Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2019 23:38 - Малка статия за едно мнение за работната сила у нас, и в частност, за образованието
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пак в днешния брой на в-к "Труд", колеги, прочетох следната статия от г-н Димитър Чобанов, финансист, със заглавие "Четвърт милион души у нас нито  се трудят, нито учат. Уменията на работната сила спъват икономическия растеж. Нарастващите разходи за труд са необходимост, но застрашават конкурентноспособността на българските стоки." Колеги, очаквах, че г-н Чобанов, няма да маркира само подзаглавия (или той, или главният редактор), но и ще говори, по тези три отделни теми, поне ще даде мнение, като финансист, ама той дава само статистика, без да обясни, зачто се е спрял точно на данни от Евростат (това щеше да е полезно за неговата статия), нито да обясни от коя година са данните, зачтото пък това е важно. Четох, колеги, за маркираните статистически проблеми, без да науча мнението на г-н Чобанов по въпроса, отказвайки да се примиря, че всъщност, това е мнението му, леле, как мразя за ме обиждат така, затова, докато не стигнах до "проблемът с образованието" (кавичките са си мои). 
Г-н Чобанов пише, че "Друг проблем е т.нар. функционална неграмотност, който се признава вече (!!!))) и от представителите на министерството на образованието. (бел. моя - тойест, може би щеше да бъде по-добре, ако не се признаваше, или що?; нищо лошо, колеги, мнозина мислят така, лошото е, когато е в независимо мнение от две страници в национален ежедневник). Въпреки, че формално имат някакво образование, хората не могат да разберат написаното в несложен текст (? аз лично, като учител по български език и литература, изпитвам интерес към подобни текстове, при това представени обобщено, с които българските работодатели изпитват своите подопечени, все пак, имам предвид и текстовете, които се разпространяват по медиите, в обществената среда - с правописните и провоговорни, стиличистични и всякакви други грешки) или да изчислят на практика нещо, което им е необходимо в житейска ситуация (да, за това съм съгласна, за да си изчислиш например семейния бюджет, са необходими години опит, някакви нагласи обществени, които да поддържат у изчислителя желание да изчислява, и пр.))). Това означава, че нивото на владеене на български език и математика (бих добавила - и на обществени науки, и на природни такива!;; завчера гледах по телевизията предаването "Европа" по БНТ, в което работодатели от промишлена зона "Тракия", мисля, край Пловдив, се оплакваха от липсата на работници, като не смеяха да кажат, че качеството им е ниско, най-вероятно ще вложат пари в допълнително обучение, ама тайно, всеки за себе си, защото  финансисти като г-н Чобанов у нас се съгласяват, че функционалната неграмотност обхваща само българския език и математиката)), не им позволява да извършват ефективно работата, свързана с четене или пресмятане, а от това страдат способностите им да придобиват нови знания и умения. Така силно се ограничават възможностите им на трудовия пазар. 
Този факт, както и тенденцията за влошаване на резултатите на учениците при международните сравнения (бел. моя - разгеле, най-сетне едно срамежливо говорене за обществени и природни науки, макар и бая замаскирано, вероятно не от автора, а също от някой статистик))), повдигат въпроса за качеството на образованието и по-конкретно за началното и средното. (бел. моя - опаа, ето още едно мнение, което преследва пустото качество на образованието у нас... като че ли, колеги, то йе някаква политическа фигура, бря, ама не е, не успяваме, и не успяваме да го перосонифицираме, сигур  това ще е дъното, един ден, в това говорене)). При висшето образование проблемите са не по-малко (бел. моя - ама не е посочено какви, явно нещо там Евростат куца, кой знай защо))), но там възможността за обучение в чужбина е по-голяма. " Ей с тази фраза, последната, колеги, г-н Чобанов, окончателно ме отказа от идеята, да търся полза от неговата статия. Не зная, дали той е завършил роден университет (почти сигурно, е завършил българско средно