Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2018 16:35 - Защо, за Бога, от в-к "Телеграф" се страхуват от "сръбските шовинисти от ХІХ в."?!
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1594 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колеги, днес прочетох в основния коментар на в-к "Телеграф", на стр. 12 от днешния брой, с автор Константин Събчев, дето нашият в-к "Телеграф" се възмущавал от писанията на съименника си в Сърбия,  с което, според г-н Събчев и редакцията на българския вестник, се "възкресяват идеите на сръбските шовинисти от ХІХ в. Стоян Новакович и Йован Цвиич, които измислиха не само македонската, но и шопската нация и вкараха във Велика Сърбия земите до Искър.". 
Тц, тц, колеги, и всичко това (че и малко повече в коментара, защото авторът започва своите разяснения по въпроса, от времето на султан Мурад и битката при Косово през 1389 г., та свършва с ЕС и косвено, с причините за написването на целия този коментар - идеите на сръбския "Телаграф", дето шопската салата била сръбска...())))
Ко ле ги, не зная точно как ЕС е регистрирало марката на шопската салата, но там би трябвало да пише, че "Шопската салата" е всъщност, измислена от  специалистите на "Балкантурист", ако не ме лъже паметта (нека тук да се намесят колегите троли - кулинари, щото си заслужава), през шестдесетте или седемдесетте години на миналия век (е, не е чак деветнайсети)), и с нея са се хранили поколения туристи, от нея са извадени милиони долари печалба - от времената на "Балкантурист" насам, до днешните шопски салати, приготвяни с аншуа в някои капанчета (между другото, край Карлово има и днес, ако не греша, има  завод, за производство на  консервирана аншоа)). Шопската салата е била измислена с цел, колеги - тя е презентирала пред туристите ония страхотни български домати,(ако не греша, и чушки) изнасяни с тонове по света, благодарение на които, днес знаем какво е това "дървен домат", както и кромида, както и уникалното българско сирене - било то овче или краве, и то чака своето признание, дали ще го доживее някой ден, и то е изхранило милиони хора, някои от тях днес са бизнесмени, учители на ученици - медалисти от олимпиади, продавачки в супермаркети, които се ият с крадци,  други управляват държавата, трети управляват Световната банка, има и такива, да... 
Това е шопската салата, колеги, и тя има малко общо с Шоплука - може би най-важното, нещо, което днес е забравено, уви - как навремето, около село Кривина, или около село Бусманци, имало големи зеленчукови градини, а местните селяни били прочути градинари, как процъфтявало животновъдството около село Бусманци, хората там дори си направили Шопски празник, не през ХІХ в, а през 1977 г., в който имало отредено  специално място за шопска олимпиада и основна дисциплина в нея била ходенето с овчарски кокили, стара местна традиция)). Какво ли сирене е имало в Бусманци... А до седемдесетте години, например,  всяко семейство в село Бусманци, отглеждало в двора си (освен, че хората ходели на работа)  по няколко прасета - едно се запазвало за вкъщи, а другите се продавали изгодно  на "стопанството")). Още през осемдесетте престанали да отглеждат прасета, това е друга тема, там сега има и летище... 
Между другото, някой трябва да каже на г-н Събчев, дето снимките, прикачени към статията му, не са докрай достоверни - на тях се показват за сравнение две двойки с народни носии, които се отличават видимо, само дето, е добре, да се погледне, че носиите на някои от "шопите" в Сърбия, са доста сходни всъщност с нашите литаци, поне така съм виждала в етнографски публикации, иначе как ще стане така, че "Шопите отдавна са се определили като българи, когато не само София, Кюстендил или Кратово, но и Враня, Пирот и Ниш са се присъединили към Българската екзархия през 1870 г.". Дам, иначе как, тези места ще изгубят своята българска идентичност за толкова кратък период от време?!))). (Може и да греша, все пак, говоря по памет, нека ме поправи някой колега трол - етнограф; и да каже, че, за Бога, в тая работа, няма нищо срамно). 
Не мога да се сетя нищо друго в защита на шопската салата, колеги, освен да кажа, едно наздраве!)))










Гласувай:
2



1. nedovolen - Аз не вярвам на нито една медия. Защо ...
30.08.2018 19:13
Аз не вярвам на нито една медия. Защо възклицаваш на тази и на какво се надяваш, освен на шопската.
:)))
цитирай
2. eloiz - Недоволен,
01.09.2018 18:36
почти всеки ден го чета този вестник, мисля, че има резон в това да възклицавам и да се надявам). Освен това, не е редно, да не се вярва на медиите. Ако не вярвате на медиите, значи, не вярвате и на катаджийте, на учителите, на медицинските сестри, и на служителите от паспортното бюро, да речем (това казано нарочно, защото съм убедена, че на тях не им вярват, само на няколко години веднъж, когато си сменяме паспортите; а това си е прецедент?)). Не е добре така.
Аз лично, шопската салата я харесвам, но с малко аншуа, например, боя се обаче, че тогава става друг вид салата)).
цитирай
3. nedovolen - Благодаря, eloiz. Твърде обширна ...
01.09.2018 19:44
Благодаря,eloiz. Твърде обширна асоциация направихте. Ами четете си го. Може от това шопската да става по-вкусна :))
В какво вярвам, мога да кажа, но едва ли ще овкуси шопската.
Да повдигна. Не вярвам и на нито една държавна институция. Каква е асоциацията?
:)))
цитирай
4. eloiz - Недоволен,
03.09.2018 21:41
поне си хапнете тая салата с удоволствие, поврага и държавните институции, и овкусяването).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1659825
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930