Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2019 18:25 - Как бизнесът у нас не успя да ми плати болничните тоя месец
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От известно време насам, колеги, чета и следя една икономическа тема, която честно да си призная, не разбирам много, защото е свързана основно и само с цифри и проценти и с тяхната логика, която сигур е неоспорима - темата за това, кой да плаща първите три дни болнични за работника - работодателят, НОИ или работника /тц, и това, последното, се появи като опция напоследък, което, както намекна националният омбудсман, освен, че е противоконституционно, е и два пъти такова, защото веднъж вече работникът е платил осгуровки уж към НОИ?/. Ето материалът, от който почерпих вдъхновение за тази статия - https://www.dnes.bg/politika/2019/09/21/bez-pari-v-nujda-rabotnikyt-da-plashta-bolnichniia-si.423674 В тази статия се намеква, ако не греша, защото четох и друга в същия сайт, за това, че ршението работодателят да заплащал първите 3 дни от болничния било взето след тежки преговори и в наличиоте на сериозна икономическа криза /вероятно издънена каза на НОИ/ през 2010 г., и вместо 1 г., взело, че продължило 8 г. , това положение, което жестоко спъва развитието на бизнеса у нас, и лапа от неговите поръчки и нови идеи - в частност, именно работата с парите, а не работата с контрола над въпросните пари, доколкото разбрах, защото тие поставят предложение направо за плащане на болничните от страна на НОИ, а не желание за помощ на НОИ, или каквото и да било друго, което би заприличало на дължава. 
Отгоре на всичкото, колеги, Днес. бг не публикува никаква информация в тая статия, за броя на тези болнични, за стойността им /на тридневните, двудневните и еднодневните, ако щете/, не зная защо, такова, като обществен сайт, за да си коментираме поне ние с вас тука, статистиката, та сега няма и какво да се коментира в това отношение, освен изказването на социалния министър, който по принцип бил за тая работа, с плащането от страна на работника?! Йоо, колеги, освен противоконституционно, това негово решение, и мнение, ще излезе и противоправителствено, защото троля може сега да е без работа, но преди една година работих като учител в едно обикновено основно училище, където си бяха дали среща, както е обичайно, всички видове грипове, баба Шарка и др., и си спомням как ми се наложи, въпреки огромната ми заетост на учител по български език и литература и класен ръководител, все пак да взема не три, а пет дни болнични /леле, колеги, от Асоциацията, май не съм по темата, ааа, да, ама не///, за ларингит, който се превърна в хроничен, защото нямаше как да се излекува нито за толкова кратко време, нито само с този болничен/налагаше ми се да използвам повече от необходимото гласа си по време на моята работа в час, това може да е смешно на някого, но само допреди шест години, боледувах от хроничен фарингит, заради продължилото само девет месеца преди десетина години стоене пред дървените черни дъски, посипани с тебеширен прах/. Та, колеги, изказването на министъра на социалните грижи или как беше там, нямам намерение да погледна титулатурата му, май не беше като изказване на работодател в частност, тц, да не говорим, като на член на правителството, или като изобщо на такъв., кой знай защо, може би, той не познава своите служители /е, не са от сферата на образованието, а от неговата собствена/, или не милей за тях, или не иска да спазва техните конституционни права? Що ли? /Още повече, дето служителите в неговия, на социалния министър сектор, имат заплащане, което не е толкова високо, колкото това на тези в сферата на образователния министър, тойест, тц, ето още една причина, той като шеф, както е с огромна част от шефовете у нас, да не ги уважава за пет пари//////
Аз съм сигурна, колеги, че точно заради тая негативна позиция на социалния министър, на икономически език, тия спорове за пореден път до нищо няма да доведат - в тях няма спорещи////. Тоест, нищо интересно. Няма бой. Е, другия път, мойе да стане, ама сега - не. Само омбудсманът на републиката, ще рече сега, че тая работа, била противоконституционна, слава Богу, засега.
Да живее Конституцията! /

Един поздрав, за всички тролоци, и за малките троли. 






Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1660179
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930