Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2018 16:58 - Кой приспа Гана мома, и защо скандалът не е нищо друго, освен скандал
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 735 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тъкмо прочетох в днешния "Телеграф", колеги, една новина, която липва все още в  сайтовете днес, бг и дир бг, видяно поне , на прима виста, докато ги попреглеждах преди малко! Новината се намира на стр. 9 в днешния брой на вестника, и е "Шишарката се подигра с историята. Мята гюбеци на Перистера. "Айде Гано, под юргано" в клип на крепостта втрещи дори фенове на фолка". Смятам, че "Телеграф", които имат вкус и манталитет към подобни събития, са отразили отлично естеството на новината, което си е майсторство, колеги, и в най-добрите традиции на нашия светски и обществен елит, са коментирали с остроумие клипа - дето "Еротичните намеци на "принца - мекаклия" за мятане под юргана, върти - сучи и т.н. са фон на епичните му битки с конкурентите, желаещи да му вземат изпод носа прелестната Гана. Обилният грим  пърхащите изкуствени клепки на част от придворните девици, както и очевадно боядисаните им коси в неестествени цветове... зеленият лак по ноктите и изобилието от фини златни пръстенчета... " и т. н. и т. н. "Самата Гана се появява в центъра на веселбата - в нейната рокля е огромен мъж в яркочервена рокля и с руса перука, но за сметка на това с липсващи зъби." 
Внимателно прочетох коментара на броя, свързан с това велико събитие, поразило родната история, и очевидно, калесано да става събитие на седмицата в "шоубизнеса", според "Телеграф", в "праймтайма" (както е озаглавен и коментарът, написан от г-н Роев на стр. 11 на вестника). 
Г-н Роев и редакцията на "Телеграф" се възмущава/т от това, дето г-н Радо Шишарката, автор на тая песен, и основен герой в клипа ( а не Гана, колеги!), "се завръща по отъпкан път"(???), като се правят някакви алюзии, с размер на половин коментар, с клипа на певицата Антонина, която преди няколко месеца възмути все още живите близки и почитателите на поета Никола Вапцаров, като реши да рецитира едно от най-популярните му стихотворения, написано скоро преди неговата смърт, под съпровода на своята любима музика,  за жалост, нехаресвана от всички, и на фона на сцени от софтпорно. 
Едно на ръка, дето авторът на тази статия, за пореден път у нас, бърка история и литература, с койето аз не съм съгласна, защото съм литературовед, а могат да се обадят оттука и колеги историци. За жалост, г-нът очевидно не осъзнава тази си погрешка, защото и в другата половина от коментара, отнасяща се към клипа на Шишарката, твърди, дето "Перистера може и да не е чак толкова чувствителна тема като Вапцаров", което не е така, защото иначе, откъде щеше г-н Радо Шишарката да намери копията на тези кани и на тези хитони, и на тези корони, ако не беше Перистера, ех, явно се смята, че те са били измслени от певеца, за да служат на неговия лош стил?! Ко ле ги, това е ужасно! Още повече, дето съм сигурна, че имитацията на тази кана в ръцете на г-н Радо в оригинал, струва колкото трийсет клипа от тая величина, и колкото един клип на Глория, в допълнение. 
Според г-н Роев, г-ца Антонина, постигнала зашеметяващ резултат - "в продължение на няколко дни всички научиха за нея" ( с изключение на тези, които вече познаваха, разбира се, нейните сходни изяви от преди, неизвестни явно на г-н Роев, но важни като предистория на нейния клип "по Вапцаров"). 
Авторът на коментара обаче намеква, дето въпросният клип, бил "завръщане по отъпкан път" за Радо Шишарката, ама и това не е така. Той го сравнява с класиките на поп фолка "Тигре, Тигре" (без да омаловажава броя гледания, и слава Богу), където певецът беше доста по-млад,  носеше кожено яке, златна верига един пръст, не носеше тоя хитон, дето го прави да изглежда по-пълен, и не разправяше приказки за дъщеря си, дето била мъж без зъби, как  се запили заедно с компанията на теферич, с малко (криворазбран) патриотичен дух, дам. За мен, това не е завръщане на изпълнителя, ами пропадане, то, така става - винаги се пропада, в близост до истински ценности, ако нямаш достатъчно талант,дам, да продължиш традициите, дори.  Но, това си е негова работа, колеги. Кой каквото прави, никой друг не може да му го направи. 
Лошото е, че ето, г-н Роев в "Телеграф", накрая на този поучителен коментар за тази уж скандална песен, заявява, дето "Парчето ще се споделя по Фейсбук както от фенове, така и от възмутени граждани (бел. моя - голяма част от тях обаче няма да сигнализират община Пещера за нарушението на Шишарката и за уронване престижа на крепост, от която хората ще си изкарват прехраната в бъдеще) и обикновени подгравчии и зевзеци (бел. моя - за радост или за жалост, може би сред тях няма да има музиканти, или, недай си Боже, специалисти по сценография, или такива по видеозаснемане, да не говорим за такива по балет, ужас ?))Медиите сигурно ще го подхванат. И машината ще се завърти. 
Щом чак и аз цял коментар му посветих." Ко ле ги, един коментар, никога не е излишен. Все пак, това е четвърт страница във вестник с тираж, мисля, поне сто хиляди, пари струва, определя мнението и интересите на една общност, ако щете. 
А машината, истинската, трява да се върти, да, трябва да се върти...)
Накрай, пускам една песен, която снощи нашият диджей  в нощен бар "Опиум" в Карлово не успя да ми пусне, защото нямах с какво да му я напиша... 
Поздрав, за всички колеги тролоци! 














Гласувай:
1



1. born - Уважаема г-жо Елоиз
11.08.2018 18:13
Изненадан съм от Вашето пристрастие спрямо такъв велик вестник, като цитирането на статии от него поставя по съмнение Вашите здравомислени съждения. Четенето а подобни вестници или списания води до изключително опасни състояния на ума и тялото и представлява нагледен мазохизъм.
Ако зависеше от мен /като нормалник/ би следвало на челната страница да имат открояващ се стикер с надпис /както на цигарите/ от рода на: "Четенето на този шедьовър на журналистката е прекомерно опасно за вашето умствено здраве!"
цитирай
2. eloiz - Привет, Борн,
12.08.2018 23:52
вярно е, дето в някои от статиите на този вестник (поне в тези, които съм чела) има логически несъответствия, неумело поднесена информация, както и редица други проблеми, но те предизвикват у мен искрено възмущение и желание да дойда и да се изкажа по темата в блога си. Повярвайте ми, направо след прочитането на някои текстове, косата на темето ми леко се надига, и се чувствам досущ като спартански войн, да ви кажа.
Не намирам за нужно, да бъдат лепени лепенки където и да е. Напротив, вестникът е създаден по концепция (не говорим само за "Телеграф") да се чете от всички, това е вид информационен масив, който се продава на определена цена и има определен тираж, с който присъства в обществения живот. Намирам, че е много зле, дето все повече хора, не искат да четат вестници, лепят лепенки (нямам предвид вас), и работата съвсем се забатачва. Вярно е, че не ми е много смешно, трудно е да се изкара малко смях от тая работа, обаче, трябва да се дерзае).
Иначе, имаше един период, в който коментирах тук, в блога, и няколко статии на в-к "Култура", когато си предвиждах по 2 лв. за брой на вестника, още повече, че тогава оттам празнуваха и кръгла годишнина,броят им, както винаги, беше много интересен, обаче като че ли нямаше такъв интерес към онези постинги. Обещавам, че като заделя парички, ще коментирам пак).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651983
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031