Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2019 19:49 - Защо образованието ще промени мнението на политиците у нас за Истанбулската конвенция
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 526 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 (бележка)
Лично аз, колеги, не се наемам да търся политическите дивиденти, които ще "изкара" на международната ЕС сцена (между другото, съставена и от двадесетина държави, приели Истанбулската конвенция - гледам, в "отбора" не са само България, Чехия, Унгария, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Словакия и Великобритания, тц), днешното изказване на лидера на БСП, г-жа Корнелия Нинова, която заявява, че се обръща към всички български евродепутати, за да "покажем, че над нас стои Конституцията на България". Леле, колеги, горката ни конституция, без малко да бъде бишната от една конвенция, това, усилията на елита на българското общество от 1989г., което състави тази Конституция, но не е видяло, какви дефекти има страшни в нея, които да водят до това, че г-жа Нинова заявява, дето "Видяхме в българските училища анкети, в които децата трябваше да се самоопределят като момиче, момче или нещо друго. Видяхме други документи в детски градини, училища, където не сме майки и бащи, а родител 1 и родител 2" Ко ле ги, аз например, винаги съм искала в детската градина или в училище да се определя в анкета, за която не ми пишат оценка, като ескимос, още повече, дето съм чувала, че в преброявянията на националната статистика, мнозина са се определяли като такива, и никой не им се е карал, обаче, някакси, моите близки бяха твърде сериозни хора, ние редовно си плащахме данъците, и не ми стигна смелост никога никъде да се пиша така. Затова сега тук, се пиша трол). 
А за родителят, аз бих казала, че може би г-жа Нинова не е наясно с правописа. Чудно, кой е подписвал ученическият й бележник, колеги, там пиеше само "Родител/Настойник", па не пише "мама", или "тати", дори и на разглезените дечица на разни величия, пак пише "родител", уж, абе, колеги, напоследък и галимация стана за това, толкоз ли хора не знаят какво подписват в бележниците на децата си?!? Бря. Ами образовайте се, де. 
Освен това, в българския език, който е език демократичен и очевидно конституционен, няма такава  книжовна дума, вярна правописно - "родителка"(мойе и да има, в литературни произведения, но там думата е употребена в специфично значение, нека сега не бъркаме нещата, защото може да стане смешно).  Защо няма, това е друг въпрос, бих казала аз, слава Богу). Защото всички в училище или детската градина, сме равни пред нейния правилник, който съответно произлиза от Закона за образованието, или каквото е там, и свързаните с него Наредби, като всички тия, произлизат от Конституцията. Нийе обратното - да произлиза правилото от Конституцията, или обратното))). В българските закони, подчинени все още на Конституцията, е демонстрирано, по различен начин, и разделението на властите, тойест, г-жа Нинова не може да говори, от името на просветния министър, нито пък той - от нейното))). Тойест, колеги, нейната реч, би трябвало да изглежда по друг начин, не така императивно, и би трябвало, колеги, да удари правителството, задето (може би, а може би не) не е провело разследване, или пък резултатите не са й харесали, или пък нещо друго. Пък тя се съюзява  с тиях, тц, за кво?? 
Може би, малцина са езиковедите у нас, които могат да обяснят, защо "родител" има форма само за мъжки род, или защо "колега", обозначава и мъже, и жени в дадена професионална и образователна сфера - и вероятно, това е една от причините днес хората да си мислят, че "джендър" (термин в определени науки, означава "социален пол") всъщност означава хомосексуалист  - вижте обикновените хора, на които в университетите и от телевизионния екран, и по време на официални събития от всякакъв род нещата трябва да им се обясняват,  как разбират термина - те смятат например, че до "Пижо" и "Пенда" вече има и "Дженда"))), нали така? Българинът е умен човек, колеги, той простотията на някого, все някак ще я намести в живота си, въпросът е, че от това, животът ще стане по-глупав, да, по-беден, по-малко цветен. Въпреки, че на практика, хората не го заслужават. 
Та така, колеги, ако избера поздрав, ще има, защото троля има и работа. 
Ваша: полковник тенджур (ама истински тенджур, досущ като ескимос, и като човек, който много обича вкусните манджи)) от публичното разузнаване, Елисавета Ненчева 








Гласувай:
0



1. radostinalassa - Дженда се среща доста рядко
03.04.2019 20:50
Но Джендьо е по - чест.
цитирай
2. eloiz - До Радостина
04.04.2019 14:28
Би трябвало да бъде Джендо).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1658935
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930