Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2020 20:32 - За войната, която всеки ден се води у нас, и за други нови войни, и за всички седем милиона премиери у нас, с уважение
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 237 Коментари: 0 Гласове:
0



Този постинг, колеги, ще бъде посветен на странните изказвания на някои хора у нас, сред които са г-н Бойко Борисов и последно прочетен от мен, г-н Михаил Константинов в интервю по Бтв, за това, че сегашната криза с начеващата епидемия от коронавирус, била "война".
Поизпънах гащите, колеги, и тъкмо мислех да кажа тука, че нито г-н Борисов, нито г-н Константинов, явно знаят, койето е много странно, че война у нас се води от много, много години - война по пътищата /породена от липсата на управление и управленско мислене/, война в образователната система, война в здравната система, война в съдебната система, на всички нива и всички "фронтове" у нас се води война, тъпа, безсмислена, като всяка добра и истинска война, колеги, и унищожителна, също/
В тоя момент, обявяването на епидемията от коронавирус за "война" от когото и да било, на мен ми прозвуча, един вид, като нонсенс. Да ви кажа, война е в инфекциозните отделения на провинциалните болници, завъртя се тези дни в ефира един клип на човек, който е попаднал под карантина в такава болница, ала тази война, както личи и от клипа, не е от сега - аз лично мога да ви кажа, че не в инфекциозно, а в гинекологично отделение през 2011 г. в болницата в град Карлово имаше такива клозети, е, не толкова страшно черни, обаче си бяха същите /аз ясно си спомням, как изпуснах чашката с урина за изследане в дупката, тъй като не ме държаха краката, но пък не ми се караха/, и нямаше закачалки за системите в клозетите, та човек пикаше, докато си държеше системата, която се пълни с кръв, като гледам, и в далечната болница, също нямат закачалки, а нямат сигурно и стойки нормални, както нямаше и в гинекологичното отделение през 2011 г., а между другото, видях една такава страховита стойка, облепена с левкопласт и в спешно отделение на карловската болница преди около месец.
Войната е тъпа и страшна,колеги. Прочетох днес за жената, която получила паник атака и избягала от карантината в една пловдивска болница. И аз преди девет години получих паник атака, но нямаше кой да ми обясни, че е паник атака, затова си мислех, че умирам от задушаване; ами преживях го, някой й е обяснил и на жената, че трябва да бъде отговорна, и че няма накъде да върви, дам. А може и да не са й обяснявали, колеги, кой знай, кой знай... Войната у нас, е тъпа и страшна. Аз днес вече зная, че съм имала само паник атака и че това, трябва да се преживее, и че е по-важно, да смятам, че е редно болницата в град Карлово да я има, за да се лекуват успешно хора в нея, въпреки, че мнозина умират там, тя е важна, и единствена за нас, 10 000 жители на община Карлово. Ето, преди седмици, преди да започнат всичките мерки и  да се окаже, че България се нуждае от инфекциозна болница///, и от инфекциозни отделения///, имаше инициатива, дори бяха събрани парички, мисля, за доброволен ремонт на инфекциозното отделение на нашата карловска болница. Нямам никаква идея, какво стана с тия планове, война е.... Или не? Или, колеги, тия пари трябва да се освободят, и да започнат ремонтите? Я////Нима, колеги, не йе по-важно, както е важно по време на всяка истинска война, всъщност, да си работим работата, с внимание умерено, и със съзнание за това, че всяко действие, в една страна, в която премиерът й си позволява, да нарича ситуацията "война" още преди тя да е взела "необходимия" брой жертви, е полезен за тази страна?
