Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2019 13:02 - Който няма хляб, да яде пасти? И който не може да работи с деца, да стане стюардеса, "Телеграф"?
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 341 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колеги, мислех си, че няма да видя скоро кофти написани статии в коментарната рубрика на в-к "Телеграф", напоследък не съм писала по тази тема, но в днешния брой се натъкнах на един материал, който си заслужава постинга. Материалът е поместен на стр. 12 в днешния брой на вестника, заглавието му гласи: "Монтирайте камери и въведете психотестове. Като не можете да работите с деца, станете стюардеси."и е с автор Тереза Тренева. Темата, според авторката, е направо взривоопасна - нейната взривоопасност /на темата/ започва още от стр. 4-5 на вестника, където е публикувана главната статия на същия вестник/, от която става ясно, макар и не защо, че "Родители на тормозени от лелките в забавачките хлапета са принудени да търсят помощ от детски психолог, тай като малчуганите развили фобии  и страхова невроза." Йоо, колеги, не се уточнява в коментара на г-жа Тренева, точно в коя детска градина са тормозени малчуганите, за жалост, защото това неспоменаване, дискредитира не само нейния коментар, ами и главната статия на вестника, където явно се обвиняват всички лелки в България ,леле, няколко хидяли души сигурно! в тоя страшен грях. /бел. моя - колеги, в-к "Телеграф" има аудитория от поне няколкостотин хиляди души, поне сто хиляден тираж, това не е малко/. 
Тоя велик проблем на детските градини у нас, за жалост, се вижда, че изобщо не е познат на г-жа Тренева, която в първите редове на своята статия пише, дето - "Кой и как подбира персонала в общинските, а и в частните забавачки и въобще проверява ли се дали лелките са психически годни за тази работа, НЕ Е ЯСНО." /бел. моя, курсивът е  мой/. Тойест, колеги, г-жа Тренева, признава публично, дето на нея не й е ясно, кой подбира персонала, напреки, че пише статия за тоя проблем, койето за мен е безсмислено писане, но все пак това са три колони в коментарната рубрика на национален ежедневник, заради това и ги коментирам и аз. 
Аз, както и всички, които прочетат някои наредби на страницата на Министерство на образованието, бихме могли да помогнем, като напомним, че персоналът в детските градини се избира от директор, а директорът се назначава от съответните общински власти, които са един вид, хихи, дори и в нашата не яс на ситуаци, пряко отговорни за случващото се///. Тъй като не искам да чета главната статия на в-к "Телеграф" на 4-5 стр., не мога да кажа дали изобщо там е спомената дейността на директора и в какъв аспект, тойест, дали г-жа Тренева изобщо е чула за него, или съзнателно или несъзнателно внася хаос в представите на четящите статията хора, но все пак, се опирам на идеята, че този вестник, колеги, има главен редактор, който има заместник - редактори и те знаят, дето г-жа Тренева е писала тая статия, тя е тяхна подчинена, или е в договорни отношения с тях,   и знаят и нейния смисъл, на статията? 
Нататък в своята статия, г-жа Терзиева затропва по познатите траверси - "Но е крайно време да се въведат железни критерии, особено когато става дума за най-малките." Тц, колеги, какви са тия железни критерии, аз бих искала да науча от продължението на статията, но там авторката започва да отстъпва, или поне само привидно - ""Разбирам, че има остър недостиг на кадри в тази сфера и че не е никак лесно две възпитателки и една леля да обуздаят 30 и повече хлапета." Признавам, колеги, това привидно отстъпление в началото ме обърка, но аз съм го чела /чувала и друг път, и все в същия контекст, хихи, тойест, че някой разбира, ама не знае, кой поема отговорността..... Ами, г-жо Тренева, отговорността я поемат двете възпитателки и лелката, и вашето разбиране, няма значение за тях, още повече, дето в него няма смисъл, няма мислене по въпроса - дали децата трябва да бъдат 30, кой отговаря за това, какво да се прави...Това не е написано в тази статия, също. 
Я да видим нататък, какво още разбира г-жа Тренева - "Разбирам също, че някои деца са наистина проблемни, но като са ти слаби нервите - стани стюардеса, или ший гоблени, или пий мента, глог и валериан, или ходи на йога, но, за Бога, само не тормози децата.". Йоо, колеги, ето още един пример за това "уж разбиране", което се случва в статията на г-жа Тренева - вместо да попита - защо няма психолог за проблемните деца в детските градини, защото те са деца, не са едни големи страшни чудовища, които бият Петьо и пречат на мама или тати да си рови в джиесема, принуждавайки го да се ядосва за това, че Петьо е набит /а понякога и сериозно набит/, г-жа Тренева праща лелките, които така или иначе няма къде да вървят, защото очевидно, те са виновни за избора им от директора, те са виновни за проблемите на цялата система в очите й, да правят неща, които според нея, г-жа Тренева, ги дискредитират в очите на света - да станат стюардеси /йоо, колеги, каква тънка махленска задявка с дебелината на лелката, само дето дебелите лелки, взети в национален мащаб, вече не са толкова много, дори и в буквален смисъл, а ний тук няма да коментираме детските страхове на г-жа Тренева, щото не са ни интересни а и подсказват за дълго задържан проблем в детските градини, недължащ се на лелките, а и  тя не е дете, ами е журналист, писал за на ци о на лен проблем!, йооо////; да шият гоблени или да пият леки билкови успокоителни средства, докато силните жени, пият по-сериозни, хихи, и нямат време за гоблени, що ли... 
За Бога, колеги, и силните успокоителни няма да помогнат, мисля, там, където трябва да има психолог и човешка милост и там, където обществото трябва да изпита милост към себе си. 
