Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2019 16:38 - Честит рожден ден на Конституцията - 13 юли 2019 г.
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 219 Коментари: 0 Гласове:
0



 Честит рожден ден на Конституцията на Република България).

Поздравът малко закъсня - с три дни, но едва днес прочетох в една странна статия във в-к "Труд", публикувана на стр. 11, с автор д-р Рашко Ханджиев, че всъщност на 13 юли, пред и 28 години (през 1991 г.) нашата Конституция е влязла в сила, колеги). Г-н Ханджиев дори и в своето първо и най-смислено изречение в своята статия, не се поколебава да я нарече съкратително ("КРБ"), но все пак, нека на рожденния й ден, закъснял с три дни, да не я съкращавам. (Тц, колеги, помислих си, че датата мойе да да е дадена погрешно, дето се вика, от желание за наукообразност и дълбок философски подтекст у автора, предвид цялото съдържание на материала))), ама проверих в Уикипедия, и излезе, че е така)))
Статитията е озаглавена "За съжаление конституцията си остава само пожелание. Официално сме парламентарна република, така ли е наистина" и наистина  е много странна, колеги, още повече, че и карикатуристът г-н Кутузов е нарисувал като илюстрация за тази статия - портрет на Темида, богинята на съдебната система, той знае защо, но някакси, тя не е Конституцията, аз съм виждала едни красиви литографии, на които българите от Княжество България и не само са изобразявали своите идеали за държава - женски фигури, не с превръзки, ами с мечове, не със скромна дреха, наподобяваща няква туника, ама бедна, а с развети по древногръцки образец части от националния костюм и пр. Наскоро ми попадна и репродукция в интернет на една картина от един пловдивски художник (ако не греша) на Съединението - жена в червени дрехи и с изморено лице, която водеше народа, уж разделен на две.
Не зная защо, но г-н Ханджиев представя Конституцията ни не само като пожелание, но и като нещо, което е потъпквано, поругавано, "ний"седим и го гледаме, а то по-зле става, тъжно, сбъркано, и накрай, някакви тъпи сравнения с нацистите (а, бих добавила аз, колко българи са загинали, за да защитят Конституцията и българската държава срещу нацистите - войници, офицери, мирни хора)... Нещо, с което трябва да се забърсва, тц, абе, колеги, Конституцията не трябваше ли да се защитава? Та нали тя е всъщност най-висшият документ, по който се движат всички колелца в държавата, документът, въз основа на който са създадени всички други - като си помисли човек, дори и най-обикновените фишове за глоби по пътищата или от пъдаря, или служебните бележки, издавани от домакините на детските градни, всичко това се опира на закони, опиращи се на Конституцията? Единствената причина, поради която тя "не се спазва", е нагласата на обществото да живее в беззаконие, което произлиза и е нормално от факта, че едва от 28 години България има демократична конституция. Затова и сигурно някога нашите прадеди са рисували символично България на своите литографии като храбра жена, благословена, излъчваща достойнство, а конституцията са я мислели като нас - като книга). Ето, днес пък, рисуват Конституцията, като една уморена и посмачкана безръка Темида. 
Но аз мисля, че хората у нас, не защитават Конституцията, и не й вярват, защото не я познават. Ако те знаеха как преди 28 години елитът на нашето общество (и тоя въпрос, дали хората, писали Конституцията, са елит,  е спорен, и аз не мога да разбера защо, след като не е лесно, да се изправиш и да участват в списването на основен закон на май пета поред българска държава, и да напишеш в него толкова достойни неща), е създал редове, които и днес гарантират безплатно здравеопазване за децата им, правата и свободите на всички българи, равенството на мъжете и жените (така, че да може днес просто да се дискутира върху тоя член, и да се развие хубавият идеал, в практически мерки за стопиране на ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ например). Как изобщо, колеги, от тази Конституция, лъха достойнство. 
И да, на г-н Кутузов, мога да кажа, че жената с отрязаните ръце, които уж е трябвало да държат меча и везните, всъщност не е победена. Нейното положение е трагично, но тя НЕ Е РОДЕНА  без ръце. 
А иначе, имах намерение да понапиша нещо и за последната страница на същия вестник, където днес се изненадах от публикацията, посветена вместо на някоя светска личност, на г-н Тотев, за когото, вместо да прочета нещо ново за това, че някой се е наел да го съди, за неразборията и строителните ужаси в самия център на града, случили се по време на най-голямото събитие в Пловдив през последните поне 15 години, аз чета, че г-н Тотев бил разжалван, защото ""Местата за кмет на Пловдив, районни кметове и общински съветници на се разервирани за хора от ГЕРБ" Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев 4 дни след конгреса на ГЕРБ, на който Бойко Борисов спомена Пловдив 2 пъти - все за да даде негативни примери за разни неща, които се вършат в партията (??? бел. моя - кои са нещата, споменати в това второ уводно изречение в статията, журналистката Ваня Недялкова изобщо не споменава, затова и може би е по-добре, те да си останат в тази статия като "неща", или не? Колко свята имаме, колеги?