Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2019 17:00 - Кой носи отговорност за проблемите в педиатрията - педиатрията, народът, или здравният министър
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 465 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди няколко дни прочетох във Фейсбук, колеги, едно мнение на лекар, който е работил в прочутата напоследък /от цяла година насам със своите протести и молби за помощ, а сега и със случай на починало дете / Педиатрична болница в гр. София. Мнението на лекаря, което ще се опитам да открия след малко, беше свързано с опитите за очерняне на болницата, които бяха между другото, подхранени от уволнението на нейния директор от министъра на здравеопазването - познат тези дни опит на правителството, да печели авторитет, за сметка на националната сигурност, прехвърлена на гърба на населението, което трябва да вярва и на болницата, и на здравния министър///, и на сигурността в здравния сектор изобщо. Аз лично, не смятам, че такова "облягане" ще донесе ползи, тъй като се оказа, както днес прочетох в статия на днес. бг - https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/11/24/oshte-problemi-s-pediatriiata-lekari-napuskat-bolnicata.430614, че няма на какво да се облегне, който и да е, тъй като от болницата напускат важни специалисти, а народът - е, в тази статия, другото нещо, на което правителството може да се облегне, е едно бебе, чиято майка, която отчаяно търси как на детето й да бъде направен ядрено - магнитен резонанс, коментира, че "Ако като народ сме на мнение, че тук работят убийци или некомпетентни хора, то тогава има нещо сбъркано в системата.". На нейните думи се опират и колегиет от днес. бг, които вяло съобщават в края на тази статия, че "Заради проблемите в системата през пролетта имаше протести в педиатрията. Правителството обеща да отпусне един милион и 700 хиляди лева.". И толкоз, колеги. Няма повече писано от днес. бг в тази статия,нито съобщение, дали парите са получени, дали са разходвани, дори няма съобщение, че директорът на болницата е уволнен / информацията за директора, колеги, я твърдя по памет, ако не е уволнен, моля, да бъда веднага поправена/. Цялата статия се състои само от "викът за помощ" на жената, която крепи в момента, живота на детето си, народът, и Министерство на здравеопазването на Република България, но тя не го знае това, и слава Богу. 
Мислех, колеги, да сложа като заглавие на този постинг едно хем смешно, хем остроумно изречение - "Може ли да се управлява на принципа "На си ти куклите, дай си ми парцалките"", но се отказах, тъй като си казах, че ето, жената герой на статията на днес. бг има детенце бебе, починалото детенце беше на 3 г., не върви да се пиша за тях в една статия, и за хора, които са пораснали, и носят отговорност - включително и на казателна, /йоо, само не ми казвайте, кой има право и кой няма право да носи такава отговорност, колеги///, дори и министрите, па и премиерът с тях. Щом е гражданин на държавата, ще носи отговорност, така го пише в Конституцията. Оцелял е до тази възраст, Министърът на здравеопазванеот,  той и колегите му, достопочтена възраст, не е част от една от най-мрачните статистики у нас - тази за детската смъртност, значи ще носи. Детската смъртност в България, колеги, е много вискока, отделно, че някои хора, трябва да носят наказателна отговорност, задето не знаят това и/или не си вършат работата по статистическото й обозначаване, но мисля, че само за Южен Централен райно, тя беше някакво много интересно число, което публикувах тук преди месеци /не искам, колеги, да пиша тук произволно число, защото едно, че данните сигурно са несигурно, друго, че е срамно, да се пиша така; някой би могъл да ми каже да погледна някъде в нета - няма да го направя/
Радвам се, колеги, че успях да напиша този постинг, за жената, чието бебе е в педиатричната болница и чака лечение от преуморени или липсващи лекари - някой би казал, че много хара са в нейното положение, на герой, носещ върху себе си системата и опитващ се да разреши проблемите й, отчаяно, обаче не е така. Много от нас сме здрави в момента, както съм аз, и нямаме никакви оправдания, да се правим на герои,  или не? 
В т.ч. прочетох днес една друга новина в сайта днес. бг, както и в други сайтове, за млада жена, намушкана с нож от младеж в нощния влак Варна - Пловдив. В днес. бг прочетох уточнението, дето ножът бил на жената, която го извадила, в опит да се защити от младежа, но той успял да й го отнеме и да я прободе на няколко пъти  с него, в момента жертвата се възстановява и я чакат още операции. Мислех си, колеги, за това как разказах тук за моите самозащитни ножове и карфици преди седмица - за това, че стоят все на дъното на чантата, също си мислех, и къде е била полицията във влака, и къде, по дяволите, е полицията изобщо - и кой е виновен, колеги, за това, че всички си носим в чантите ножове, с които могат да ни прободат, спрейове, които са некачествени и понякога ни тровят, а могат и да гърмят, пистолети, които са полузаконни, и всички си мислим, че това ще ни спаси от липсата на законност и на полиция. Ами явно, не е така. 
И въпреки това, колеги, аз ще продължа да нося моите карфици и безопасни игли, тъй като те не са ножове, не са пистолети, и ще се опитам да се науча, да не ги насочвам към очите на хората /защото съм виждала око на комшийче, в което се беше забила карфица от фунийка, не се забравя никога/, защото съм един смел трол, ама ха. 
Това, че някой доведе разумните, изобретателни троли у нас, до състояние истерично да крещят по лекари и да стрелят по хората на улицата /в различни ситуации от тази с пострадалото момиче/ не значи, че тия троли, са по-малко ценни и важни - те просто си мислят, колеги, че са тролове - премиери, тролове - генерали, тролове - министри, тролове - служители в НАП и НОИ, или в ТЕЛК /я, колко от нас плащат на ТЕЛК комисиите, защото така решават, че е прието, по-лесно е, не искат да се борят или се смятат за много смели? Една моя позната обаче, реши да покаже разум - подкупите постоянно се увеличават, тц, и нагоре по системата също, и отказа да плати подкуп тези дни - тоест, тя приключи играта на кукли и на парцалки./
Та, колеги, кой носи отговорност за проблемит в Педиатрична болница, гр. София - болницата, народът, който не вярва на лекарите, тц, или пък ги нарича "убийци",  или Министърът на здравеопазването, барабар с министерството, който лежи на "убийствената" репутация на лекарите от години, тц,  както и  правителството, тц - третият, министърът носи отговоност. Решението му да уволнява е може би, колеги, опит да се прикрие неговата управленска немощ, койято е още по-тежка от това, че той я прикрива така - уволнявайки не служители на министерството, а шефове на болници? В колапс си е колеги, Министерството на здравеопазването у нас? Май да - в колапс от липса на управленски решения, най-тежкият колапс. Но, тук този колапс, може да струва човешки животи, и най-вероятно вече струва. 
Дентят е мрачен, колеги, но ми се струва, че все пак, ще се намерят лекари, които ще помогнат на жената от статията в днес. бг и ще излекуват детенцето й. Сигурно не е толкова страшна ситуацията, каквато би била след напускането на анестезиолог в някоя провинциална болница. Все пак и все още, това е най-голямата детска болница в страната, не е някоя отделение в малък град, като Карлово, да речем. /между другото, и тук "изпускат" повече и най-вече възрастни хора над 75 години, децата по-рядко; сигурно това е обяснимо и със статистиката, че има далеч по-малко на брой малки деца, кой знай, кой знай, колеги, всичко се обяснява разумно, да знаете, всичко.../
Тъй като няма възможност да копирам тук адреса или линка към статията на лекаря, за която писах в началото, публикувам тук заглавието й: "Да съсипете нечий живот, за да усмирите страховете си, нито ще ви направи безсмъртни, нито ще защити децата ви."
Със здраве. Един поздрав, за всички тролоци и за малките троли. 




