Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2019 17:54 - За новия закон за розопроизводството, и за липсата на такъв (втора част)
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 338 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Глава седем на този проектозакон има заглавието "Насърчаване на розопроизводството". Ясно се вижда от двата члена и от шестте алинеи към тях, че тук мерки всяка година трябва да се набелязват (интересно, как ще се набележат, като аз лично не виждам никъде дейност на министерството "мониторинг на съществуващи насаждения и на пазара" или каквото би било там??)В ал. 2 на чл. 23 от тая глава е описано, дето "Министърът на земеделието и горите по предложение на НКЕМПК ежегодно приема годишна програма по следните дейности: 
1. осигуряване на посадъчен материал; 
2. създаване и отглеждане до цветоодтаване на нови насаждения и подмладяване на същестуващите; 
3. закупуване на техника за агротехнически мероприятия; (бел. моя - нима Министерството, без мониторинг върху наличната - нова, повредена, поправяща се, агротехника на розопроизводителите, и без нормиране в съответната глава на закона, ще купува нова, или поне ще предвижда купуване на нова? Леле,че кой ще печели от това, като няма да има купена реално техника?))
4. създаване на семейни розови градини (розови насаждения до 10 декара) (бел. моя - а защо тогава не са предвидени в предходната глава облекчения за регистрацията на притежателите на такива градини, каквато и да е тя, и към когото и да е?)
5. целеви и комплексни проекти за развитието на отрасъла. "
В ал. 4 от същия член, 23, пише, че "НКЕМПК подпомага министъра на земеделието и горите при осъществяването на контрола по програмата по ал. 2". Тоест, колеги, трябваше да видя още веднъж, какво е това НКЕМПК, което не е описано в закона, въпреки, че очевидно е важен орган - Национална комисия по етеричномаслените култури, май, та тая комисия, има и контролни функции, е, подпомагащи, но все пак, чудно, сигур в нея влиза и министъра на земеделието, някой би си казал, иначе ако не влиза, тогава кой влиза и какво прави там - написано е, че "подпомага" министъра, един вид, почти работи съвместно с него... 
Хихи, пък нейния устав, мисля, че не беше прекопиран в закона, как са се прецакали само)))
Особено, за чл. 24, ал. 1, където пише, че "За насърчаване на розопроизводството по предложение на НКЕМПК министърът на земеделието и горите - за земите от държавния поземлен фонд и общинския съвет - за земите от общинския поземлен фонд предоставят с преференция земи за розопроизводство." Тойест, колеги, по предложение на таз Комисия, министърът предлага от държавния поземлен фонд на "преференциални" цени, по неизвестни критерии, неописани в този закон, земи за розопроизводство... Еха). Според мен, в тоя член "общинските съвети" са сложени само заради това, че съществуват и земи в "общински поземлен фонд", та не се съобщава, как така ще се съобщяват министър, комисия, общински съвет, тц))). В ал. 2 към същия член пише, колеги, че срокът за предоставяне на въпросните земи не може да бъде по-малък от 15 години, тоест, необвързан е с това, дали се произвеждат рози на въпросния терен, един вид - щото наистина, не е описано, че трява да се произвеждат такива там). 
Освен, ако не бъркам, колеги, и това йе само една ужасна некомпетентност, по-голяма от некомпетентността на троля по въпроса)). 
В заключителните разпоредби, колеги, е описано, дето "Изпълнението на закона се възлага на министъра на земеделието и горите", хъх)
Аз лично не виждам, при това положение, как той може да изпълнява каквото и да е, без да наруши конституцията и ред други закони,  но това е друг въпрос. 
Ето това е статия, публикувана в един карловски сайт, с коментарите на розопроизводители и други по въпросите около новия закон: http://www.karlovobg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=14190:2019-04-24-16-08-00&catid=34:2009-07-15-08-58-25&Itemid=124&Itemid=86
С поздрав от слънчево Карлово! 










Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651493
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031