Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2019 13:08 - Или какво се случи, след като лични данни на 4 млн. българи бяха публично разкрити
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 299 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колеги, снощи, докато гледах, към два часа през нощта, някаква нощна емисия новини по бтв, в която се разказваше за това, че видите ли, за пръв път в най-новата ни история, на някой (хакерът, за когото все още няма сигурни данни, че е причинил гигантския теч на информация от НАП), е обвинен в тероризъм, си мислех, че ето, Елисавето, пак позна, има да се види, какво ще се случва.... 
Кой и защо, колеги, набута ГДБОП, които преди години разследваха терористичния акт на летище "Сарафово", ама съвсем истински терористичен акт, с починали хора, за който вероятно се е мислело, че няма как да стане у нас, та кой и защо ги набута сега, на майтап, да гонят теросит компютърен, да го пущат на няколко пъти, да се пускат в новините на разни медии информации, че не можели да проникнат в оружието на престъплението - компютъра му, дискредитирайки една от малкото силови структури на сигурността у нас - това не зная. Защото, колеги, ГДБОП не е майтап, ами си е Главна дирекция за борба с организираната престъпност, има дата на основаване, има структури, ако щете, и счетоводство има, а некой, реши, да направи така, че ГДБОП да не мойе, да отвори компютъра на един "терорист"?! 
Силовите структури, колеги, бяха дискредитирани снощи, ама аз вчера прочетох и една новина, която дискредитира и финансовите структури у нас, по същия въпрос - новината, че Комисията за защита на личните данни, щяла да поиска от НАП глоба за най-големия показен и официален теч на данни на българите, на стойност 20 милиона лева. Хаха, колеги, още вчера, говорейки с един приятел, който се представя за финансист, рекох, че той, като човек математик, може да сметне, по колко пари се падат това на глава - тойест, от мое име, Комисията за защита на личните данни, смета да глоби Националната агенция по пригодите (или "за приходите", не искам да ходя и да проверявам), с 5 лв. ( 20 000 000 делено на 4 млн. идва 5). Пет лева е склонна Комисията да глоби един от най-големите оператори на данни в страната, за това, че не е съумял да опази данните от моята данъчна декларация). Бре,колеги, ако йе верно, че страната ни се управлява от олигарси, то тия се оказаха много евтини хора, щом не ценят пет лева, о, не, тук не говорим за човешки живот, за лични данни )))), а за едни пет лева, нали, колеги, масово се говори, че у нас, парите играели, ма много мизерно бе, какво ще правим с това, не зная. Поне да бяха дваесет, петдесет, сто, както е предвидено, между другото, по закон на глава засегната, а то - пет! Язък ви, колеги, финансисти, за скъпите къщи, за скъпите коли, за скъпите "инвестиции",  дори и за незнанието на икономическата история на страната ни))), щом не мойете да цените пет лева. 
Някога Скрудж Макдък, за една монетка от пет цента беше готов цяло приключение да си докара, а наште - отнюд.... 
И сега, колеги, се оказа, че това, дето аз цитирах Фейсбук навремето на майтап, за това, че в един виц там пишеше, че ще се наложи да се сменят личните карти, излезе истина - сто и осемдесет и кусур "души" са препоръчани за смяна на личните документи, от НАП, йоо, а не от полицията)))). Защото аз, колеги, доколкото зная, НАП няма функции изОбщо да препоръчва смяна на каквито и да било лични документи, такава функция може да има само полицията)))Но, както казах, тия бяха поставени на колене, та явно е немало как да защитят правата на гражданите. Па и журналистите в някакъв репортаж снощи по бтв, питаха, дали смяната на картата ще се плати от НАП, забравяйки, че мойе да се смени само номер на личната карта, например, и дата на издаване (йо,тая полиция, пак връз нея), ама ЕГН - не мойе, нито адрес, нито дата на раждане, нито още "по-чувствителните" данни за пол и особени белези))). 
Йо, колеги, днес четох във в-к "Труд", че Фейсбук е осъден да плати 5 милиарда долара глоба, именно за манипулиране на лични данни, която глоба, вероятно е понамалена, сключена е с допълнителни споразумения, а Фейсбук е само една корпорация, колеги, не йе държавна Агенция... 
Пак днес, в сайта днес. бг прочетох и едно убийствено заглавие, колеги, за това, че личните карти били по-ценни от кредитните, някой май сега го осъзнавал, тц?! Нищо чудно, между другото, след като банковата система у нас струва 5 лв., според първата голяма глоба, която ще бъде наложена на Националната агенция по приходите - толкова им струват на банките (и на държавната администрация, реципрочно), въвеждането на директивите за личните данни, осъществявало се на едни мъчителни етапи от по-миналата година насам), назначаването на служители за опазването на тези лични данни, заплахите (реални) за глоби без таван, в размер на стотици милиони левове или евро, толкова им струват недоволните клиенти, борбата с тях, мъчителните опити да се докаже кой йе прав в една държава, която си мисли, че е друга държава, и с едни хора, които си мислят, и слава Богу, че са други хора. Защото у нас, по обясними причини, всеки си е държава в държавата, и всеки си е премиер)))
Е, да, колеги, ама сега личните данни на 4 млн. души излязоха публично, и няма мърдане, оказа се, че на тия карти, все пак имало герб, освен снимката и името))). 
Някой колега би казал, че ситуацията е шизофренична, навярно биха го казали мнозина, ама не е. Това, колеги, е ситуация противодържавна - някой нарита ГДБОП, подигра се с "финансовите лъвове" у нас))), а "останалите" (така бяха наречени пострадалите в репортажа на бтв) 4 млн. души, няма да подаваме документи за нови лични карти.... И само не ми казвайте, колеги, че то, за късмет, точно в тоя момент, трябва да се подават документи за смяна на лични карти на голям брой хора, между другото, също не особено законно, защото си е заплаха за националната сигурност, ако се прави на пакет - аз, например, не трябва да подавам, йоо?
Не, че тия имат някакво значение личните карти, или не йе така?)) Защо, обаче, в такъв случай, няма виц и затова във Фейсбук, не разбирам... Не бива така, колеги)))
Айде, един поздрав, за всички засегнати, и прощавайте, дето най-накрай, трол полковник от публичното разузнаване Елисавета Ненчева, трябваше май и терорист да стане, не само тенджур, тц... 
(за всеки случай, да изпиша и логунга, ако не мойем скоро да влезем тука, колеги, да се изказваме, да се знай, какво искам да пише като лозунг под мойте публикации, освен другите лозунги, защото има много какво да се пише за това)

ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Поздравът, колеги, който ни напомня, че винаги идва нов ден, помня, как го наблюдавах по покривите на град София - покриви на стари и нови кооперации, на странно стърчащи "небостъргачи", откъдето за работа всеки ден излизаха моите приятели (и в хубави и лоши дни, и в дъжд, и в сняг)). Този поздрав е и за тях. 















Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1661567
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930