Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2019 15:11 - И отново за двойното отражение, за социалните, кой знай защо, за расовата сегрегация и т. н.
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.09.2019 15:24


 Колеги, тъкмо щях днес да похваля в-к "Телеграф", за техния репортаж, поместен на стр. 10 в днешния брой на вестника със заглавие "Защото живеели в адска мизерия. Социалните разделят братче и сестриче. Майката съди чиновниците за извеждането на децата й." /бел. моя, след като прочетох статията, в един от най-покъртителните й откъси разбрах, че третото дете, щото не са били само братче и сестриче, бебе, било намерено по подаващо се из бокулците краче, йо, "Телеграф", разбрах, защо не сте го допълнили в заглавието////
Тъкмо си казах - ето, едно интересно и в относителна пълнота отразено гледище на социалните работници, които са разследвали случая, преди да предприемат изземанато на децата - защото, колеги, когато всъщност ние говорим за подобни случаи, търсим докладите именно на социалните работници, а не са министъра на социалните грижи, да речем//, и си викам - леле, интересно, как ще бъде коментирано това на 12-та страница? 
А на върха на 12-та страница в новия брой на вестника, колеги, ме чакаше едно провокативно заглавие на коментара за тая статия - "Двоен аршин". Бря, започнах аз да чета, с учудване, де ще да е тоя аршин, то в тая мръсотия там, трудно се вижда нещо друго, сигурно и блъхи има, и въшки, и хлебарки, ама аршин...И нали съм специалист по темата за двете Българии, тука пиша отдавна, реших да видя за какво става въпрос тоя път.  Йо, пък то било още по-странно, колеги! Този коментар, започва с изявление, което си противоречи с официалното съобщение на социалните - тойест "Извеждането на дете от семейството му никога няма да бъде разбрано от българското общество." Това, колеги, не е така, защото според социалните, само в район "Връбница" в София, ако не греша, "Телеграф", май и вий не сте били много точни//, 30 семейства са се разделили доброволно с децата си, защото не са могли да ги гледат. Йоо, ето ви новина, колеги///Всъщност, това май трябваше да е по аршина за мизерията, като социално перо, и не само, ама явно, изобщо не е отразено в коментара като такова, жалко... От екипа на "Телеграф" продължават - "В конкретния случай /без коментар за 30те съгласили се да дадат децата си в домове или на приемни семейства, йоо/, основанието е, че децата били отглеждани в мизерия."По-надолу, колеги, под един пасаж, който що коментирам след малко, защото йе от друга статия, и се отнася до бедността на ромските деца у нас???, пише, дето "Чудесно би било, разбира се, децата да нагъват пържоли вместо филии с лютеница за обяд. Но не това е най-важното./бел. моя, абе "Телеграф", според социалните, децата са нагъвали кисело мляко, а едно от тях не е било научено да дъвче?йоо, било е по-голямшкото, вий за бебето, не пишете нищо; това го казвам, между другото, като човек, колеги, който също е отгледан в бедност и на лютеница, която съм правила десетилетия наред заедно с майка ми и баща ми на една много стара желязна печка на дърва, пушеща отвсякъде, на вилата, където баща ми и досега отглежда зеленчуци и плодове, и слава Богу; ми не, и ние не ядяхме кроасани, защото бяха скъпи, обаче им знаехме цената, тостер за закуска, с купешки кетчуп и с майонеза и с горчица,  започнах да хапвам едва в гимназията, когато майка ми замина, за да работи в Кипър, тъй като тук не можеше да си намери работа; е, да, но у нас никога хлебарките не са ходили по храната, а родителите ми винаги са държали да изглеждаме изрядно - изпрани, изгладени и закърпени, дори и в дрехи втора употреба/. 
