Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2019 14:09 - Туризмът у нас, националният празник и денят на самодееца
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2019 14:23


 Колеги, прочетох къде внимателно,къде не днешната водеща статия на в-к "Телеграф", в която се уточнява, че "Пръскаме 60 млн. лв. за 3-ти март" и на стр. 4-5 се дообяснява, че тази информация е почерпена от г-н Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма. 3500 българи щели да изкачват Шипка (то там повече от 10 000 не могат да се съберат, камо ли седем милиона), според коментара на "Телаграф" на стр. 12, останалите 35 000 от общо 220 000 пътуващи)))), щели ходят в гръцките, македонски и др. съседни джакузита, не зная защо не се споменават турските, те по принцип се считат за най-луксозни. "Балнео и спа-дестинациите са предпочитани от българите за посещение на празника. Старосел и Гоце Делчев започват да стават все по-атрактивни за туристит" (бел. моя - лелеее, нима??)"Към зимните ни курорти също има голям интерес. Основно към Банско, Пампорово и Витоша". (бел. моя - че те не са ли в момента в активен сезон??)"От морските ни курорти най-атрактивни за посрещане на празника се оказват Св. Констинт и Елена, Поморие и Елените" (бел. моя - ето я "добавената стойност" от доброто лятно изкарване на туристите, колеги, която, в тази статия, не е обяснена научно, или дори не е претръскана за още малко реклама, вкл. на цели области от Черноморието поне, обаче си личи))) Нататък следват и офертите на хотели в Сандански и Св. Константин и Елена, Пампорово и Боровец - безспорно материал народополезен, ако не се считаше заглавието на тази статия, което не рекламира достатъчно добре туристическия бизнес, за жалост, защото и медиите у нас, имат свои интереси, и те очевидно не са свързани с тези на туризма, колкото и невероятно да звучи))). 
Иначе, на стр. 12, в малкия коментар към тази статия, от в-к "Телеграф" дават за пример, че е възможно, в полето на идеала, у нас да бъде посетено за празника гр. Карлово и да бъде разгледана къщата на Васил Левски, да речем. Тц, колеги, това е така, обаче бих допълнила, че тази къща е национален музей и той генерира приходи за туризма цяла година, това си има название в дисциплините, които се занимават с туристическия бизнес, сигурна съм, ама троля не го знай - нищо, колегите тролоци в тоз бизнес или наука, ще допълнят. Значи, освен къщата на Васи Левски, на тоз ден, сега видях, ще се проведат и тържестени чествания на Освобождението - това ти ще има по програма "Тържествено издигане на националния флаг", след това "Празничен концерт", организиран от местното читалище, което преди година, мисля, навърши повече от 140 години, в концерта ще вземат участие самодейци от читалището, защото общината не е предвидила, да речем, да се правят някакви възстановки и нещо по-ефектно, ние нямаме обща държавна политика за такива работи и никой не може да бъде задължен да прави подобни неща))), освен това  ще има и "Поднасяне на цветя пред паметника на ген. Карцов в Карлово" (на паметника, някой ще се изстъпи да държи реч, и ако имат късмет туристите, могат да чуят и освен патриотизма, нещо интересно за миналото на града, но това също не е задължително, за никого, да го казва, отдавна няма тертип и за това, само обща култура))). След това или преди него, ще има по програма и "Поднасяне на цветя пред паметници и паметни места, свързани с Освобождението и празнични прояви в селищата на Карловска община - с. Столетово, с. Христо Даново, с. Кърнаре, с. Каравелово и др. "(бел. моя - в "др" влизат всички села от общината, тука са споменати по-главните, един вид, скоро обаче смятам, че хората ще забравят, защо са главни, ако вече не е станало, колеги, защото никой не е длъжен да напомня, нали, "Телеграф") "Гоце Делчев и Старосел", хихи, и те си имат история и главност, колеги, ама им е провървяло и в балнеотуризма, късмет са извадили, или пък много, много труд, а може и двете, за ужас на науката за туристическия бизнес у нас)))
Междувременно, гледам, че между 4 и 7 март в Карлово ще има и "Традиции на Сирната седмица в ТК "Старинно Карлово", както и вече тече един мартенски панаир на занаятите, също там, неотбелязан в календара, за жалост на Общината, тъй като на туристите това им е интересно повече в момента, като че ли)). 
