Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2019 23:19 - И отново е 18 февруари в Карлово, и отново за Васил Левски
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 251 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2019 00:46


 Да, колеги, отново е 18-ти февруари, две години след 180 - годишнината от рождението на Васил Левски, празнувана през 2017 г., тук отново имаше заря, гост на тържествата (отново) беше г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България,  народни представители - двама на брой ( които присъстваха на възпоменателния концерт, организиран от СУ "Васил Левски", гр. Карлово), генерали от българската армия, офицери от МВР, и граждани. Аз, колеги, бях сред гражданите, които имаха удоволствието, бързайки по главната улица на нашето градче за концерта на СУ "Васил Левски" да наблюдават и заключителните залпове на зарята по повода - малко време ми отне да преценя, че пукат бяло, зелено и червено, защото бялото пукаше в по-малки букети в небето над Карлово, нещо бяха мокри фойерверките от тоя цвят явно, въпреки, че тоя ден в Карлово по изключение от години може би, не валя). 
Концертът, колеги,започна с малко закъснение, докато се изтеглят официалните лица - това вицепремиерът, кметът и още някои, от площад "Васил Левски" в посока културния дом на центъра на града, но на никого това не му направи особено впечатление, защото публиката очакваше ежегодното представление, което тук е еднообразно и по стил, и по внушение, като се различават основно актьорите в него - ученици от гимназията, сред които някога беше и троля, която се изявяваше като хорист върху едни партикапли, които нареждахме върху сцената с голям труд и с мъка и колкото се може по-тихо за публиката извличахме преди традиционната драматизация на живота на Васил Левски., същинският гвоздей на програмата... 
И тази година, представлението на горните класове беше посветено на един неосъществен сценарий за живота на Васил Левски, който ни отнасяше - епизод по епизод, къде свързани, къде не (повече не) към смисълът на това представление - да си представим Левски, като един съвременник, който не е такъв, ама би могъл да стане, ако не беше Васил Левски. Странна мисъл, колеги, но тя ми хрумна, след като гледах това представление, и съпоставих с всички други, в които ми се беше налагало да гледам дискосите и триножниците със свещи по сцената, всеобщата скръб там, грозните черни дрехи на жените - актьори и пр. неща, които навярно мнозина у нас са свикнали да гледат на този ден, но аз не. Сякаш точно за 18-ти февруари, колеги, някой беше свалил хубавите народни носии на момичетата и на някои от актьорите мъже, беше дал на главния герой - тоест Левски, някакво ново сетре с папийонка и едни ужасно лъснати обувки, които показваха позамогването на театралния ни състав, но все пак, все пак... 
Сякаш някой беше вложил едни философски разсъждения, които изтощаваха всички в залата, специално за възпоменанието, защото то трябва да премине философски?! 
Колеги, гледала съм това представление със свещите на тъмно и в други години, тогава някак беше друго - философските въпроси бяха малко по-бунтовни, тойест, питаше се, казваше се, че ние днес нямаме свобода, нямаме, затова ще дигаме бунт, един вид, цареше някакво въодушевление, където трябва и където не, ама поне го имаше... А сега - разсъждения и философия около личността на Левски (щях да напиша горкия, ама той не се държеше така на сцената, много противоречив образ извади, ей, хем го предават, хем всички са му виновни, хем успешни събрания провежда, на които всички мълчат и се кълнат, и гледат като статуи, между другото))), разсъждения и философии на хора, чиито имена научаваме едва в края на представлението, при представянето на актьорите - кой каква роля играл... 
