Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2019 00:05 - Около промотирането на една изложба,
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 242 Коментари: 0 Гласове:
1



 Колеги, преди малко се събудих, тъй като днес ми беше много натоварен ден и ми се наложи да поспя заради умората, и случайно, докато търсех нещо интересно и забавно в понеделнишката следпразнична вечер, попаднах на водеща статия в сайта дир. бг - https://dnes.dir.bg/obshtestvo/poslanikat-na-rusiya-poiska-komisiya-ot-istoritsi-da-izyasni-9-septemvri Грях ми на душата, не съм я разглеждала тази избожба, но от дир. бг са дали една хубава снимка за тази статия - с хората, които я разглеждат, и с някои от експонатите, ами, изложбата, по скромното ми мнение, прилича малко на училищна, някакви малки табла, снимки, доста текст, според мен, не струва колкото изказването на посланика на Русия г-н Макаров, който на цялата тази скромна наглед изложба, желае миналото на България, според заглавието на тази статия, да бъде проучвано от "комисия от историци". Да живей дипломацията, колеги, и институтът, където се е обучавал г-н Макаров, който не споменава, народността на историците///. Иначе някой би си помислил, че това действие на г-н Макаров, идва след гафа, направен навръх 6-ти септември, от г-жа Захарова, техен говорител на външно министерство и извен очевидно ? експерт през последните години, по подобни изказвания,  която си позволи да твърди, че България нанесла удар на нейната държава, очевидно ужасен и непростим, щом тия отвърнаха официално на наший празник, леле... Без да иска, г-жа Захарова вкара автогол на Русия, правейки го точно на една празнична дата, която е ключова, за взаимоотношенията между България и Русия, през един цял определен период на миналия век, и стана интересен контрапункт, за който вероятно ще се говори. 
Но, аз си мисля, колеги, че г-н Макаров, отказва да прави такава реклама, каквато направи на изложбата, например, на посещенията в България на артистите от Болшой театър, поне с някаква изложба там, койето е странно, но не съвсем, защото говори, за това, на което се опира очевидно, руската дипломаци у нас - на културата на българите и уважението, което те изпитват, да речем, към качествата и достойнствата на руския балет, например. Или на други руски артисти?Или към една изложба в България на "Ермитаж"? Време е за такава изложба, която да компенсира, пътуването на толкова български хора, документи и ценности към Русия, опа, СССР, след Втората световна война///Или не е? 
Вместо това, г-н Макаров, се занимава с промотирането на изложби, които са /грях ми на душата, не съм виждала снимките и не мога да преценя техните художествени достойнства, все пак има великолепна фотография от края втората световна война, тук, в България, има хора, които са в състояние да го преценят?/, които, наглед, не представляват нещо съществено - или той не промотира същественото в тях, обръщайки внимание на някакви политически реминисценции, повече от 60 години след края на Втората световна война и не по-малко от 30 години след края на съществуването на СССР, който като държавен строй, имаше такъв вкус, към пренебрегване на красивото и стойностното, за сметка на политическите реминисценции////
Изключвам тук, колеги, изцяло политическия подтекст на изложбата, защото той надмина нейната стойност, най-вероятно, което е престъпление в изкуството - но за това, трябва да се изкажат по-сериозни троли изкуствоведи, все пак, точно за това апелира, макар и не към изкуствоведите, г-н Макаров? А той се обръща към историците, тц, аз, като трол полковник, съм се срещала с руските историци, които се занимават с такива комисии през последните години - колегата Мякий, и още някои, които като нищо, да обявят, дето Кирил и Методий са едно лице, мислим, натам върви, в името на опростяването и единението на историята.... Със сигурност, в Русия има и други историци, които знаят кои са братята Кирил и Методий, разбира се, но ми се струва, че г-н Макаров не говори за тях, защото тези учени  отдадвна вече са установили каква е  работата, в която няма нищо за новоустановяване, освен много, много работа. 
Хубавото в това, разбира се, е че г-н Макаров споменава колегата Мякий, което на мен ми разведри душата, и заради което аз седнах да напиша тоя текст, изпълнена със спомените за хубавия бой, който стана преди време по повода// поздрав за колегата///наистина не знаех, че тая работа ще се повтори, но явно ще е така///
Не ми се шеше в този коментар за изкуството, колеги, да добавям и военна нотка, отговаряйки на г-н Макаров, която добавих в един коментар в дир. бг - тойест, дето тая работа, ми намирисва на онази поговорка "Луно, земльо Македонска, и за тебе ли ще се тепаме" / с едно малко намигване към проф. Божидар Димитров, светла му памет, искрено се надявам да е харесал шегата, където и да е/, ама в нов контекст, вече извън познатото му комично - дипломатично значение у нас. Кой да знае, колеги, че така ще се стекат работите,и ще стане такъв смях. А някой ще рече, че не сме очаквали, да падне такъв смях, напротив. Е да, ама не. 
А знаете ли, колеги, че това лято, за пръв път, в моя роден град Карлово, дойде и изпълни представление - "Спящата красавица", от Чайковски, балетът на Бургаската опера. За пръв път в живота си, на 37 годиник,  троля видя балетно представление, на живо, и беше приказно, макар и декорите да не бяха толкова бляскави, а сцената на нашето читалище да е твърде малка. Благодаря и от името на всички карловци на балетната трупа на Бурсгаската опера и на хората от читалището, които организираха това уникално представление! В Карлово от няколко години функционира чудесна детска балетна школа, която обучава деца на руски класически балет, има школи по модерни танци, действащи от десетилетия, както и школа по спортни танци, да не говорим за школата по народни танци към НЧ "Васил Левски 1861" /Ансамбъл "Розова долина", гр. Карлово/, троля беше възпитаник на някои от тях//. 
Поздрав за всички колеги тролоци, и за малките троли. 













Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1662721
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930