Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2018 17:11 - Събуди ли се мъжествеността на българина, след хорото в природен парк Рила?
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 531 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Въпреки, че някои колеги тролоци ще ме обвинят, дето прекалявам напоследък, с анализите на коментарните страници на в-к "Телеграф", аз отново ще се върна към днешния брой на този вестник, тъй като там имаше няколко неща, които ме покъртиха. 
И не, не е новината за мъжкото хоро в езерото "Близнака" в Рила, коментирано на стр. 12 в нравоучителен тон от вече познатия ни г-н Роев, който хем се ядосва на онлайн моралистите (тоест хора, които нямат особена мъжественост, наречена от него "умно-красивата му част" - мойе пък и за мен да се говори тук, кой знай - хем заявява че това, което са направили ""вандалите с носиите" (кавичките са на г-н Роев) е грешно". Аз лично, като прост бивш читалищен секретар, комуто са били поверени на отчет като движимо имущество сходни носии, използвани за концертните изяви на читалището ,както и за неговата просветна и културна дейност, бих казала, че носия (па била тя и на 20 години) във вода не се потапя, защото вълната се свива, степва се, отделно, че излизат боите на конците, с които е правена бродерията - обикновено, се използват, по-евтини конци, колеги, тъй като да се направи народна носия се изисква много труд, а той не са заплаща, на практика. Народните носии, след като бъдат носени, се дават на химическо чистене, колеги, именно, защото не могат да се перат, а някои от тях и не бива да се перат - те представляват произведения на изкуството, в много случаи, които си искат специална поддръжка, която гарантира вида и качеството им. Аз съм свикнала, между другото, да ни връщат носии с непрани ризи, колеги, въпреки, че ризите се перат на ръка, много внимателно, с хладка вода ,но на хората вече не им пука дори и че връщат непрани ризи, да, не изпитват неудобство от това, явно, което няма нищо общо с носията, за жал на всички ни))... Искрено се надявам, всичко с носиите на младежите да е наред, въпреки, че поправката, в някои случаи, и загубата, в други, надхвърля глобите на парковото стопанство, която ще им се наложи да платят, освен, ако носиите не са били от съвременните имитации, което пък, е обида на фолклорната ни култура, изобщо носенето и снимането в такъв, "патриотичен" филм,  и изобщо... Един пример - радомирска сая,(това не е носия, колеги, състояща се от риза, сукман,  забрадка, чорапи, накити и пр., а само сукман)  изработена от майстор Милан Бинев от с. Пчелина (вече изчезнало, при яз. Пчелина; майсторът е живял и работил до 60-те години на ХХ в.),  т.нар. каштан сая, изработена през 30-те години на ХХ в., беше оценен от специалисти от Националния етнографски музей на 1100 лв. , само по снимки, колеги, без оглед на място, който нямаше как да се осъществи. Изработката на саята беше съвършена, колеги, дрехата тежеше над килограм, заради хубавите и скъпи материали, вложени в нея. Поддръжката й навярно ще бъде съобразена с указанията на специалистите от Националния етнографски музей. Помня, как слушах оценката от музейния работник по телефона, и той трябваше на няколко пъти, колеги, да повтори "Не, не сто, хиляда и сто". 
Така или иначе, от година и повече насам наблюдавах, колеги, тая "вълна" на желание за обличане в народни носии (тоест, за "отъркване" в красотата, но не и в смисъла, в повечето случаи) на фолклорните ценности, писала съм и друг път тук, как се обличат и интерпретират народни носии по сватби и балове,  изобщо, на кой както му хрумне, както го "чувства" и му харесва, и ето, че най-накрая, дойде и това. Вчера, колеги, не беше Богоявление в гр.  Калофер, не беше и друг важен празник, свързан с фолклорния и национален  календар, даже в днес. бг пишат, че организаторите на това събитие, не са имали и разрешение да правят събор на мястото, на което работата е станала, отгоре на всичкото, никой не съобщи, дали на мястото, е имало полиция и линейка, ама на кой му пука, нали всички са живи и здрави, дори и глобите ще си платят мирно и тихо, колеги, до другия път, когато някой реши да снима филм за мъжествеността на българина))).. 
Прав е колегата Роев, в "Телеграф", който завършва тоя коментар, че мъжествеността, не е в хорото, тц (тълкуванието е мое)), ами във въпроса "защо не се възмущавате толкова яростно на останалите безобразия, които се вършат ежедневно пред очите ви"? Тц, вярно,той употребява тези думи в  друг контекст, но все пак, това е важен въпрос, на който всички мъже у нас, трябва да си отговорят. 
Аз лично, намирам и за по-важни и свежи от коментара на г-н Роев и другите коментари на стр. 12 - (четох само заглавията) - "Бъркат ни в джоба още по-дълбоко" (за това, че окончателно Евросъюзът щял да ни вземе халогенните крушки, което било ужасно, и е така), "И две бири понякога са много" (за това, че позволявали уж на ловците да пият до две бири, преди да отидат на лов, което също намирам, че не е правилно, защото и ако тяхната мъжесвеност, е като описаната горе, а явно е така, ако съдим от позволението))), и накрай, "Опасно незнание" (за това, че 700 деца станали пациенти на токсикологиите, защото се оказало, че е лятна ваканция, и безнаказано могат да употребяват алкохол  и наркотици, без знанието на родителите си,тц....)))
На последна страница на днешния в-к "Телеграф" има и статия, със снимки със съвършено смачкана кола, и пояснение под едната, че "Водачът беше останал под смачканите ламарини" - "Трима работници се размазаха в трактор"(тракторът бил без съответните светлини, катастрофата станала в 5, 30 ч. сутринта). Мен са ме обвинявали, дето пиша натуралистично,колеги, било неестетично, но истината е, че троля се страхува от такива работи, и сега предпазливо поогледах остатъците от колата, ама освен малко кръв по въздушната възглавница, не видях шофьора, явно е бил по-навътре... 
Един поздрав, за всички, които обичат нашия фолклор, ама искрено, ей така, защото им харесва, за празници, за поводи, без да крият проблемите си зад това). 
Песнята не е фолклорна родна, но пък, всеки може да си допълни). 








Гласувай:
1



1. barin - Това е добре, eloiz. Хоро на Рила, ...
14.08.2018 06:04
Това е добре, eloiz. Хоро на Рила, стига после да не остават боклуци. Рила през август е пренаселена. По-често съм се качвал през друго време. Виждал съм през последните години да се играят по-често хора по площадите и на градските празници.
Поздрави!
цитирай
2. eloiz - Да, хората са за площади и градски празници, Барин,
14.08.2018 12:04
те затова са създадени - и площадите, и хората)). Явно обаче, на хората там нещо не им достига, нещо им липсва в пространството, та нямат настроение за хоро ли, що ли, щом са тръгнали по планините, като самодиви). Някога подобни "природни" места са били много строго обозначени (във фолклорната реалност) като неподходящи за подобни изпълнения, защото по този начин, хората пристъпвали спокойствието и реда им. А и за боклуците си прав. Аз се притеснявах и за друго - дали е имало и адекватна медицинска помощ, полиция, това е струпване на много хора на едно място... Навярно е имало. Планинарите край Карлово правят хубави купони на хижите в Балкана - но това са места, които са обозначени за подобна дейност.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651223
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031