Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2018 21:40 - Новината във в-к "Стършел": "Чакай правосъдие, ако си нямаш друга работа" - да, ама не
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 190 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2018 22:00


 Днес се купих един вестник, който четях като ученичка (беше в много по-голям формат, формата на някогашната в-к "Дума" и на днешния "Капитал" и "Култура", ако не греша - за "Култура" със сигурност не греша; и в тези сравнения няма нищо политическо, колеги, може би малко ирония). Всеки път, когато посещавам Столична библиотека, минавам през гардероба, който се намира точно срещу стаичката на редакцията, ако не греша - това са сред най-приятните ми посещения и винаги поглеждам с уважение имената върху вратата. 
Днес купих вестника, защото видях под главата, една чудесна карикатура - (за жалост, без изписано точно името на автора, или аз греша - към карикатурата? имаше и статия, и отгоре, върху рисунката, името на Маргарита Янчева). Карикатурата изобразява трима броя съдии, разположени в широчинен план, от които един брой дама, и двама броя мъже, единият с очила, които всички носят жълти медалиони, подобни на академични медали(??). В карикатурата, в облаче с думите на съдиите, пише: "Гледаме на конституция! Разтуряме конвенции! Прогонваме джендъри!". 
В статията отдолу, озаглавена "Чакай правосъдие, ако си нямаш друга работа" обаче, не ставаше (не става) въпрос нито за Конституции, нито за Конвенции, нито дори за джендъри, ами за ведомствени някакви жилища, за "контролиращия съдийте шеф на Инспектората Теодора Точкова", която била наела такова жилище, чиито срок на наем бил изтекъл, и тя живеела там неправомерно. По-нататък се обяснява, че главният прокурор, като същи Зоро, се занимал с тоя вселенски проблем, и вместо да уволни съответната домакинка и деловодителка, допуснали нарушението, "реагира остро против сегашната система на жилищно настаняване" (??). Та така, колеги, а аз си мислех, че ще чета статия, противоконституционна, срещу решението на КС)). А то - с извинение, досущ като на втора страница на "Телеграф" е работата (хихи, аз видях оня ден, че от тоя вестник, след като се оплаках тука, веднага преместиха олигархическите новини на по-вътрешни странаци, писаха за някакъв Черен лебед, някакви такива работи,  сега на втора, правят вятър само на правителството, ако не греша)). Разочаровах се, честно да ви кажа - и заради "Стършел", и заради "Телеграф", да. 
Иначе, карикатурата беше гениална. Не беше като снимката в публикацията по темата на дир. бг - от сайта бяха публикували снимката на всички съдии, наредени тържествено, в полукръг около закона у нас (схващам иронията, дир)))
Не е и като в днес. бг - май не видях те пък какво бяха публикували изобщо. 
Не е и като в "Телеграф" - там пък присъстваха само някакви хора по къси гащи и тениски, които махаха лозунги против "конвенцията", тц, което доста опростяваше наглед  тая сложна ситуация, да. Придаваше й привкус на демократичност, която тя не притежаваше, поради естеството на документа, за който изобщо става въпрос в тоя титаничен сблъсък - тоест, не Конституцията, а една проста конвенция, наречена Истанбулска, по името на града, в който е подписана, ако не греша. 
Нищо особено, колеги, не е този документ, той отдавна трябваше да бъде преведен, обсъден и обмислен от експертите, които отговарят за въпросите на семейството и домашното насилие у нас - въпроси, много сериозни, тъй като семейството у нас е в криза, а домашното насилие ескалира. Но, това не беше направено. Вместо това, трябваше с него да се занимават един куп организации за защита на лица, пострадали от домашно насилие, които да прожектират имена на двадесет, ако не греша, от десетките и стотиците сигурно, убити през последните години при домашно насилие, върху парламента, Бог знае защо, тъй като очевидно оттам нямаха също идея защо това се прави, и всички гледахме сеира. 
