Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2019 23:58 - Кратки бележки за ниските образователни резултати, на завършващите ученици у нас, постигнати от Министерството на образованието
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1084 Коментари: 3 Гласове:
-11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тези дни, колеги, четох някаква странна новина, май беше във в-к "Труд", за това, как в някакво училище в гр. Ботевград, нахлула полиция, за да провери,колко били учениците, кой бил правил матура и кой не, зачто били лоши и имали среден резултат 2, 80, на матурите; и да, в нахлуването участвали и "експерти от РУО - София област", мисля, които обвиниха директора на училището, за всичко случило се. Нямам време в момента да цитирам по-точно статията, пък и аз я възприех, като мнозина, за поредна проява на цирка у нас, докато току-що не прочетох една статия в днес. бг, писана върху интервю, провело се с друг директор на столично училище, по повод "най-ниските" резултати от изпита за зрелостници по български език и литература, откакто е бил въведен този формат изобщо. 
Ето статията, колеги, https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/06/24/obrazovanie-po-bylgarski-podgotovka-za-zubrachi.414399,вижда се ясно, че медията открито напада "образованието", което подготвяло "зубрачи", което е стар рефрен, но интересното и новото тук, поне за мен е, казаното от директора, което Днес. бг са цитирали, смятам да цитирам и аз: 
"Ако не се дава това нещо на матурите (бел. моя - явно става въпрос за "по-сложна"?? задача за четене с разбиране, що  ли, за жалост, това не се споменава?) учениците няма да са подготвени за него. Не учат за обща култура, а да си вземат изпитите. Когато виждат, че простото заучаване на авторите не върви, ще започнат да мислят, че трябва да развиват и други качества и умения.". Хм, колеги, тук бих желала да вляза в спор с медията и с г-н Александров, тъй като се видя, че учениците, колкото и да му се иска на "Министерството" да поемат цялата отговорност за резултатността от тоя изпит, така и не успяха да помислят навреме за развиване на "други качества и умения"))), не мога само да разбера, защо тяхната прагматичност е посочена като един вид, тяхно инатливо състояние спрямо системата - ами, колеги, учениците са хората, които по принцип трябва да си вземат изпита, те не пишат задачите за него, не се пазятв класните стаи, не проверяват изпитни материали, не следят камерите по охранителните стаи, не отчитат публично, пред всички българи, резултатите от матурата по български език и литература на зрелостния изпит за випуск 2018 - 2019 (въпреки, че на мнозина навярно, много им се иска да е така)). Поне съм сигурна, по мълчанието на Министерството на образованието, е на тях им се е искало да е така. Ама не би. 
На учениците им се дават едни задачи, които те трябва да решат, подготовката е предоставена на тяхното внимание, целта на зрелостния изпит - също, аз смятам, че на тях обаче, им е дошло в повече, и тъй като никой официално, не санкционира техните резултати, това стана явно за всички. 
Кой се страхува, сега да стане ясно, от резултатите от зрелостния изпит по БЕЛ у нас? Май никой? Или все пак, има някой? Ама такъв, който няма да се кара на учениците, освен на тия, които са се провалили?)
Хехе, къде са сега икономистите, колеги, които прогнозират развитието на икономиката ни, основаваща се на подобряването на образователните качества на хората у нас, къде са социолозите, които прогнозират развитието на социалния характер на българите - тяхното умение да се справят с обществени и социални проблеми, и пр., да кажат, какво ще се прави... 
Един поздрав, за всички взели и невзели изпити, каквито и да са те, и за всичките колеги тролоци! (В Карлово очакваме отново гръмотевична буря и е необходимо да се изключи интернетът). 






Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Български ученици печелят
25.06.2019 06:03
първи награди от всички мотематически олимпиади в света. Това са фактите, а не драсканиците на някакви олигофрени от “Труд“.
цитирай
2. pompadurka4udesnitsa - Здравейте, колеги! Нови две с...
25.06.2019 13:13
Здравейте, колеги!
Нови две свежи попълнения идваме в екипа.
Днес е първото ми дежурство.
След малко ще дебютирам с първото си помпане.
Боже как се вълнувам!
цитирай
3. eloiz - Апостол Апостолов,
25.06.2019 15:40
да, това е едната страна на медала - тоест на истината - за българските ученици, които печелят "олимпиади по математика" и не само - мисля, че тази година писаха и за олимпиади по биология, което е направо забележително (може и да бъркам). А може да има и деца, които са спечелили през годините и олимпиади по химия, представяте ли си... Жалкото е, че това наистина не се сумира, не се споменава, все едно, че няма Министерство на образованието, хехе))). Защото, между другото, тези работи наистина трябва да се вкарат в стройни статистики, които да се използват, особено от Министерство, което се проваля така драстично в проектите и заниманията си... Но, може би това е и причината, медиите да не говорят по този начин за успехите на децата, кой знай?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1663053
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930