат верни, някой извършва престъпление. А българският потребител има правото да знае как цената на един барел се отразява на показателите на бензиноколонката в "Люлин" например.".
Третият, последен коментар на в-к "Телеграф" е малко странен, колеги, но в него се разматра завръщането на 28-мата българска антарктическата експедиция в България тези дни,с полет от Берлин, а не от Рим, както е било предвидено, и експедицията наистина се завръща в България, докато България се намира в "извънредно положение" и в страната съществува много висок риск от заболяване за всички, включително и за учените - но това не се казва в коментара, "Телеграф", хехе, казва се, че ще "търсим динозаври на Антарктида", че там, на Антарктида, "Българското присъствие в Ледения континет, което продължава вече почти три десетилетия, най-яркото доказателство, че когато има наистина държавнически подход и дългосрочна стратегия по даден въпрос, невлияещи се от смяната на правителства, и малка България може да бъде "велика сила" в някаква област. Затова тя една от 28-те страни, които вземат решения, свързани със сегашната и бъдещата човешка дейност на континента.". Този коментар завършва със следната фраза, отнесена към дейността на експедицията - "Никой не знае какво ще ни поднесе бъдещето.", а дали, тази фраза не се отнася и към положението у нас, аз не зная.
Там още пише, колеги, че "Професор Пимпирев е прав, че  трябва да знаем какво притежаваме. Или върху какво поне има някакво предимство."
Голямата коментарна статия на в-к "Телеграф" касае въпроса пък, че "Сега ни се удава шанс да бъдем хора поне временно", в която се изказва позиция на отрицание на свръхзапасяването, и как то може да бъде преодоляно в полза на общността, както и как да бъдат обезщетени собствениците на затворените търговски обекти, на основа на техните реални доходи,  от Деян Дянков завършва със следните изречения" Тази криза ще удари всички сектори! Тук приоритизиране не трябва да има. Всички сектори трябва да бъдат подпомогнати. Кафенета, фризьори, машиностроителни фабрики, частни школи за чужди езици, автосервизи. Всяко спасено работно място е безценно! /бел. моя - е, а троля, няма работа, тц, и моят баща ми каза, че няма да мога скоро да си намеря.../Това предложение със сигурност е несъвършено, непълно и генерализиращо. Но отнякъде трябва да почнем, нали?". Но аз пък смятам, че това не трябва да се случва, само сега, "Телеграф", ами за постоянно, и това не е начало, ами е нещо по-сериозно, тойест, трябва по-сериозно да се гледа на това....
Докато днес вървях по улиците на град Карлово, колеги, и осъзнавах, че въпреки обидите към хората в супермаркетите, въпреки презапасяването, въпреки въпросите дали трябва да бъдат тествани магазинерите за корона вирус всеки ден или не, въпреки икономическите загуби, въпреки всичко, което се случва, хората тук се държат учдващо добре, и учудващо смело. Вий помните  ли, колеги, как преди два дни, имаше някаква заповед, за това, че покрай хранителните магазини, трябвало да има джандармерия?! Нима не помните вече, тая заповед, странна, произнесена над смаяното и невярващо население, а се оказва, че нужда от джандармерия няма, и тя ще върви да си върши истинската работа - да охранява, а полицията, ще защитава и охранява и тя, и ще разследва, престъпления?! Вместо това, аз всеки ден чета, че хората, трябвало да бъдат по-упорити, по-дисциплинирани, към тях трябвало да се приложи диктатура, колеги, брей, ами като няма никой навън, на кого ще се приложи диктатурата, питам аз, за да си стои вкъщи?! Диктатура?! Хехе, колеги, аз писах в един коментар, дето ний нали си живеем в диктатура от отдавна, тц. И да, закономерно се оказа,  колеги,  а вий вярвахте ли, че хората у нас наистина не са толкова лоши, нито толкова страшни, има лоши и страшни сред тях, но явно - повечето не са, защото аз навън днес не чувам никого, и това е едва след трети ден или четвърти, неясно кой, от началото на карантината? Кой, колеги, ще излезе, и ще благодари на всички хора у нас, на абсолютно всички хора у нас, не само на някои, за пръв път, затова, че издържаха четири дни в карантина?
Аз мисля, да благодаря с една песня, много весела, която носи пожелания за лятото, тъй като тия дни чух, че коронавирусът, щял да изчезне тогава, дам///
Някой си мисли, сега, трольо, ти зачо не написа нещо пак, за правителството, нещо лошо, ами не исках, колеги, тъй като правителството, сега трябва да помисли, как да благодари, на своя народ, и има за какво.
Песнята, поздрав за всичките тролоци и за малките троли.
А троля отива, за да направи от купените вчера два пакета бисквити, от които остана само един, бисквитена торта с крем с две яйца и мляко от миналата седмица, при положение, че не знаем, между другото, дали утре ще дойде жената, която ни носи мляко от едно съседно село, дам. Това, колеги, ще бъде една много зла торта, от злата троля, и ще сложа в нея начукани орехи от тези, които носим от градината, защото някой някъде каза, че трябвало да се приема селен, по време на тази грипна епидемия, селенът засилвал имунитета ли, що ли. Аз лично, не обичам нито ядки, нито орехи, освен в тортен крем.














Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1663358
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930