Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2018 12:45 - Две бележки за справедливостта
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 2330 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 1. 
Вчера седнах да хапна вкусна скумрия на скара в едно заведение в кв. "Изток" - "Пуерто Рибко". Заведението е много малко, намира се точно до автогара "Юг", към която ми се е случвало да упътвам хора, слезли от метрото. И друг път съм говорила за това заведение, рибката му е знаменита, за жалост, не работи след шест часа вечерта, което на мен ми казаха, че се дължало на премиера Бойко Борисов, не зная защо. Най-вероятно ресторантьорите от габаритите на "Пуерто Рибко" ще знаят, надявам се някой от тях да се обади тука, и да обясни, защо не мога да си купя риба в седем и половина вечерта, когато се връщам от работа... 
Та си седях, колеги, на столчето пред масата в заведението, и съвсем добронамерено подслушвах разговора на съседната маса, който, както постепенно ми ставаше ясно, се водеше от шофьори на тирове. Е, вчера видях в новините, че шофьорите на тирове у нас са се събрали, и решили да искат някакви консултации с Евросъюза, поне така излизаше от заглавието на новината в днес.бг, обаче, за късмет, успях да чуя и неколцина от тях, в оригинал. Шофьорите ни тирове, колеги, се оказаха много заети мъже - (вчера, докато го обмислях този постинг, смятах да го кръстя "Бележки два дни след Празника на храбростта)) - то било много опасно да караш тир по Околвръстното ли, не разбрах (имаше названия на географски отбивки, които са известни само на кормуващите, аз не съм от тях; пътувам най-вече пеша, защото е най-сигурно, също с влак и автобус, и с метрото). Единият от шофьорите започна да разказва, как някакъв негов колега се обърнал на някоя от тези географски отбивки, или до нея, ама целият се обърнал, та чакали цяла нощ да го вдигне кран и пр. Пък нощта била страшна, колеги, като надошли циганите от някъде отблизо, пък като започнали да разграбват каросерията - "Абе той ги вижда, как светят в тъмното, такова, с фенерчетата, ама на, разграбили камиона.. фърляли по него пожарогасители от кабината". Леле, колеги. А пък аз си мислех преди години, че тираджийте са най-сигурните хора на пътя - понеже са най-големи))), и като свирнат със свирката, "ти отнасят главата", хехе)). Май не било така, а?))
И още нещо, да предупредя, дето на Околовръстното (ама не разбрах дали в София, това не се каза, те явно си знаеха, хората) дебнела кола с някакви "хлапета", които спирали тировете и искали пари или в краен случай бензин да си наточат. Един колега на тираджийте минал тънко - казал им, да почакат да се обади на шефа, да пита за бензина, и ония изчезнали. А пък друг, решил да се направи на мъж, и извадил пушката, и онези пак изчезнали... 
Изчезнали, ама "колко ли пари са насъбрали", коментираха шофьорите под сурдинка, а пък троля стана, да си тръгва, че човек трябва и да си почива. 
2. 
Днес, докато се редях на опашка за плащане в една от касите на фирмите, в които това може да се направи, в метрото, колеги, попаднах на интересна гледка. По коридора пред мен към вътрешността на метрото вървеше момиче на моята възраст)), но сляпо, тропаше с пластмасов бастун с бяла топка накрая по плочките и по стената, да се ориентира (аз съм го виждала и друг път да пътува с метрото това момиче, винаги само), а една жена, наистина добродушна на вид, го изгледа  малко смръщена, с майчинска загриженост- "Къде ли е тръгнало това момиче, без придружител! Ама, че работа!". Е, колеги, троля се замисли, че нашият свят, тук, в България, действително не е за слепи хора, някога такива хора са били държани вкъщи или са били много строго организирани от виждащите, но сега вече не е така, и хората не само, че не се занимават със слепите - не, че преди са се занимавали, освен отговорните органи - но и трудно се сещат за тях; жената беше напълно права, обаче, и момичето е искало да излезе навън и да  се порадва на света, значи нещо трябва да се промени... И то се променя, колеги, поздравявам момичето, което видях днес в метрото, с тази разузнаваческа песен, която е ведра и ми е една от любимите)! 






Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1662739
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930