Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2018 00:02 - За времето от 17 юли 2018 г. до 19 февруари 1873 г., общо 36 години
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 301 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Само преди около час, колеги, се върнах от центъра на гр. Карлово, където се проведе веселата част от тазгодишното честване на 181 - годишнината от рождението на Васил Левски. Карловци бяха поздравени от страхотните изпълнения на Биг бенда на Националното радио и Милица Гладнишка, които успяха да излъжат дъжда докъм девет часа вечерта и да забавляват множеството, и мен, с приятни неща. Признавам си, колеги, никога не бях слушала на живо Биг бенда на Националното радио, тук всяка година по това време и по празници (и добре, че ги има момчетата)  слушаме обикновено оркестъра на 61-ва Стрямска, който не е лош, но все пак, все пак... 
Беше ми празнично, леко и хубаво, колеги, както трябва да му бъде на човек след качествено музикално изпълнение (дори и да не са изпълнили неговите любими парчета), на сцената се представиха и децата от "Карловойс"(?, не зная, дали го написах правилно), симпатична и талантлива иначе детска вокална група, която в презентационното си видео с песен за Васил Левски представи някои от символите на града ни, в произволен ред, но пък, бяха дечица и пеят хубаво, наистина хубаво. 
Водещата обяви "гвоздеят" на вечерта - спектакъл на Фолклорен ансамбъл "Българе", който вече се превърна в ежегоден за тая дата в нашия град, и за когото съм писала и други години тука, за жалост, тая година, тя обяви, дето "Българе", щели да ни представят спектакъла "Последната нощ на Апостола" (или на Левски, не чух добре). Това се случи, защото се ужасих, помислих си отчаяна, че не е 19 февруари, за Бога, но скоро се примирих, и си рекох, че няма голямо значение, поне за мен, като карловка и възпитаничка на СОУ "Васил Левски", гр. Карлово, което от поне 60 години насам (това е училище на 160 години, не гарантирам за останалите сто обаче) представя на своя патронен празник на 19 февруари същия този спектакъл "Последната нощ на Васил Левски", "Последната нощ на Левски", "Последният съд", и пр.; аз лично съм участвала в три подобни представления (училищни) в които пях в училищния хор, но в три такива, по мое време, не пуснаха на сцената дори и хора, защото била "сериозна" годишнината... 
"Българе" закъсняха за началото на изпълнението си, ние, публиката, чакахме скромно пет минути, накрай аз се учудих, имайки предвид работата си като читалищен секретар в София, дали сега не избират отзад зад сцената на площада актьора, който  ще играе Левски, даже поогледах, ама от "Българе" ни вест, ни кост, само пробват мултимедията... 
В нашите представления навремето, Левски се игра няколко години от един единайсетокласник, много високо момче, русо, със сини очи, тоже беше и знаменосец на гимназията, беше с малко дървено поведение на сцената, ама си приличаше с Левски и умиляваше цялата публика, да ви кажа. 
Един въображаем приятел сега каза, дето това било, заради лошото време, от "Българе" сигурно не са се разбрали с нашата трудноподвижна община, дали да се играе с мултимедията на площада, или не, което малко ги извинява, защото все пак, на площада, човек може тихомълком да си се измъкне, както направих аз в първите минути, и да иде да си купи сладолед, а като те затворят в зрителната зала на читалището, къде ще мърдаш, ще седиш, от кумова срама, поне до края на третия монолог на водещия на спектакъла, пък после ще се чудиш как ще се измъкваш, ей, спомяням си навремето, по този повод, как се измъквах от киното в Карлово, докато на екрана ечеше "Триста" и някакви носорози се биеха там... 
