Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2019 13:58 - Как се пишат програми за "висшето образование" и как евентуално, можете да избегнете затвор за убийство
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 663 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колеги, преди няколко часа прочетох една интересна статия в днешния брой на в-к "Труд", която са намира на стр. 6  - "Инструмент (бел. моя - думата е в болд) за справяне с предизвикателствата, свързани с новите технологии. Пишат нови програми за висшето образование. Уменията стават по-важни от дипломата, посочи просветният министър Красимир Вълчев". Аз първо, колеги, се изнанадах силно, тъй като съм останала с впечатление, дето по закон университетските заведения у нас точно в тая точка, за програмите си (ако във вестника правилно е написано "програма" под точно това, което се разбира под програма?), са автономни от държавното управление, тц, но като прочетох малко по-надолу в статията, работата се изясни. А именно: "Няколко национални програми(???) за висшето образование за следващата година ( искрено се надявам министерството да е наясно, че "програмите" в университетите не се пишат година за година, нито пък се сменят така, и за това има причини, колеги, които ще си проличат по-долу в текста на тая статия))) ще разработи Министерството на образованието и науката(...))Това съобщи ресорният министър Красимир Вълчев. Идеята е българските университети да могат да отговарят на предизвикателствата на новото време, свързани с големите трансформации, които предстоят с навлизането на изкуствения интелект и другите технологии."
Йоо, колеги, аз зная, че екипът на в-к "Труд" стои оптимистично зад тази, по принцип гола фраза, която рамкира крахът на българската икономика и най-вече неспособността й за правилна самооценка - тойест, университетите у нас произведжат само некачествени стоки, като супер некачествената ни администрация (хихи, добре, че има и качествени между тях, а?), като неколцина министри, като съдии, като висши полицаи, като журналисти, учители, като лекари, като кого още, колеги?)).  Само преди дни тук коментирах изявите на виден икономист, министър на икономиката, дори, "по отношение на висшето образование и конкретно")), та мислех да напиша тук, че не смЕтам, като част от "висшето образование" в момента, да вземам насериозно (ама наистина насериозно, колеги, на ниво "програми") изказването на министъра на образованието г-н Вълчев, който е възпитаник на Икономически университет, гр. Варна, според Уикипедия, и със сигурност не е повече сведущ по "програмите" на висшите образователни заведения  от своите преподаватели там, именно, защото е министър на образованието. 
"Според него" (бел. моя - министъра на образованието) "следващите десетилетия все повече ще се изискват умения, отколкото диплома за висше образование (???!), малко хора ще работят една и съща професия по 40 години (??? колеги, може би г-н Вълчев има предвид, че ако човек работи като камериерка или строител, ще смени множество работодатели, йоо, работодателите у нас не са съгласни с товаа, питайте ги!)))) Сегашните висши училища трябва да подготвят повече умения в студентите (умения за камериерки с профил гладачки, готвачки и касиерки, може би, за нуждите на по-алчния дребен бизнес, то и сега върви тази програма?или що ли....) и това е променящата се задача на висшето образование и училища". Колеги, спрях цитата тук, тъй като това изказване се води изказване на министър на образованието в България, следователно изказаните позиции ще бъдат основа за следващи планове на министерството, каквито и да са те - добри, лоши, дори и когато министерството не осъзнава, че е такова. А именно - в това си изказване министърът на образованието си позволява да разделя "висшето образование" от "училища" (имайки вероятно предвид "висши училища", макар че може да има предвид и средни такива?), което за мен е объркващо, за някого може да бъде признак за беззаконие, но аз лично и смЕтам, че е признак за опасно незнание от страна на министъра, което би продуцирало сериозни проблеми нататък в образователните политики на правителството, които биха били в разрез с идеята за суверенитета на държавата ни?