Гласувай:
1



1. bumerang - Кой е виновен?
24.11.2019 20:25
Лекари издават болнични на здрави. Кой?
Лекари издават фалшиви ТЕЛК решения. Кой?
Лекари оставят да умре дете, прехвърляйки го един на друг. Кой?

Дотук са виновни конкретно тези, които го правят като част от този народ. Не казвам, че всички го правят. Дори и онези, които го правят може да са добри професионалисти, отзивчиви лекари и да са помогнали и спасили много хора. Метафорично - да са напълнили една каца с мед, но ако в нея са сипали само една лъжичка гнус, медът вече не е вкусен. Те имат може би най-специалната професия, затова се очаква да са много, много внимателни.
И ако е друг министъра, те не биха ли го сторили?
А системата? Според мен има недостатъци, но някои, живеещи в чужбина казват, че там е даже по-зле като достъп до специалисти.
Смъртността: причина за нея е не само диагностиката и лечението, а и други фактори, преди да се стигне до лекарите и много често не зависят от тях - начин на хранене(лошо), (НЕ)здравословен начин на живот, стрес, недостатъчна превенция.
Липсата на лекарски кадри. Защо? Липса на пари. Защо? и т.н.
Причините са комплексни. Би било грешка да ги натоварим само на един от посочените субекти. Според мен!
цитирай
2. eloiz - Здравейте, Бумеранг
25.11.2019 19:13
Бих искала да помислите по-добре. "Лекари издават болнични на здрави." Но кои лекари, щом те носят персоналната вина, според вас, те си имат имена? Всички лекари ли издават, което е сериозна констатация, според мен невярна!, или точно определени лекари? Колко фалшиви болнични на здрави хора са издадени? Аз лично, рядко виждам имена на лекари, за които следствието да е доказало, че са издавали фалшиви болнични - защото се доказва така, чрез следствие и чрез съд - което означава, че се правят разпити, дознания и прочие. Вместо това, виждам констатацията "Лекари издават фалшиви болнични на здрави". И "лошите" лекари се крият на практика, зад гърбовете на "добрите", които не издават такива болнични? Че тия гърбове не са вечни? "Лошите" лекари това не го знаят, не го знаят и контролните органи, и Министърът на здравеопазването, и той се крие, кой знае защо, защото сигурно няма самочуствие на такъв - ако не се криеше и той зад гърба на "добрите" лекари, щеше да съдейства по линията на "системата" "добрите" лекари да увеличават бройката си, а "лошите" да бъдат съответно наказвани.
Ето, днес гледах по "НОВА Тв" някаква пресконференция, посветена на Световния ден за борба с домашното насилие, и на протестите срещу него, които се провеждат днес в София. Един полицейски служител, дама, заяви, че гражданите трябва да се обръщат към полицията и към полицията в тези случаи, на домашно насилие. Тоест, тя се опита да свърши работата на правителството, като напомни на хората, че полицията, макар и с нейните ограничени ресурси, все още може да противодейства.
Следователно, случаите на "лошите" лекари също могат да бъдат разследвани. А ако не бъдат разследвани, това също трябва да бъде отбелязано, и подчертано, защото не изборите, а то решава кое правителство ще падне и кое не - а именно, как правителството се отнася към народа си, колкото и този народ да е изстрадал и да смята, че причините за това, което му се случва, са "комплексни".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1650276
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031