Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2019 17:33 - България 2019г. Борба за премахване на лимитите в педиатрията (втори опит)
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.04.2019 13:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 (колеги, преди малко ми прекъсна интернета, и тъй като имах малко работа, се наложи да си я свърша, идва Великден все пак)
И така, колеги, днес чух от новините на телевизия Бтв(ако не греша) новина, свързана с невъзможността на една голяма детска болница в столицата да работи нормално, а също и с възможността (ама неясно дали близка или само така възможност) да се премахнели "лимитите на педиатрията". 
Знаете ли, колеги, че аз досега изобщо не си и помислях, че педиатрията у нас има лимити. Защо ли? Защото майките с деца все още пререждат пред кабинетите на ОПЛ, когато лекарите го позволяват, все още правят гипсови и други превръзки на дечица, вкл. на мои познати (е, с допълнително доплащане, почти навсякъде, то, кой ти гледа, вече никой не гледа това, във всеки случай, и не е новина), ваксини също правят, крепят някакси нещата, лекуват лекарите децата все пак, детската смъртност се замита с такова образовано пренебрежение))) под килима, напреки, че е най-високата сигурно в Европа (между другото, колеги, в една дисертация на един колега, Петър Маринов, която се отнася до геодемографското състояние в селските райони на Южен Централен район, тойест, почти на територията на троля, която живее в градските райони на Южен Централен, пише, дето (правопис оригинален на автора според неговото издание) "Детската смъртност в селски райони в Южен Централен район за целия период от десет години, отчита стойности над средните показатели за страната. С най-високи нива на детска смъртност, над средните за селски райони в Южен Централен район и страната, са районите на областите : Пазарджик, Пловдив и Хасково. Със стойности близки до средните показатели за селски райони в Южен Централен район и страната, са райони на област Кърджали. 
С най-ниски стойности на детска смъртност се отчитат при райони на област Смолян. 
Причините за високата детска смъртност са комплексни свързани с манталитета на населението (бел. моя - тойест, с моя манталитет, ли, колеги???, щото и аз населявам тоя район, всеки ден ходех с автобус из него на работа, брей....), религиозната принадлежност (???), "затворената система на малките селища" (???), образователен ценз на родителите (бел. моя - язе съм ОНС доктор, явно и аз влизам в тая графа, койето ми е неразбираемо, щото нали съм население...), здравната култура(???), липсата на квалифицирани медицински кадри (бел. моя - най-сетне, брей, човек да си помисли, че нема да го напише изобщо), работещи в селските райони, влошена социално - икономическа среда и др. (хехехе, колеги, бел.  моя, това е един от най-веселите моменти, в които някой, от кумова срама, и по съвсем далечни причини, е наричал правителството у нас "среда", еваларка))))" 
Край на цитата. 
Та,  се разумя, че всичко в детското здравеопазване у нас се прави на добра воля, тойест например - на добра воля мнозина от нас пращат парички в сметките на болни деца, без да знаят, дали със сигурност не става въпрос за безнес начинания на мошеници, защото няма кой да се занимава с този проблем в неговия национален мащаб ( тъй като, по принцип, той е оставен на лекарите и пациентите у нас, ама те не са полицаи, да не говорим, че не са и шефове на МВР, които да подават доклади за тез престъпления и НЯКОЙ да ги чете и да решава, какво да се прави, хихи). 
Колеги, мислех си, кой знае всъщност, какви вреди са причинили "лимитите в педиатрията" на самата педиатрия у нас през годините, в които тези са съществували - тоест за липсата на педиатри (такова, в репортажа се казваше, че тая болница, която стачкува за премахване на лимитите, персонал няма и не достига), за липсата на единни компютърни статистики, които произлизат от горните липси, на бази данни за детските заболявания у нас, с помощта на които бази данни да се изследват и да се прогнозират здравословните проблеми на населението, един вид. 
"Лимитите в педиатрията" иначе, колеги, аз зная какво значат на практика, извън тия скучни работи, с които в момента оскучнявам навярно всички - ами, според мен, тия лимити са досущ като лимитите в гинекологията, които моя милост навремето лично изтърпя, когато се оказа, че лежах в болнично отделение за задържане на бременност, пък нямаше парички и изобщо идея да ми купят един тест за бременност - лентичка за 60 ст, та докторът каза на майка да отиде да купи. 
Мизерия доминацио, колеги, и аз се чудя, как има хора, които все още вярват в скъпите частни болници у нас, мен тия ме докарват до смех, честно казано, щото и при тях, колеги, има лимити, ама те са още невидими, или не?))))
Мизерия доминацио, колеги, аз се запитах и какво означава това "лимит в педиатрията", лимит на какво - на направления, на възможности за лечение, на какво, колеги? Смятам, че малцина у нас вече вярват (поради незнание) в конституционното право на всяко дете у нас в България да бъде здравно обгрижено, но все пак, това може да бъде само причина, наред с причината, че аз (и мнозина други) нямаме деца, че не виждам често деца в инвалидни колички по улиците или такива с тежки здравословни проблеми (то пък и количките трудно биха се движили по нашите улици), да речем, нищо не зная за децата с редки болести, освен онова, което се чете в обявите за помощ в интернет, не съм си правила скоро изследвания за диабет - не зная колко деца у нас имат диабет, медиите рядко съобщават и за случаи като този на 7-годишната Таня, която почина преди няколко дни от усложнения на кар дио мио патия, след като не дочака сърдечна трансплантация. (Чудя се пък там, след като се правят сигурно по няколко десетки сърдечни трансплантации на година, вкл. деца и възрастни, там пък как ли са лимитите, при положени, че болните, които чакат трансплантация,не само на сърце,  са сигурно стотици?)
Ха ха, колеги, а аз чаках, видите ли, на времето лентичка за шейсет стотинки, а там чакат сърце... 
Искрено се надявам, колеги, да се намери тук някой трол - медицински специалист, който все пак да обясни точно, какво означава "лимит в педиатрията", за да не изляза права, колеги. 
Пускам тук, една песен, която навремето беше включена в клип на пловдивско дружество за защита на бездомните животни -  пускам я заради лимитите, колеги, и за поздрав)))
Аз бих искала, колеги, във всяка болница у нас да има добри педиатри, да има спешни отделения, в които да могат да спасяват децата, бих искала родителите да не заплащат за лекарства и превръзки, за да не  казва бащата на едно дете на 11 г. с мускулна дистрофия, че бил щастлив, дето образованието у нас било безплатно - учителите идвали в дома му, за да преподават, с удоволствие, на неговото умно, макар и болно дете, което толкова добре знаело английски език, че само си намерило ново лекарство в интернет. Защото образованието у нас,колеги, не е безплатно по добра воля, а е безплатно по ЗАКОН! 
ДОМАШНО НАСИЛИЕ. 
БОРБА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ЛИМИТИ ЗА ПЕДИАТРИЯТА (последното ще го махна, ако се окаже, че не съм права)








Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651208
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031