Аз си мислех, че е само един - видимият, който е бая потрошен в центъра на Пловдив))). Така Тотев за първи път даде знак, че разбира, че номинация за трети мандат за него няма да има."" Колеги, аз лично, не смятам така, че номинация няма да има, знаете ли защо - защото самата г-жа Недялкова смята, че под "хора на ГЕРБ" се има предвид най-вече г-н Тотев, леле мале, той бил "цветановист", пише по-надолу, йоо, колеги, месеци, след като г-н Цветан Цветанов напусна така безславно политиката, откъдето плашеше опонентите си с разни подслушвателни уредби, включително и дребни троли като мен, когато трябваше да науча от моя приятелка, че пукането на телефона, докато обсъждам обяда с майка ми, не било напразно. Йоо, колеги, само ако знаех, че тая работа, я организира г-н Цветанов! Тая работа, ми се разкри едва сега. А аз си мислех, че това, койето ме подслушва,  било разузнаването, разни полковници, хора дзловещи, и то само, защото съм чела твърде много разузнавателна литература от български автори като Богомил Райнов, да речем... 
Йоо, пък в тази статия пишеше още, че за кмет на гр. Пловдив, премиерът г-н Борисов (наречен в статията просто "Бойко Борисов" или "Борисов", койето, надявам се, йе някакво кодово име?!), щял да номинира някой си Здравко Димитров (областен управител), който, по мои сметки и по прочетени статистики от последните години, не само, че "е близък с Борисов, ... през 2015 г. Здравко Димитров се яви на изборите като независим кандидат срещу Тотев. Борисов впрочем му прости това", ами, колеги, тоя човек уж  управлява и един от най-изостаналите райони на България, в сериозна демографска криза, с много тежки показатели, влошаващи се през последните години, тц, тежко им на пловдивчани, о, да, и на България. Ноо, това, което само те си знаят, колеги, че не са родени без ръце и без централен площад, и без красиви паркове и градини, и без собствения фасон на града им. 
Иначе,коментарите за г-н Тотев, са малко странни също - "Управлява еднолично" посочва г-н Николай Радев, председател на групата на БСП в ОБС, отдолу е пояснено, че той критикува кмета за "доста провали и изхарчени милиони без никакъв реален ефект - например Транспортния проект." (бел. моя - а сега де, кой е тоя проект, да не би през разбития център на Пловдив, да е трябвало да минава река Марица, леле, какъв късмет, от какво сме се оттървали...?)
Г-н Георги Стаменов, кмет на район "Централен", ГЕРБ (районът, който май е пострадал най-много наяве от ремонтите) твърди, че г-н Тотев, нежели, че е разжалван, все пак бил "Много работещ човек", с "визия и концепция за развитие". Колеги, като се има предвид, че "визия", според речника на чуждестранните думи у нас не ознавача вратовръзка или някаква капела, а в тоя анонс не се казва, кой университет е завършил г-н Стаменов, и какво, то аз трудно мога да си обясня, какво точно е имал предвид, под думите "визия и концепция за развитие", но във всеки случай, господинът навярно не разбира от строителство, от български език и от икономика, тойест, на мен ми е вече безинтересен. 
Отдолу се чете мнението на г-н Борислав Инчев, кмет на район "Южен", ВМРО, че "Прекомерната му самоувереност го заслепява", койето, според мен, не е вярно, един самоуверен човек, с толкова неуспехи, като г-н Тотев, досега да си е хванал шапката и да е изчезнал. 
Накрай, мнението на г-жа Пепа Деведжиева, общински съветник от РБ, е следното: "Оставя след себе си съмнения."(съмненията са за "изгреден "приятелски кръг", между другото, за тоз кръг се говори съвсем без съмнение в статията на г-жа Недялкова, която дори намеква, за някаква сестра на г-н Тотев в края, което мен лично, много ме обърка, защото по-правилно би било да се каже "Кой кум, кой сват, кой на булката брат", но у нас, уважението към жените е на особено ниско ниво)). Така, другото съмнение, е за "задкулисие". Аз лично, не виждам ни една кулиса в центъра на Пловдив, всичко си е ачик там. Де я видя г-жа Деведжиева тази кулиса, не мога да разбера, може би, нещо е имала предвид, по кафенетата там, хората са си подновили дизайна, аз виждах едни перденца на места на цветенца, кой знай, беше станало много красиво, ама то е само за кафенето, идете кажете на собственика, че това й кулиса за кмета, малеее, ще ви направи на дреб... И ще е прав, човека. 
Един поздрав накрай, за всички колеги тролоци, и тези от Пловдив, нищо, че събориха наскоро Сточна гара, нищо, че събориха и една от знаковите стари къщи в центъра на града, отделно от ремонтите, нищо, че се съсипва архитектурното и културно наследство (добре, че не съм икономист, колеги)))), Пловдив ще оцелей, пет хиляди години са това, колеги, затова и там времето тече така бавно и сладко, какво значи там някакъв си Тотев, да не е Филип Македонски! (то и на Филипа, едва през последните години, му издигнаха паметник, тц,  и дори се спореше, че не йе толкоз заслужли, койето сигурно е вярно))) )

Поздравът. И за Конституцията, наздраве! 
ДОМАШНО НАСИЛИЕ











Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651266
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031