Та, колеги, както стана ясно, останах на тоя спектакъл, когато той започна,  с думите на водещия, дето той можел да се маскира като Левски, ама не искал, заради забележителни очи на Апостола (?!), останах точно до втория петминутен монолог на водещия, в който той призоваваше на сцената да се явят от мъртвите ту Димитър Общи, ту поп Кръстьо, ту демокрацията, ама на мултимедията се показваше само някаква разработка на икона на св. Иван Бездомни, или някой друг, и една сянка на Апостола, аз лично погледнах... Брей, колеги, дори се поразходих, за да видя как стоят нещата, и като видях зад сцената да се задават момчета в бели ризи и с някакви букаи, някакви лица с костюм на средновековни инквизитори, и се отказах от повече гледане, предвид това, че напразно си мислех, че с букаите танц няма да мога да завъртят тия момчета, в което сгреших, да. Впоследствие, като ги видях да се връщат, тичайки по неудобния ни за такива неща център, установих, дето страшните бели  кръстове зад танцьорите ( на фона на някакъв друг, по-голям горящ кръст; подобен кръст имаше на рекламата и на един друг спектакъл, "Железният светилник", колеги, театрален, та се чудих, спомням си) били техните другарки по танц, което ме разочарова като зрител. 
Докато отстъпвахме с майка ми към пешеходната част в долната част на центъра, и аз си купувах моя заветен сладолед, дочухме последен крясък: "Ой - ой - ой ооооо", не разбрах, Боримечката ли викаше, Левски ли, обаче, още докато си тръгвах от сладоледаджийницата, заваля дъжд, та си рекох, признавам си, малко злобничко, дето най-вероятно Господ си върна, най-сетне, за смесването на православни тропари с разни неоосмански музики, което със сигурност не би се харесало на човек, който е приел дяконски сан, и до смъртта си е бил дълбоко религиозен и едва ли би понесъл подобно изпълнение в своя памет или рождение (??)( каквото и да казва комунистическата пропаганда за това; отделно, че не бяха нищо ново, като смесване на стилове и послания), които се носеха откъм спектакъла от неговото начало, и за опитите на режисьора му, да надникне в предизподнята, на Българското възраждане))). Трябва да кажа, че представленията на нашата гимназия, бяха далеч по-обрани, монолозите на водещия/Левски, винаги са били с тържествени паузи, по време на които човек може да си дремне в полумрака на сцената, традиционно представляващ килия или нещо друго модернистично и с по-малко мебели, по технически и финансови причини, а не да го стряскат разни мултимедии, въпреки, че през последните години, забелязвам, и режисьорите на нашите представления добавят мултимедия, де ще и де не ще (но най-вече, по технически причини, в началото и краят, където се търпи)
Признавам си, преди две години, "Българе" ме очароваха с чудесен танцов спектакъл, в който май почти нямаше мултимедия, но пък имаше много хореография, много хъс у танцьорите, които все пак не са актьори, а танцьори, беше много въодушевяващо, без да бъде скучно монологизирано, по вътрешния монолог на своя режисьор. Надявам се, догодина да ни представят нещо по-добро, танцувално, защото българският фолклор няма нужда от скучни монолози, а от много танцуване, тъй като, както са отбелязвали от "Българе" и преди време, е сложно и красиво нещо, и  се надяваме , да бъде по-весело, за да не се наложи, ние да си правим веселбата. 
Тъй като не се харесвам такава, смятам да поздравя всички, с познатата от тези дни песня. 
Утре е 18 юли, рожден ден на Васил Левски. 
След три дни е 20 юли, датата, на която  е кръстен площадът на Карлово - датата на "Страшното", около тази дата, според източниците, завършило неизвестно кога през лятото на 1877 г. е  времето, в  което цветът на карловската интелигенция и елит е унищожен по време на събитията, последвали Априлското въстание и довели до Освобождението на България. Карлово не се възстановява от това културно и икономическо бедствие, за което не се говори в учебниците, защото по това време, според нашите историци, дали е имало 1000 души затворени и избесени, които и да са били те, щом градът не е сринат със земята, и щом костите не са пръснати в църковния двор, не се счита за трагедия, какво да се прави, такава ни е историята, трагична, и измеренията й ще се изучават още много, много години... Трагедията на Карлово,колеги, е от незабележимите, време, в което майките са обличали момчетата си в женски роклички, за да ги предпазят от залавяне и мъкнене по занданите в Пловдив. 












Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651241
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031