После някой се засегна, и трябваше да изтърпим и кампании против "Конвенцията", която става водещ политически (???) въпрос за поне месец, докато в медиите у нас се пускаха историите на убитите жени, докато ставаха нови убийства, и пр. Някой би казал - пълен хаос. Да, ама не. Изтребление, бих казала аз. Защото животът на жените, които умряха след като в страната започна спорът за "Конвенцията" можеше да бъде спасен, ако онова, което този документ говори, беше осмислено, месеци по-рано. 
Винаги съм коментирала, че у нас модите идват късно. Модите на чарлстона, модите на клиновете, на не знам още какво. Никой не забелязва, че наред с модите, по-късно идват и други неща  в обществения живот, може би, защото е по-лесно, да се видят модите само, кой знай.... 
Повтарям, колеги, че животът поне на пет жени, за които прочетох през последните месеци, можеше да бъде спасен - с повече средства за повече спасителни центрове в страната, за психолози, със справедливи закони срещу насилниците. 
Но това не е сторено. 
Четох, някъде в интернет, че след неуспешния опит на БСП през пролетта, с проблема за законността на домашното насилие у нас се е заела и управляващата партия, да преброя ли, колеги, колко месеца по-късно?! Интересно, бих повторила, след официалното решение на КС у нас, според което, домашното насилие, описано от Конвенцията, не съвпада с вида домашно насилие в България, как ще се справи и таз партия, с толкова сериозен проблем?)))). Тя Европа не успя да се справи,  КС отхвърли Конвенцията,  подписана от най-развити европейски държави,  написана въз основа на Хартата за правата на човека, та ГЕРБ ли, хехе)))). 
Може пък те, колеги, да си измислят някакъв техен вид домашно насилие, кой знае. Вече никой нищо не знае у нас, мислим,колко нови неща се измислят през последните години, кои верни, кои не, някои сработват за малко, дават фалшиви надежди, на който иска.Възможно е дори, тепърва да разберем, какво значи домашно насилие, леле?... Не й завиждам на полицията, колеги, те и сега извозват труповете, тогава, какво ли ще извозват, дори и без Хартата за правата на човека, майки?...
Аз специално, не съм юрист, и съм противоконституционна по този проблем, така че, май изобщо нямам думата, а? 
ДА, ама не). 
Между другото, на втора страница на "Стършел", има друга карикатура. Възрастни дама и господин си седят вечерта у дома, дамата плете, а господинът се възмущава, слушаки виковете: 
"Олеле, мъжът ми ме бие!" "Ох, писна ми от становищата на конституционната съдийка отсреща.", да, карикатурата е от Ивайло Нинов, на мен ми хареса. 
Опа, докато преглеждах втора страница на вестника, попаднах на края на статията на "Стършел", която продължава с интервю на Сотир Цацаров, или нещо подобно (ами да, не е интервю, някакви съждения са почернени на автора, не са въпроси, ей, не съм видяла добре) и там пише, че автор на статята  е Сергей Трайков). 
Поздрави, за "Стършел", аз ще прочета целия вестник, защото си пазя техни броеве, които съм купувала, ще си запазя и този. Поздрав и за всички тролоци, нищо, че троля йе почти обезверена, тя няма да се предава, колеги, и пак че разсмива)). 
ДОМАШНО НАСИЛИЕ
ДОМАШНО НАСИЛИЕ
ДОМАШНО НАСИЛИЕ
Добре ли се чете? ))Хората трябва да четат за домашното насилие. То навсякъде е еднакво - по целия свят, и обикновено политическите партии и котерии не се намесват в неговото определение, особено, когато не желаят да засегнат (или се страхуват публично да засегнат )общочовешки ценности, като правото на индивида на свободен живот. 
Бележка: На практика, адекватните мерки срещу домашното насилие, се явяват тест за общественото и икономическо развитие на всяка една държава, тъй като показват, че индивидуалните права на всеки индивид в обществото са защитени и той може да бъде сигурен в това, че държавата, в която живее и работи, го уважава като неин член. 










Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1663304
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930