Защото си мисля, че въпреки войната, през тези тридесет години, в България се направиха много неща, родиха се деца, аз и хората от моето поколение, и още други хора, растяхме, учехме, работихме, някои от нас имат на свой ред деца, отгледаха ги въпреки войната, родиха въпреки войната, колеги, с ясното съзнание, че раждането у нас е процедура, която се за пла ща,в разрез с всички закони у нас и с Конституцията ни  - цената му е доста висока, между другото, между 400 и 2000 лв., може и повече. Възрастните ни родители остаряха, не чух и дума от медии, от щабове, от никого, да пазим родителите ни, да се грижим за тях, чувам само статистики,колеги, от г-на Константинова, и това, как големият брой възрастни хора, бил причината за по-голямата смъртност от таз инфекция, коронавируса - бре, колеги, чак сега, ли се сетихте, покрай коронавируса, за възрастните у нас?! Или не е?! Имало, много болни сред възрастните, ми да, колеги, има, имаше ги и миналата година, има адски много хронично болни възрастни хора у нас, които живеят пълноценно, по-малко пълноценно, или тихо си отиват, нечути от никого,  и наистина, когато дойде един такъв вирус, и някой го нарече "война", лъсва истината, а тя не е в статистиката, колеги, нито в математиката, нито в конспиративните теории - тя е в това, че някой, трябваше да каже, да пазим възрастните хора до нас, повече. А също така, внимание трябва да се обърне и да си обърнат и хората, които имат хронични заболявания, колеги, да се грижат за себе си, тъй като в огромен брой от случаите им, те са хора, които работят и живеят пълноценно, и са нужни на своята държава, и ще бъдат още по-нужни, когато епидемията свърши, и някой трябва да работи двойно и тройно за възстановяването на БВП, същият този БВП, за който ни казаха, че уж не сме го изработили дори толкова голям, колкото е бил описан, дам, както винаги, и той пак ще нараства, заради способностите и таланта на хората...
Защото войната е страшна, да, такава е, но е ежедневна, колеги, и понякога дори става смешна, като всяка страшна война///. Всеки, който не иска да си го признае, смята, че тя е свършила, иска му се, да е свършила, но тя не е.
На седем милиона премиери у нас, и на един кризисен щаб, му предстоят дни, в които епидемията ще придобива по-големи размери, колеги. Ще се появяват нови случаи, ще има известия за починали хора, някои от корона вирус, доказан, други от недоказан, трети от пневмонии, предизвикани от други грипни вируси. Колеги, да не забравяме, в какво състояние беше инфекциозното отделение от онзи клип, да. И в какво състояние е  българското здравеопазване.
Аз искрено се надвам, да не виждам други публични заседания на националния кризисен щаб, предавани пряко по национална телевизия, в които се чуват мнения на министри и експерти, тъй като това е много тежък удар, на коронавируса, който е недопустим, колеги, за такива обръгнали на война хора, като нас. Или това не е война, колеги?///Моята майка ми каза,че за тази фраза, можело да ме вкарат в затвора, и сигурно е права, но някакси, всички други си мълчат, колеги.
Война е. Но не и тази, за която говори г-н Борисов. Това е друга война, колеги. От нея се оздравява, и се започва отново. И понякога оздравяват и онези, за които се смята, че няма да оздравет, знайте ли, колеги, напреки цифрите, които, между другото, са ценни като материал от реални факти, не от предвиждания?
Ете, и троля боледува преди повече от месец от някакъв страшен вирус, и ако не беше приела три антибиотика, един след друг, сигурно щеше да се разболее от пневмония,имам хронични заболявания на гърлото. Знаете ли, колеги, колцина са като мен? Никой не иска да знай? Или има страх? йоо... А вие знаете ли, че има хора, които сега боледуват от пнемвония, или от бронхит, има и такива, които са боледували не преди месец, а преди дни?
Един поздрав, за красивата София, от топлото и слънчево Карлово, тук се надяваме, че пролетта ще дойде по-скоро /седмица след това ще дойде и в София, така се надяваме/, и ще умори всички вируси, но пък и треперим, тъй като не ни се ще лятото да е пак ужасно горещо... Абе, война, колеги, война....
Един поздрав и за всички тролоци и за малките троли.

















Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1663321
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930