Честно казано, колеги, мислех да кажа нещо смешно, обаче когато прочетох и че има, и че съществува партийна група в страната, уж дори представена в парламента на страната, група, в която има и юристи (верно, не по наказателно право, ех, каква обида им нанесох, колеги, дали ще се сетят))), та оттам предлагат за убийство на човек, нарушил неприкосновеността на како беше "всяко незаконно влизане в имот" (това е по днес. бг, не е юридически термин, колеги)  - да има всеки, който може да извади пушка и да стреля, право на неизежна самоотбрана. (Колеги,  по принцип това "право на неизбежна самоотбрана", не защитава ли паниката на нормалните хора, а не желанието да се вземат нещата в собствени ръце, на всяка цена?) Естествено, това на мен, като на ненормален трол, звучи зле, защото аз лично, обвинявам не полицията, а нейните началници в липсата на действия за овладяването на битовата престъпност, която е засилила психопатията у мнозина българи (между другото, нещо също нормално, донякъде, при тия извънмерни обстоятелства, но не съвсем - защото има и хора, които, повтарям, не искат да стрелят). Мъчно ми стана, колеги, защото си спомних и как у нас преди години влезе през хлабаво затворената врата един пиян съсед, който изплаши до смърт баба ми - видях я да стои на терасата с една пръчка около 30 см. в ръката и да я размахва, не се чуваше какво обяснява, чак като се качих  и видях разбитата врата, разбрах, че човекът вече беше вътре (той помислил, че това е неговият апартамент) и гонил из стаята брат ми, който беше по-малък от мен. Тичах, колеги, да доведа майка ми, тя викна полиция, дойдоха полицаите, нас ни затвориха в една стая, и си го отведоха. После майка ми обясни, че още по пътя го ступали здраво, и на мен ми стана мъчно. Ето, колеги, сега пък ми стана мъчно за циганчетата, които никой няма да лежи в затвора, ако докато крадат продове от някоя градина, ги гръмнат, а може и да не са циганчета, законът нали ще важи за всички, ако го прокарат?)))(А има вероятност да го прокарат тоя закон, току - що гледах как текат "парламентарните заседания" в парламентарна криза в пряко предаване от НС по Канал 3 - как се виждаше, че в залата има кворум 61 души, а гласуваха на всяка точка, през 3 мин. - 15 мин . средно по 75 души, как святкаше ту в червено, ту в зелено лентичка "Има кворум" и "Няма кворум"; добре, че не съм достатъчно образована по право, колеги, защото сега поне зная, че сигурно има някакви основания за работата на Народното събрание в тоя режим, все пак в конституцията седи, май, "парламентарна република", или греша, хехе, дано да греша в това определение; ама пък и никой не дойде, да ви кажа, да ме поправи - да обясня пак, че не виждам коментарите ви, колеги))
Накрай, един поздрав, за всички колеги тролоци, и за малките троли, напреки мрачния ден, зимата не се връща, ами не можем да потупаме пролетта по рамото, колеги, и не е добре да се опитваме))). 









Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Образованието не е адекватно на реалностите, нито на очакванията
08.05.2019 14:49
Дипломата се е превърнала вече в атрибут на ретроградност. Но без нея няма кариера. Колкото до "самоотбраната" в братски САЩ могат да те пречукат понеже "са почувствали заплаха за живота си", па ти може и нищо да си им направил.
цитирай
2. eloiz - Морски песни,
09.05.2019 20:24
живеем в България, не в САЩ, да добавям ли, слава Богу?) Аз бих добавила.
Дипломата е документ, под който стои подпис на ректор на висше учебно заведение, акредитирано според изискванията на Министерството на образованието в България. В повечето случаи говорим за университети - големи стопански структури, някои от тях на повече от сто години) (дори се знае за кои говорим), които събират научния елит на страната, който преподава курсове по предмети.... Дипломите имат и приложения, тези курсове са отбелязани там. Това, че никой не чете, не означава, че ги няма - просто в повечето случаи, на хората не им е нужно явно да четат, и за това не са виновни те.
цитирай
3. liubitel - ЗА МАЛКИТЕ КРАЖБИ
09.05.2019 22:21
На наш колега синът му засадил сливи. Малко, на 3-4 места по 4-5 декара. В Габровско парцелите са малки.Орал, фрезовал, пръскал и родили сливите.Оставало да бере! Да ама Не, както каза Петко Бочаров. Обрали ги неиндефицирани човешки същества.
Ако ги бяха идентефицирали, все същото. Предполагам че берачите са спазвали условието ДА НЕ БЕРАТ СЛИВИ ЗА ПО-ВЕЧЕ ОТ 1120 ЛЕВА на един ден.Трудно ми беше да обясня на човека че сумите са малки и да не се тревожи а да засади по-вече дръвчета.Та толкова за малките кражби.
Послепис: през 2003 година на няколко машини изскубнаха малки трансформаторчета с платките. следствието обяви че това са дребни, със стойност под 50 лева кражби и са ненаказуеми. А машините станаха за скраб. Тогава Ненаказуеми бяха по-малки кражби,Вероятно има голяма инфлация в охранителната система.
цитирай
4. eloiz - Любител,
11.05.2019 16:33
а на нас ни открадната навремето нарязаните гуми на москвича, тук съм го разказвала до пресипване. Моето семейство имаше само този москвич, през 90-те години, нямахме друга кола, с нея прекарвахме от село продукти, буркани, всичко необходимо за домакинството. Гумите му не бяха в ред, или май самите колелета - защото лично на два пъти сме виждали как гумата потегля пред нас на завой, а татко изскача и започва да я гони полека... И знаете ли, решиха да откраднат точно нашите гуми - по-късно ми казаха, че било "за майтап", дори не е било и за пари... Полицицаите са се смели на тая кражба, Любител, а москвичът остана без гуми, нямаше с какво да ходим на село за буркани и за продукти, та ходихме с влака, дойде Виденовата зима и пр. и пр. Е, та - на нашата кражба виждате - всички даже се смяха. И тя е много смешна, нали? Години по-късно аз се смях лично тук, в блога си, когато разказвах как са ми откраднали дамската чанта с трийсет лева вътре и с дискетите с разказите ми, и едно плюшено мече, което майка ми донесе от Кипър, кагато ходи да работи там, и тъй като пред следователя в Пловдив въртях все за дискетите, накрай човекът ме попита дали не става все пак въпрос за "промишлен шпионаж")). Хихи, колега, как се стигна, от тоя шпионаж, до кабела в тоя блог, и аз не зная, вие сте смел човек.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651853
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031