Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2019 22:53 - Абе, някой знае ли защо руснаците празнува тия дни 140 години дипломатически отношения с България?!
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 617 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Този постинг трябва да побърза, защото е необходимо, колеги, в най-скоро време да предам вестника - днешния брой на "Труд", поради което ще се опитам, да бъда пределно кратка, още повече, че тоз въпрос го разматрам вече няколко дни, и той очевидно няма, да се разбере. 
На стр. 15 от днешния брой на вестника, е предадено едно бая голямо прессъобщение, с анонс и на първа страница на вестника, за това, дето "Лидерът на АБВ в Москва. 140 години установяване на дипломатически отношения между България и Русия. Румен Петков се срещна с руския външен министър Сергей Лавров". И така, колеги, аз, като наблюдавам това събитие и съм един вид, почти специалист по разни дати и събития, реших да чукна тука в уикипедия, да видя, дали пък, за смех на историците у нас, не съм объркала нещо с датите на Руско - турската освободителна война, е, да - тойест, там пише общо взето това:  - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_(1877_%E2%80%93_1878
(и една скоба, която махнах от края на линка, защото беше много дълъг, досущ като тая статия). Позагледах се аз, колеги, и какво да видя - за юни - юли 1877 г., дават "Настъпателен период", ама това, не е преди 140 години, ами преди 142, включително и боевете при Шипка, тц, тойест, не става ясно, какво точно празнува през юни и юли 2019 г. руската дипломация, начело с г-н Лавров, уважаван техен дипломат, който задължително, трябва да знай нещо, още повече, дето в тази статия пише, че двамата "разговаряха за многото исторически юбилеи през последните години, но се обединиха около съгласието, че отношенията между двете държави се нуждаят от бъдеще, а това бъдеще има икономически и социални параметри." 
(В т.ч. по-надолу пише, дето г-н Петков поставил "въпроса за необходимостта от решение за възможността българските студенти да могат да работят, тъй като сегашните им студентски визи не позволяват това.", тойест, поставен е бил въпросът, за разширяване на културно - икономическото сътрудничество между двете държави, нещо, за койето се боря и аз, като неколкократно съм споменавала, макар и в частни разговори, дето йе необходимо Русия да организира повече културно - масови, ако щете и икономически мероприятия, които да я популяризират в нашто общество; за жалост, аз мисля, че тоз въпрос - за мероприятията и за студентите, ще остане нерешен, тъй като от руското министерство на отбраната вече заявиха техния приоритет към паметниците, койето, за мене и колегите, йе добре, ша са плюйм тука с Министерството, докато некой падни)
Като казах, колеги, за падения, си спомних, и как преди години, в същия тоз блог, се гонехме ний с техния агент Мякий, по въпроса за Кирил и Методий, дори еднаж преди малко си помислих, абе, тия да не празват нещо, там, с Кирил и Методий, ама, колеги, нали съм университетски преподавател, та се сетих, че отец Кирил, един от първите светци на нашта "православна църква", честваме на 14 февруари 869 г., (неговото успение), тойест, тая година, се навършват един вид, 1150 години, хехе, малко повече години, отколкото е православната ни църква в момента( тя скоро празнува, в едни разтегливи граници, досущ, както са разтеглени в тая статия, там пише "Двете държав отбелязват и много исторически юбилеи през последните години - 140 години от Плевенската епопея, от освобождението на България, от подписването на Константинополския мирен договор", тойест, Българската православна църква, си е на над 1100 години))). (Абе, колеги, кой е тоя "Константинополски мирен договор", да няма нещо общо с времената, в които се основава нашата църква, бре, никога досега не съм съжалявала, дето ни съм историк, колеги)))Няма да празнуват това, колеги, не са казали, официално, значи, с Мякий ще си траем. 
Йоо, колеги, ами ако не йе Руско - турската война, ако не йе Кирил и Методий, тогаз какво празнува, руската дипломация тази година, отбелязвайки тия 140 години?! Колегите от Външно министерство на Русия, май малко един вид, подбират разни дати, като кокошка от пазар, а не виждат, такова коня, издигнат насред центъра на град София, точно срещу държавния орган, дал името на държавата ни? Аз затова питам, някой ако знай, какво важно се йе случило, през юни и юли 1879 г., колеги историци, аз зная, че са се случили важни работи, някой да каже, че тука, е намесен г-н Лавров, не мойе така, да се издъним, да не знайем!) Това да не йе колегата Мякий, дето се птцувахме тука, не йе и техното министерство на отбраната, това й сериозна работа. И снимка има от събитието - сигур на някаква изложба, по повода, там са сътрудници, служебни лица, не йе някой майтап, като да отиде някой наш министър на проверка, неподготвен там, па да ръси разни смехорий и сички да седят сериозни, защото ги е страх. 
Не мисля, колеги, че и таз ситуация, в Москва, не си е била за страх, обаче, човек трябва поне да знай, за какво го е страх, иначе пада смях. 
Един поздрав, аз смятах да напиша и някои други неща, но това ще е в друг постинг. Все пак, в този за г-н Лавров става въпрос, макар сигурно на някои колеги да им е скучно, обаче, явно за годишнината, не са пуснали Мякий, ами е дошъл самият техен главен там, и няма с кого да се плюеме. 
Много грешна политика, според мен. Сега, и на студентите няма да оправят визите, и няма да е достатъчно весело. 
Добре, че е поздравът). Мякий, не са предавай! 










Гласувай:
1



1. barin - Здравей, eloiz. Трябва да уточня, ...
10.07.2019 06:13
Здравей, eloiz. Трябва да уточня, че им а период, през който по времето на княз Александът Батенберг скъсваме дипломатически отношения с Русия. Известно време има прекъсване в 140-годишния период. По-нататък няма русия, а СССР. Русия навсякъде се води наследник на СССР. В действителност дипломатическитте отношения с Руската федерация са възобновени след разпадането на Съветския съюз.
Поздрави!
цитирай
2. eloiz - Привет, Барин,
11.07.2019 15:56
благодаря). Това означава, че съм права, и никой не знае в действителност какво се празнува, но пък ето, дипломатически отношения има. На 9 юли отпразнувахме 169 години от рождението на Иван Вазов, той като че ли е бил най-точен в своите описания на тези отношения в неговия разказ, но това са само работи, известни от една помощна за дипломацията наука))).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651584
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031