Скучно ми беше, колеги, и се дразних много, честно да си кажа, но накрая се посмях - когато на сцената излезе кметът на града ни, г-н Кабаиванов, който, полуобърнат и към актьорите, и към публиката, та не се разбра, на кого точно говореше, не зная защо така, ни осветли за три минути, дето актьорската игра била прекрасна и той много се гореел с нея  (все пак, има с какво да се отсрами общината, може би, или поне така излезе))), а след него се попроточи и вицепрезидентът (тц, поправих, троля вече спи) г-жа Йотова, която, за моя изненада, също беше несигурна в изказването си, извини се, дето била развълнувана, загърна се и тя с ролята на театралния състав на СУ "Васил Левски" и "Иван", който изпълнявал главната роля в спектакъла, и общо взето с това се приключи. Добре, че беше,колеги, директорът на СУ "Васил Левски", г-жа Манчева, блестяща и елегантна както винаги,  която с отличната си подготовка и дългогодишен опит накара залата да изслуша една добре овладяна, красива и напълно слушаема, да,  както и подходяща за случая реч, с която отсрами карловци пред вицепремиера, кмета, депутатите, генералите и офицерите.  
Попитаха ме, колеги, защо критикувам едно ученическо представление, както и как бих видяла аз един подобен спектакъл, и аз отговорих, дето е хубаво Васил Левски, колкото и голям герой да е, да не бъде откъсван насила от своето време, както правим всички ние днес, капсулирайки се в своите мини общности. Добре е да се знае, че един филм или спектакъл за Левски, би могъл да съдържа и една мащабна история на Възраждането между 1837 и 1873г., това е един от най-интересните периоди от нашата история, богат на събития, на личности и на културни промени, които ние не познаваме толкова добре, че да ги почерняме така на сцената на едно ученическо представление, да не говорим за другите примери.... 
Една малка история на град Карлово, за който град хората, които идват тук, не знаят почти нищо, освен, че тук е роден Васил Левски. Те не знаят, например, че къщата му е възстановявана, че историята е била сложна (по възстановяването), не знаят, че роднините на Васил Левски не само участват в разни днешни комитети, ами навремето са живели и в някои от разрушените днес къщи от стария град, и не са били изобщо малобройни, и може би са имали роднински връзки с половин Карлово... Един от тях е сред първите градоначалници на София, ако не греша, дори))). Изобщо, били са все хора, израснали в павираните с камъни улици на някогашно Карлово, и действително са дължали замогването си (мнозина от тях) на абаджийството,  търговията, както и на други занаяти (т.е. на собствения си труд и инициативност), и мнозина от тях са изчезнали малко след като си отива и Васил Левски - стотици  карловци загиват по време на Страшното през 1877 г. , според изследователите тогава е унищожен интелектуалният елит на града и той не успява повече да се съвземе, за десетилетия. 
Да, но за този период в пиесата, която аз гледах тази вечер, не беше казано нищо, колеги, да, това се случва след смъртта на Левски и след Априлското въстание, и би могло да бъде основа за една чудесна история за предателство, героизъм, безсмислена смърт и национална трагедия, разказана съвсем отблизо... 
Страшното не е отделно събитие от "Васил Левски", то е част от историята, нейно неминуемо продължение в Карлово, както след "Васил Левски" в София има друго продължение на историята - местно, в историята на изгубения местен комитет, в постепенното издигане на София за столица на новата българска държава, богато на хора и събития, макар и с местен характер, макар и това да изглежда внезапно на мен, както и на всички неспециалисти)). 
Утре,колеги, е 19 февруари, в София ще има фойерверки - навярно значително по-красиви от тези в Карлово, все пак са "национални", а може и да не са, по-красиви). 
Някой ден, може би, в София и в Карлово ще гърмят заедно фойерверките, колеги, непременно заедно,  някога в бъдещето, когато Васил Левски може и да не е станал светец, но поне ще бъде по-познат на хората, от сега))). Ама съвсем сериозно, всички знаем, че той не е така добре познат))). 
Пускам тук една песня за поздрав на всички колеги. 

ПП. Пиша тук, че няма да публикувам засега статията от изминалия празник на любовта и виното, на който получих предложение за отвличане и изхарчих 12 лв. за много вкусен следолед, това в обратен ред, което не се сбъдна, затова и съответно, смятам, да продължа да си върша работата.  












Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651664
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031