Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2018 14:29 - Кой направи картела в тазгодишната кампания за бране на рози и тяхната преработка в Розовата долина (Казанлък, Карлово!, Сопот, Розино, и др селища) и къде йе р
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 417 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.05.2018 14:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(заглавието завършва с "разузнаването"). 
Колеги, тъй като троля тази година, за пети път през последните седем години, май, е розоберачка (тоест, вече се счита, че издраните ръце, слънчасалото лице и болният кръст не ми правят впечатление, стига да сме си заедно с бригадата и със слънцето по изгрев над розовото поле към шест сутринта), считам, че мога да изкажа тук своето мнение по тревожното положение на розовите полета тази година. 
Разгледах внимателно статията на Днес. бг, написана с внимание и учтиво, доколкото журналистът познава спецификата на розобера, https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/05/17/proval-rozi-ima-rozoberachi-niama-a-rekoltata-mnogo-dobra.376670, обаче, трябва да се подчертае, че мненията, взети в тази статия, са едностранчиви, именно, защото са взети от кананлънчани, които може и да имат Музей на розата, обаче искаха миналата година да вземат нашия, карловски, оригинален конкурс Царица на розата, та се наложи оттука да се включвам; друг е въпросът, че едва тази година, гледам, спонсорите на тоя конкурс са се сетили да пускат снимки и платени статии (от 70-та година насам се провежда това събитие, ей!) в местния карловски сайт karlovoeu.bg (не знам за другите сайтове, аз в този ходя). 
Та, колеги, според статията на днес. бг рози има, розоберачи няма, а реколтата била много добра - което е странно, колеги. Аз четох и други статии, та знам защо е странно, в тия статии пиеше, че розовите насаждения в Розовата долина са се увеличили в пъти, при нас, розоберачите, се говори, че дори и ромски семейства са насадили розови масиви, за да се препитават;  истинско удоволствие е да се наблюдават розовите масиви между високите класове на ечемика (поне метър, метър и двайсет към момента), реколтата наистина е добра. С годините розопроизводителите - тези, колеги, които окопават и гледат розовите градини - слагат торове, плевят и пр.и наемат работници - розоберачите (и не само те)  - започнаха да се грижат все повече за своите земи, защото троля бра преди две години за стопаните, за които бра и сега - баба Катя и дядо Илия, 25 дка, и за тези няколко години, дядо Илия сам подряза и поднови насажденията, премахнаха болни растения, изравниха браздите между редовете рози така, че да е по-удобно на берачите... Нашият бус, колеги, всеки ден минава и покрай съседното розово поле, което пък е изчистено от плевели и подравнено като конец. Тоест, розопроизводителите, влагат в своите земи  дохода, който получават от продажбата на цвета, е, естествено, има и такива, които го влагат в джипове, гледат през пръсти на това как се обработват нивите, не се грижат за работниците си, ама на другата година маната им изяжда доходите, защото розите са капризна култура, а и ние, розоберачите, също сме хора)). 
И какво стана тази годани, днес бг, казанлънчани, въпреки, че при тях изкупната цена била тръгнала нагоре, макар и само с лев, което наистина е сриване, в сравнение с миналогодишните нива от 6 лв. (днес, де ви е сметката?) веднага плашат с провал, аз като карловка, ще кажа, че провал няма. Именно, защото розите са отлични тази година, и въпреки мачкането от страна на изкупвачите, баба Катя и дядо Илия не се отказаха да изкарват нас, розоберачите, в четири и половина сутринта, за да се борим, колеги, с картела, който според казанлънчани (фирма "Дамасцена росбио", днес, или що?) имал договорка с туски фирми за изкупуване на българско розово масло, с цел смесване с турско, па после - продажба, ама пак като българско... Йоо, колеги, ей тука вече, требаше в тая статия, да се намесят и разузнавачите, и ония от Министерството, които само ходят през април по конферанции на бранша, да гарантират чистотата на родното розово масло))(па през 2013 г някой пак от министерството, акот не греша, бил  изсипал, че поради кризата, българските производители работели със синететично розово масло - тогава троля пак бра розов цвят, колеги, 500 кг. набрахме с майка за цялата кампания)(вж статия за последното в сп. ева, през гугъл).
Ко ле ги, аз съм наясно, че нема как некой колеги полковник от ГДБОП да довтаса в пет сутринта у калта на полето, още повече, дето розите струват в Карловско 2 лв. килограма, наясно съм, че от министерството на храните и другото не се занимават с търговски марки, защото с тех наверно се занимава я некоя комисия, я други две министерства, кой знай, ама, колеги, на мнение съм, дето не бива да се хващаме на тая история на казанлънчани, защото тоз турският президент, само чака, вместо за търговски марки, некой да седне отчаяно срещу него да вика "булгар, булгар" - то се вижда от начина, по който турското разузнаване проникна в бундестима, йоо... Затова, отнюд! Нема турско разузнаване, нема провал, нема картел, троля Ненчева отива да бере рози и вдругиден, защото наистина няма кой да бере в адското слънце и в тръните за левче на килограм, обаче пък хората, с които се бере, са голяма работа - една от най-добрите берачки в групата, има проблеми с ръцете, колеги, артрит, но не се отказва, ами бере по 50-60 кг на ден (в най-добрите дни, не повече от 10 - 15 за кампания) и чувалите си мъкне по редовете, като всички нас, само накрая й помага дядо Илия, като на всички нас,  докато троля, като по-бавничка, бере  само по 25 кг. , засега де. 
Искрено се надяваме само, догодина дядо Илия да не изкорени розите, както заплаши преди дни, обаче, работата ни е много усилна, та може и да е забравил). Все пак, тези рози ги има от десетина години поне, и всяка година си дават урожая, ка ще шпиони да идват, и самия министър, ако ще)). 
Поздрав, колеги, за всички любители на роза, розово масло и за всички розоберачи! 
Исках да пиша тук още за картелите, за алчността и за други неща, които се подразбират след като си купиш по-скъп джип от тоя на комшията, и те застрелят някъде заради него, ама това вече не е розобераческата тема на тази статия, колеги, това са други теми, и те нямат нищо общо с розопроизвоството, ама абсолютно нищо, това ще го кажат и от ДАНС (комисията по пране на пари), това хората трябва да го разберат - не само ние, които сме на редовете.
Пак поздрав). 






Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1658465
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930