Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2018 13:47 - Кой се страхува от родителите на деца с увреждания?!
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.08.2018 13:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Току - що прочетох една много интересна статия на страницата на "Майко мила" във Фейсбук, в която един специалист - генетик (статията е с автор или консултант Антоанета Тончева, д-р по генетика и молекулярна биология, ръководител на лаборатория за изследване на астма и алергии към университетската детска клинига в гр. Регенсбург, Германия), говореше за "виновните майки" и "невинните сперматозоиди" (още в заглавието; хубава е тази ирония, за майките и сперматозоидите, ама е малко ужасяваща). 
Авторът на статията и редакторите на "Майко мила" правят усилия да образоват част от журналистическата общност у нас, конкретно журналист, чието изказване във Фейсбук, възмущава със своята некомпетентност, късоглество и неспособност за осмисляне на проблема. Коментирах тук, преди време, подобно, но далеч по-късо по обем (слава на Бога) изказване на една светска дама у нас - г-ца Славея Сиракова,  родена съвсем здрава, и до момента в отлично здраве, която също се опря, макар и в едно неясно по смисъл изречение, на проблема с генетиката и развитието на медицината у нас, която гледна точка, явно преобладава сред светския елит у нас,  особено сред хората (само предположение) и младите жени на възрастта на г-жица Сиракова ( тц, малко ирония, като тая в статията на "Майко мила"))) и може би, не само (все пак, единствената реакция на това мнение, официална, беше тази на майка й, която не каза нищо по този проблем, а само защити мнението на дъщеря си). 
През това време, се случиха много неща, в страната продължават да се раждат деца с увреждания, преди около седмица протестите на "майките на деца с увреждания" дадоха някакъв временен резултат - бяха "отпуснати" някакви пари, не зная, дали някой се интересува какво стана там (във всеки случай, от заглавията в новините, си личеше, че са отпуснати пари, но никъде в заглавие не видях - дали има промени в закони, които касаят тези хора, което си е историческо и по-важното, тц). 
И тъй като съм решила тук, че ще отсеем най-важните неща, помествам няколкото важни въпроса, които авторката на статията задава в нея, и които биха позволили да се развие и степента на отговорност на държавните институции към проблема, и степента на образованост на населението: 
"Кой точно ще осигури профилактиката (на населението)?
Каква точно ще е тази профилактика?
Кой ще накара НЗОК да заплаща всички модерни 3Д и 4Д (буквите след цифрите са мое изобретение - бел. Е.Н., всички знаем какво означават, но дано да не ни се налага да ползваме подобни форми на тия де-та) фетални морфологии и всички фетални тестове (бел. моя Е.Н. отново - защото, хихи, очевидно, обществото не е съгласно някой да е по-голям "мъченик" от него, или греша?)))
Какво правим с хората, които страдат от заболяване, за което пренатален скрийнинг няма?
Какво правим с децата с увреждания, които са резултат от травми по време на раждането и лекарска небрежност и грешки - (включително задушаване) - те са именно най-честите пациенти с детска церебрална парализа (ДЦП) - (бел. моя - ето, че проблемът не опира само до генетиците, но и до звената за "Медицински одит", и ролята на управляващите ни  за  осъвременяването на програмите за раждане у нас, до ония ужасни истории, колеги, за това как се ражда, колко струва, и дали си струва...).
Кого ще обвиним, след като няма адекватни неонатални грижи за преждевременно родените бебета (бел. моя., на Е.Н., мисля, много страшна - във всички части на страната) (в 6-ти, 7-ми и 8-ми месец на бременността".
В статията в "Майко мила" не се искат решения на тези въпроси, а само отговори. Отговори, от които уж зависело, колко обществото у нас, щяло да стане по-човешко). 
Вий вярвате ли в тая работа? (Че обществото щяло така, по-малко да мисли само за себе си, щяло да е склонно да научава нови неща, да се възхищава на майки и бащи, които отглеждат дечица с увреждания, и да ги смята за нормални хора, ама наистина нормални, а не "мъченици")))Аз лично, далеч не мисля, че те са мъченици, а че са герои, честно да ви кажа, но пък, ние нямаме смисъл да си признаем сами на себе си, че сме герои, и затова, не харесваме, когато видим у другиго, подобно нещо, да, и то е твърде видимо, направо е очебийно. 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1662900
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930