Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2019 01:14 - За това, как никой не може да санира културата у нас, па бил това и г-н Тотев, кмет на гр. Пловдив
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове:
0



 След като преминаха (надяваме се успешно???) ))първите етапи по санирането на площада на гр. Пловдив, (това подовата настилка пред общината, както и някакви антични сгради, които ги санират, за да бъдат изложени за посетители)), се оказа,  колеги, че кметът на гр. Пловдив, имал намерение да започне да санира и "паметници на културата", според статия, публикувана на сайта на БНР и сайта на в-к "Дневник" - https://www.dnevnik.bg/politika/2019/06/22/3928678_kmetut_na_plovdiv_shte_sanira_pametnici_na_kulturata/?fbclid=IwAR3Hdz7OqJrjSDo52DnpBMn3gcZVnGXHhCwvzOLogEd_UJKG7Uy1KyXPR9o. 
Колеги, аз лично наблюдавах цяла пролет санирането на градския площад, позакъсняло значително спрямо сроковете за провеждането на събитията от домакинството на Пловдив като европейска културна столица, наблюдавах от една джелатерия в началото на главната как пловдивчани и гостите на града се промъкват покрай някакви паянтови съоръжения, минават по някакви смешни пътечки от плочки, турени върху поизкопана настилка, един ден гледах с интерес как някакъв работник гореше нещо под някаква изкуствена настилка, която се полагаше с квадратни метри на мястото на стария мрамор досами джелатерията (ей затова казвам, дето мястото се санира, колеги, аз може да не съм строителен специалист, ама явно, и ония, дето заменяха мрамора с това, дето го гориха,  не беха))), наблюдавах и как, колеги, някакви общи работници с равномерни усилия зидаха с май най-обикновен цимент (ако не йе бил и той нещо горен, кой знай), едни грозни блокове, на мястото на други, исторически, които явно не им бяха харесали, в "античния зид" срещу пощата... Тц, колеги, дори се осмелих, да се поразтъпча до купа остатъци до входа на градината (вярно, позакрит от някакви платнища и огради))), за да си намеря оттам някой античен фрагмент, изкопан и фърлен от работниците, ама явно тия ги дробят наситно, за цимент, сигур от евтиния, па немаше...(дано поне да им държи повече от тоя, горимия, все пак тия камъни бяха там поне от две хиляди години)) 
Тц, колеги, между другото, тия работи, ние с вас можем да си ги говорим, защото не сме ний нито археолози, нито историци, аз съм прост трол, дори не зная, колеги, каква е сградата, чиито остатъци съсипват работниците срещу общината в Пловдив, не зная дори и името на архитектите, работили през годините върху лицето на този площад (ей сега, да излезе един колега архитект тука, ама нямааа, нямаа), обаче, аз лично, като бивш читалищен секретар, искрено се възмутих от това, че очевидно г-н Тотев, не прави разлика между "културна инфраструктура" и "паметници на културата". Колеги, доколкото мога да се досетя, под термина "културна инфраструктура", може би, г-н Тотев разбира, "културен дом" и "читалищен дом", тц, или поне общински културен център, или други сгради, в които се находят зали и пр., необходими на обществото, за да слуша то музика, да му представят литературния и художествен живот в страната, и пр.? Много добре си спомних, колеги, как беше в моите 450 кв. м. читалище, построено през 60-те години с доброволния труд на всички хора в кв. Бусманци, общ. Искър в гр. София - една огромна сграда, с огромни тавани, в залата на читалището през есента, зимата и ранната пролет при температури около минусовите се подготвяха танцовите и певческите състави на читалището, които, когато имаше достатъчно смели родители, достигаха до три възрастови групи... 
"Културна инфраструктура")))). Помня, как мечтаехме с колегата счетоводител, за оправянето на фасадата на читалището, за санирането, което щеше да спести пари от отопление (ние отоплявахме нашата зала с две електрически печки, закупени преди около 30 г., които постоянно се разваляха и съществуваше реална опасност от пожар), помня какви пунически войни водихме, заедно със Сдружението на софийските читалища, за по-приемливи цени на тока, който да плащаме, и как брояхме всяка стотинка от субсидиите от държавния бюджет, които получавахме. 
И сега се оказва, че още един кмет в България, на културната столица на Европа, не знай, колеги, каква е разликата между "културен дом" и "паметник на културата"!!))))
Вместо да се санират читалища, колеги, да речем, от Пловдив се опасяват (и вероятно с основание)), че г-н Тотев ще реши да санира, да речем, ако не му стиска някоя от по-известните възрожденски къщи, то поне някоя по-неизвестна... 
От "Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство", които са се заели с огласяването на проблема, пък искали публично от г-н Тотев  някакви съгласувани "становища с НИНКН (бел. моя - Национален институт за недвижимо културно наследство)" от г-н Тотев, йоо, "за сградите, паметници на културата, които е планирал да санират." и обясняват в статията, публикувана в "Дневник", че санирането на подобни сгради на практика представлява изменение в техните архитектурни планове, което било недопустимо, според един от най-старите (тц, ето, троля не е историк и архитект, може и да бъркам?) международно признати и подписани у нас документи, залегнали очевидно във всичките ни закони за опазване на културното ни наследство... 
Де, де, колеги, обаче аз сметам, че изискването на подобни документи, от г-н Тотев е напразно, именно поради това, че той не знай какво е това "културна инфраструктура"  и я бърка с "паметник на културата", дам, значи, от него трябва да се иска с прокурор нещо друго, което се иска от всички, които си позволяват да правят таквиз публични грешки. Все пак, колеги, Пловдив е град на 5000 години, има към момента не по-малко от 368 983  жители, намира се на площ 101 980 000 кв. м. (според Уикипедия), в него се произвежда определен процент от БВП (ех, колеги, троля не йе икономист, иначе сега тия, които въздишат, когато напиша БВП, щяха да си млъкнат). 
За Пловдив, колеги, и за всички колеги тролоци историци, архитекти, археолози, и за всички колеги, секретари на читалища, както и за всички тролоци. 
Поздравът).








Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651214
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031