училище, надявам се), но тази позиция, атакува в самата й същност идеята за университетско образование в която и да е държава)). Отделно, че той говори за възможностите, но си мисля, че по въпроса за образованието, става дума и за отговорности, и най-вече, не само за възможности - тойест, възможностите, в случая, произлизат от отговорностите, а аз отговорност, не виждам в тоз откъс, където отговорността, ако я има, е прехвърлена, на чужбина, или пък, на "резултатите на учениците при международни сравнения" (пак добре, че поради кумова срама навярно, авторът не говори само за учениците, или пък само за резултатите, че щеше да е по-грозно, поне наглед), а също така  и на "български език" и на "математика") . 
Към края на тази статия, авторът е добавил някаква част, за "Миграцията и заплатите", но по неизвестни причини, не разглежда вътрешната трудова миграция, за която усилено се говореше от собствениците на предприятия в предаването на БНТ, като съществуваща мобилност на трудовия пазар у нас, ами повдига въпроса, според Евростат (сигур няма правителствени данни за мобилността на работниците у нас, тц, горките икономисти и финансисти, така да ги прецака Министерски съвет)), та в този откъс от статията на г-н Чобанов се говори за някаква "обратна масова миграция", също така и за това, че мнозина българи, били потърсили препитание в чужбина, йоо, ама не йе обяснено, подробно, кои сектори, са се оголили, зачто, такова, на национално ниво, ами на национално ниво - обобщени данни от статистиката, нищо интересно... Тойест, може би, г-н Чобанов, като финасист, си мисли, дето на нази, на мене, като на трол полковник от публичното разузнаване и един куп други работи, ми стигат само тия фрази?! И такова, той си мисли, че те стигат, на майка ми, учител с 35 години стаж, бивш директор на детска градина, на баща ми - офицер от резерва, преподавател по икономика, или на комшийката ми - на моята възраст, учител по български език и литература в едно училище в съседно село, от повече от 10 години?!  Ето защо, моята най-добра приятелка, дългогодишен и много способен  главен счетоводител, ми казва, че не чете вестници. 
Е, да, ама аз чета. Човек намира в тях някои смехории, но и някои полезни неща - като например, новина от онзи ден във в-к "Телеграф", за първата жена в София, която е карала автобус в градския транспорт,(а може и да е бил трамвай, поднасям извинения за опущението), а на онази дата, със специалното разрешение на ръководителя на трамвайното депо в кв. "Надежда" е натоварила гостите на сватбата на детето си в един от софийските трамваи, за да стигнат по незабравим начин до ресторанта край НДК. Рядко се случва, една от първите жени шофьори на подобни возила у нас, да отпразнува така, както би празнувал някой, да речем, от нашия елит, но се случва, и доказва, че правилата, нямат изключения. Да, колеги, нямат изключения, дори и у нас). 
Поздравът, ще бъде и за една от първите жени в България, шофьор на камион, отгледала три деца, днес на 85 години, от град София, баба Кала, моята хазяйка. 








Гласувай:
2



1. apostapostoloff - Парцалът “Труд“ е активен борец
09.07.2019 05:42
слещу демокрацията. Трябва да си кръгъл идиот, за да повярваш на нелепиците, публикувани в този неокомунистически парцал.

Цял свят узна, че България е страната с най- ниска безработица в света, ала всезнайковците от “Труп“ бърщолевят за четвърт милион безделници. На тези тъпотии, съчинени в Кремъл , вярват наистина само безнадеждни кретени.
цитирай
2. eva666 - ??
09.07.2019 08:55
защо декламирате тук Пресата, подайте линк, безумно е това тролене..
и, упражнение в ..нищо-говорене..
и, естествено, не виждам никакъв читателски интерес,и отзиви
разбира се ,и ние четем вестници, колежки!
без поздрав, Юлия
цитирай
3. morskipesni - С трици, маймуни ще ловят- скапаняци (демократи)!
09.07.2019 09:16
Още Алеко го каза: дето пипнала ръчицата- мам'риканска (демократична, де)- там упоразила. Аз затова се изнесох от кочината на примато"демократите" още преди 13 г.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651690
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031