Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2018 16:13 - Малко топонимия, малко простотия и един опит за носене на носия в общински съвет, който се провали
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 812 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Не обърнах внимание през последните дни, на поредната глупост, която се беше зародила в нечия глава  - да променя "турски" имена на местности (дори не обърнах внамание, колеги, къде са тия местности в началото), докато от днес.бг днес не ми поднесоха една интересна статия, за това как в Община Стара Загора, изненадващо за всички специалисти картографи у нас, за националното  управление  по геодезия а картография, както и за бабите и дядовците на общинските съветници, ще се сменят имена на местности, защото били "турски")). Доколкото зная, колеги, общинските власти, имат право да променят имена на улици, с което те доволно злоупотребяват, от време на време, ама пък чак да сменят имена на местности, такова, които са един вид, не общински, а общобългарски - по тях навремето са се разхождали, ако мога да перифразирам проф. Станилов (кой е тоя човек??), от ХV в. насам немски, френски, руски пътешественици, големи маси население от четирите краища на България, османски войски, там са ставали бунтове, въстания, там е ходил Васил Левски да организира комитети, градът Стара Загора  е бил опожарен по време на Освободителната война, йо? Такова, един вид, Стара Загора, не е само на старозагорците, проф. Станилов, тц? Но май, най-вече, е на паметта на предците на проф. Станивол, това му признавам, въпреки, че той ни дума не казва по тоя повод, а уж е патриот, националист))). 
Аз, колеги, мога да дам пример с град Карлово, моят роден град, който, според недовършени изследвания, е приемник на твърдината Копсис, която пък, се свързва с трима български боляри на гръцка служба, живели през Х
ІІ или ХІІІ в. (ех, проф.Станилов, колко труд сега ще коства, да се обясни  при това положение, произходът на Левски, тия византийци, все провалят нещо в националната история и това си е))), историята е интересно разказана от византийските хронисти, обаче след нея - отнюд, чак до османското завладяване, караме на предположения, и едва от 15-ти век, вече сме наясно, че Карлово е преосновано)), от завоевателя, наоколо имало манастир, от който били извадени колоните за двора на Куршум джамия, една от най - старите и красиви подобни сгради в България, от който някой ден Министерството на културата, може би ще престане да се срамува, за да не се срамува и нацията)), а името Карлово, май произлиза от името на един от основателите на днешния град - Карлъ Али бей, който при това, според изследвания на Иван Унджиев (който пише и биография на Христо Ботев, г-н Станилов, нема страшно, чист е)), бай бил доброволно приел исляма немски гражданин)). Сложно е с Карлово, колеги, много сложно, но жителите били хора трудолюбиви, имената им ги четем днес навсякъде в учебниците по история, обаче след Освобождението (аз не разбрах, в изказването си проф. Станилов смеси Освобождение, струва ми се, и периода след 1944, дано да са журналистите виновни, мързи ме да му ровя цитатите, колеги)), та след 1944 г., Карлово за кратко има късмета да стане Левскиград (навярно, г-н Станилов горещо би подкрепил това название, ако зачобръснеше историята на града преди Васил Левски, по време на него и след него, което в момента се прави в Стара Загора; жалко, че това се прави поради лицемерие). 
Ко ле ги, и от тая полунезаконна и тотално оплескана институционално история, депутати в Народното събрание, правят политика?! Намесват се някакви етнически модели, въведени като понятие от вече коментирания г-н Станилов, намесват се политически партии, и аз , като мнозина други, съм принудена, да чета тия простотии? Политическата партия, наричана у нас етническа, вместо да ги говори тия неща, говори, дето новите имена на местностите, звучали по-добре от старите, такова, с иронически подтекст, явно предназначен само за тяхната група, и за запознатите?! Хахаха)))). 
Колеги, искрено се надявам, да се намери Иститутът го картография и геодезия, защото в противен случай, мисля, дето имаме право, да атакуваме това решение по конституционен път? И тук нямат нищо общо ни Ахмет, ни Мехмед, ни Чамова кория, ни който и да е. 
Един поздрав за община Стара Загора, с едно на ум, че дължат нещо на всички ни). 







Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1660750
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930