"Те не са ти виновни за житейските несгоди и безпаричието." А кой е виновен, г-жо Тренева, за житейските несгоди и безпаричието на всички лелки в страната, йоо? Какъв фундаментален проблем, обиждащ навярно някои отлични "лелки" /между другото, те вече се водят "помощник - възпитатели", аз се радвам, че все още търпят и "лелки", явно все пак понятието има и добри конотации, щом може да издържи и негативизма на г-жа Тренева в тая статия, в която в заглавието  не се коментира, че по закон е забранено да се бият децата, а се коментира, как йоо, лелките по принцип не могат да станат стюардеси, щото според нея, нямат форми или що, за тая работа?///
Я да видим, какво, според г-жа Тренева казват "повечето симпатизиращи на изнурените лелки" - ""Ами за толкова пари какво очаквате, така е в общинските забавачки". Тук, разбира се, не се уточнява в кои забавачки, кой го е казал, кога, но фразата замества, очевидно и в статията на г-жа Тренева, мнението и мълчанието на обществеността по въпроса - достатъчно ли е заплащането на труда на "помощник-възпитателя" в детската градина. У нас, вероятно, това би могло да бъде счетено за "политически въпрос", а всъщност  е обществен такъв, наред с редица други///. Но у нас политиката, колеги, ето,  може да струва и едни шестотин лева, да, жалкото е, че се води икономическа и бюджетна, и "с поглед в бъдещето", хаха///Па може да струва и по-малко. Язък им за костумите, на политиците. Ете, нема ги в тая статия на г-жа Тренева, тц///
За жалост, авторката на статията продължава с един коментар, който не е свързан вече с детските градини, но тя не осъзнава това - "Да, обаче в големите градове, където хлапетата са много, а градините все не стигат, хоращата плащат и по-високи данъци, да не говорим за центъра на столицата." /бел. моя - права е, не бива да се говори ,защото аз не разбрах за какво се споменава центъра на столицата тук; лично аз съм виждала на площада пред храм-паметник "Александър Невски" строени в нелегална автогара автобуси, които според мен, дискредитира идеята за центъра, като нещо за хвалене и финансова тегоба едновремено,  но да видим/ Така че много моля, но данъкоплатците са си платили многократно не само за нормалната база, но и за качествена грижа за децата им - без обиди, побои и стоене на колене в ъгъла върху кочан с царевица например и с вдигнати ръце." Тц, колегата Тренева, не е наясно, колеги, че никой не плаща, за да не обиждат детето му, а това е записано в Конституцията  и е безплатно за родителите, един вид, както е задължително, произлизащо от нея, да им бъде осигурено, на родителите - от общинските власти или от Министерството на образованието, хихи - психолог и контрол върху функциите на директора, и пр. и пр. - да, и нормална база, и всичко останало. Детските градини, колеги, са строени с пари на данъкоплатците, не само функционират като такива, но са строени, заради децата, заради по ли ти ка, която не се пла ща /обаче е видно, че не е гарантирана и  трябва да се защитава от самите нас//. Отделно, че данъците са плащат, на общината, както и таксата, както и държавните данъци, и оттам се преразпределят чрез държавния бюджет - йоо, "Телеграф", оня ден имаше дискусии за държавен бюджет 2020, ко стана? 
Да видим обаче, как ще завърши тая статия - "Освен качествения подбор на кадрите е крайно наложително повсеместното въвеждане на видеонаблюдение абсолютно във всички забавачки в страната." А така, колеги, значи, всичките тия незададени въпроси, и неполучени отговори, ще бъдат решени с видеоналюдението, а, "Телеграф"? Но все пак, г-жа Тренева има някои съмнения, оправдани вероятно от факта, че е журналист - "И мантрата за стопроцентовото съгласие на персонала да бъде заснеман я зарежете." Е, да, ама не може, защото има вече Закон за личните данни, сложна система от правила, която гарантира човешки права, и слава Богу, колеги,че колко лесно е иначе всичко да се зареже... "Или другата  - за липсата на средтва" - допълва авторката, но сигурно тя не знае, че това вече не е факт, колеги - всякой некадърен управник у нас, би се съгласил, вместо да отговаря на въпроси, да сложи видеонаблюдение, пък кой каквото иска да прави с него///. Това схващане се чете и у г-жа Тренева, която очевидно, не гори от желане да реши с този си материал пролемите на детските градини, каквито и да са те, защото завършва с две изречения, в които обединява в едно "сигурността на децата" и това, че "В ерата на технологичната революция, ..." " всеки може през телефона си да проследи дали кучето или морското свинче не е напикало килима вкъщи."Дам, друг е въпросът, кой ще чисти килима, дали морското свинче е заменяемо - също... Основният въпрос е, разбира се, какво всъщност  искаме. Или е друг, колеги? 

На стр. 12 в днешния брой на в-к "Телеграф" има и един малък коментар, в рубриката "Телеграф каза", "Само словото не стига" - "Слепци ще видят иконите от Рилския манастир". Тук, се говори, за това, че само словото не стига на слепи хора, и затова "БПЦ ... направи достъпни и за незрящите съкровищата на българската иконография." Напротив, колеги, словото е напълно достатъчно,  някой беше казал някъде, че то е и Бог, и проектът на БПЦ не е свързан с правене на добрина на незрящите, а с показване на света, още веднъж, на "съкровищата на българската иконография.", с което имаме право да се гордеем - ние всички, заедно със слепите, "Телеграф". 

Един поздрав, за всички колеги тролоци, и за малките троли. 













Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1650176
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031