За моите родители се казва в тая статия, че са оцелели благодарение на филийте с мас, и не е съвсем така, защото всеки родител знае, че не може само на филии с мас, колеги, моята баба, Бог да я прости, е отглеждала, докато е работела на три смени, за да се  пребори с мизерията, кози, прасе, зайци, тъкала е китеници за комшийте, връщам си ви филийте с мас, "Телеграф", щото съм видяла от баба ми по-хубаво, ако вий не сте видели, това си й ваша работа. Тц, накрай пише, че "Близостта и любовта на близките с пари не може да се купи", нито пък да се възстанови по съдебен ред, мисля аз, особено днес, когато няма как съдията да ти изчисти къщата и да ти научи детето да дъвче и да стане свестен човек изобщо. 
Някак изненадващо, колеги, ми дойде другият аргумент в тоя аршин, зададен от в-к "Телеграф", дето "Те обаче забравят колко ромски деца живеят в крайна бедност, а на някои родителите им дори не им знаят имената."Йоо, колеги, честно казано, не можах да повярвам, какво чета - нима за в-к "Телеграф", официално в България, децата вече се делят на "българчета" и "ромчета", което, теоретично дори, е тъпо расово разделение, защото се пъне да бъде такова, а мирише ту на етническо, ту на чиста проба гнус от това, че на ромското дете, като на краставо куче по улицата сополът му отвън, мръсно е като прасенце, де, де? Ей днес, колеги, видях на улицата едно краставо куче, беше женско, сигурно имаше малки,  един приятел вика после - ама щом е миришело, тая краста се лекува, това е най-тъжното, така каза той, това е най-тъжното, че се лекува. Не е това най-тъжното, май френд, не е....
 Я да видим, какво мислят от "Телеграф" по тоя въпрос, който за тях е с двоен аршин/// "Тях никой не ги пипа- те нали така си живеят."Йоо, и нататък "Нещо като традиция" /бел. моя, ама не съвсем, почти като домораслият ни расизъм///, "Двойният аршин е явен. Но не е до "традициите" /бел. моя - ето го мисленият опит, да се разчупи тая концепция, защото все пак, у нас има закони, които в училище още ни принуждават да знаем, че не сме расистиии////- "Не ги пипат, защото много трудно ще им се намери друго семейство, което да ги гледа. И тогава социалните наистина ще се видят в чудо."Хак да й е на тая държава, колеги, и на тия социални, дето по Конституция, трябва да опазват правата на всички деца у нас, независимо от раса и пол, и на правителството му е хак, което управлява цялата гмеж, ама и него го няма от статията, на кой му пука за правителството, за Бога////На кой ли му пука, за правителството, колеги, Когато цял вестник пише, в 200 000 тираж, че според редакционния екип у нас няма хора, па и няма да се намерят, веротно от гнусливост, хора, които биха научили хлапе да си бърше сополите, биха поели отговорността децата им и комшийските деца да не му се подиграват заради цвета на кожата /не говоря изобщо за поведението на възрастните тук, които биха поели отговорността////, не биха смятали, че е с интелигентност на маймуна, и прочие, и прочие. Няма ги тия хора, бе, колеги, които от години отглеждат осиновени деца от ромски произход в България, единици от тях отглеждат тежко болни такива деца, и социалните ги няма, които работят със същите деца, няма ги служителите /добросъвестните/ в различните домове и центрове, които се занимават всеки ден с изоставени деца,  нищо ня ма. Е да, ама не е така. 
Трябва да ви кажа, колеги, от опита си в преподаването на такива деца, който е много скромен, уви, но достатъчен, установих, че те обичат да са чисти, интелигентни са, амбициозни, и мечтаеха да станат автомеханици, адвокатки, лекарки - още в шести клас/Освен това, се привързват към хората, които се държат искрено с тях и ги обичат и уважават. 
"Не дай си Боже обаче българче да живее в подобни условия. Тогава социалните са доста активни" . 
Леле, колеги, но са закъснели, да ви кажа аз, неглижирането и ненаучаването да дъвчеш до четиригодишна възраст оставя следи за цял живот, недохранването също. Колко лесно би било, ако всичко това имаше общо с расовата сегрегация, ама няма. Има общо с други неща. С човещината например, и с познаването на законите, които гарантират реда. 
Търся поздрав, колеги, за всички вас, и за екипа на в-к "Телеграф", и за всичките тролоци и малките троли. 








Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1659517
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930