На 9 март предстоят, колеги, по програма и "СТАРЧОВДЕН - кукерски игри в Карлово" - това събитие събира на вече постопления център бая народ, който се радва на поне десетината кукерски групи, както и на импровизирания панаир в центъра, който някой от общината е разграфил с някаква бяла боя на сергиени сектори)). Добре, че по време на панаира, те не се виждат))). Иначе, духът е чудесен, на тоя празник, малко езически, даже напълно, досущ като онова топене на калоферските мъже на Богоявление, което се тълкуваше като национална гордост)), само дето е по-местно)). Има си дори и топ,колеги, някоя от групите (или дори две) винаги изкарва един топ накрая, който гърми за радост на всички, и за тържествено смущение. 
(Дори и пред общината в Карлово някой докара дървена реплика на топ, сложили са го под козирката на сградата, с надежда да не се зазсъхне толкова бързо, за жалост, това не ги оправдава). 
Аз си спомням, колеги, как малките топчета на кукерите преди няколко години гърмяха в Карлово на онзи протестен митинг, на който ходихме - срещу цените на тока и какво беше още... Гърмяха топчетата, големи колкото детски играчки, даже огън хвърляха,  а хората си шушукаха, че полицията, която ни пазеше тогава, е повечко, и я е страх да не станат безредици, леле, в тоя студ, колеги, и с тия малки топове)))))
Но, аз бих желала да коментирам и две други статии в днешия брой на в-к "Телеграф", които говорят за промяна или за естество на промяната, която мнозина не забелязват, колеги. Така например, на стр. 5 е публикувана статията " Няма кой да кара рейса за 1800 лв.", а на стр. 4 - "Кондукторка доплати билета на пловдивчанин". Колеги, тези новини бяха обобщени на стр. 12 в един малък коментар, който ми се видя с много вярно заглавие (впоследствие разбрах, че коментарът общваха само първата новина) - "Да не остане рейсът без пътници". "Имах само гадни жълти стотинки в дъното на портмонето , които никой не използва." казва героят на втората статия от гр. Пловдив, който, като всеки суперчовек у нас, живее с парите, които тегли от банкоматите, или не)), "В този момент ми стана още по-неудобно и започнах да търся, но за жалост не достигаха. Тя отново ми отговори, че няма проблем. ", допълни пловдивчанинът. Той добави още, че с този мил жест дамата е оправила иначе скапания му ден." Тц, колеги, мислех да приключа с тази сентенция на задоволство от доброто, който както го разбира, ама се сетих, че все пак, сентенцията показва и известна степен на егоизъм, защото господинът не е отишъл да потърси жената и да й даде 20те стотинки, които не са достигали, а аз познавам хора, които щяха до го направят. И денят наистина щеше да бъде хубав, колеги)) За всички. 
Поздрав един за тролоците - колеги, но след мъничко, че троля отново има работа. 
Опа, забравих да напиша и за Деня на самодееца, който у нас се празнува само около читалищните общности, и навярно никога няма да влезе в националните календари, да не говорим за туристическите такива, колеги, а  самодейците (хората, които участват в разните групи и хорове за народно пеене, народни танци, фолклорни възстановки, школувано пеене, вокални групи, танцови групи, хумористи, театрални актьори, и пр., моля, да ме извинят, ако съм пропуснала някого)  - това са хората, които правят напълно на доброволни начала  скромните безплатни празници за всички в центровете на малките градове и по селата, както и тези, които пълнят програмите на по-големите концерти, понякога учудващо добре))). Но за тях поздрав - навреме). Те сега готвят концертите за 3-ти март в цялата страна, напълно безвъзмездно, целият културен туризъм, така да се каже))))
ПП. Между другото, само преди около час гледах по Българска свободна телевизия един знаменателен репортаж, озаглавен с нещо от рода на - "Алея на кирилицата в Пловдив", от репортажа ставаше ясно, макар и не съвсем, че хора с увреждания правят едни големи букви от дърво, заглаждат ги, безиросват ги, и ще ги сложат накрая на някаква алея в Пловдив. Репортажът завършваше с нравоучителната бележка на репортера, че този труд и занимание е полезен за тези хора, дам. (Не мога да цитирам с какво точно беше полезен за тях, но все пак, смисълът е запазен). 
А аз така се зарадвах, че Пловдив ще има такава красива Алея на кирилицата, и то пак е хубаво, колеги, наистина). Аз бих се гордяла с такава алея. 



 


 






Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1662943
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930