Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2018 16:12 - Мога ли или не мога да отида с народна носия на абитуриентски бал, и как това ме опредметява
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.05.2018 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колеги, ей сега прочетох във вести.бг - https://www.vesti.bg/lyubopitno/abiturientka-razgnevi-tuityr-s-rokliata-si-snimki-6081872 (искам да се оплача тука, дето нещо вече от седмица и повече, не се отварят статиите в новата страничка на дира, а това, колеги, пречи да се четат статиите им, и да се сравняват с други, поради което, троля няма да коментира новини, тъй като счита, че няма да е обективна. Оправете си страничката, дир). 
В статията във вести бг има хубави снимки на младо момиче с традиционна китайска рокля - според един надъхан потребител, писал под тези снимки в туитър - роклята се казва ципао и се възприема като "символ на женската свобода". Самата абитуриентка, на която роклята стои прекрасно, което нейният опонент не желае да признае, си казва, че я е харесала, защото намерила роклята за "красива и скромна" (тук дамата показва забележителен вкус, още повече, че роклята е действително такава, и на нея й стои точно така). Колеги, колеги, този туитърски спор, в който наричат младата дама "расистка", ми напомня постовете и мини войните под някои наши  народни песни в ютюб, в които с нарочни постове  разни люде от разни краища на Балканите твърдяха (мислим, колеги тролоци, макар и според мен, музикални инвадили, ама пък то не всеки може да има слух и музикална култура, все пак, колеги са, затова им е донякъде простено), че песните били от техния край, и даже се птцуваха за това с всички останали, за досада на четящите техните коментари, които искаха да слушат музиката, обаче тука, ние имаме една красива млада дама, та пцувнята, върви по-добре, уж на по-високо ниво, койето обаче, пак не се получава, да имат да вземат)). Ех, колеги, аз намирам, като скромна млада жена, че тази рокля действително стои прекрасно на младото момиче, то не е извършило големи дизайнерски промени по нея, които да я загрозят - освен една цепка отстрани на бедрото, която би могла да се понесе, предвид възрастта на девойката, и самият факт, че изглежда толкова добре в този тоалет, допълнително "слага" достойнство на ципан, а не отнема, колегии... Дам, китайската рокля ципан е забележителен символ на китайската култура, и ние трябва да уважаваме именно, изключителните  творчески умения на китайката, която я е създала, колеги, така, че да пасне дори и само с малки изменения, на жена от съвсем друг расов тип, а не  да "уважаваме" самата рокляя... Хихи, ето, как културата ни опредметява (или липсата на достатъчно такава))), понякога, за  срам и позор на традициите))). 
Това отново, ме върна на онзи момент, който и друг път съм коментирала, и в случая е интересен контрапункт на тази история, с носенето на народни носии от нашите абитуриенти по абитуриентските ни балове, в опит за своеобразна национална идентификация от тяхна страна. Колеги, ето, че в чужбина, наричат една млада дама "расистка" за носене на "традиционен костюм" (па и с малко погнуса казано))), явно, защото им мирише на музей, на учебник по етнология и не зная на какво още, ама не и на познатото, а тук , а тук... Колко ли е дълъг пътя между национализъм и расизъм, колеги, или си позволявам да говоря празни приказки?)). 
Ще пусна една песня за поздрав, ама довечера, защото сега не мога да се сетя коя точно. 
И сега, след като си хапнах, седнах тук и смятам да изпратя не един, а два поздрава - първият съм пускала и друг път, по повод опожаряването на тютюневите складове в Пловдив (все й култура, хихи, и мащабно). Този поздрав, е специално за колегите тролоци, и ако некой рече, че песнята била македонска, значи е в голяма заблуда, защото бялата салтамарка на певицата, е от тракийската фолклорна и търговска област, аз пък да ви кажа. 
Другата песня е за всички останали, вкюлчително колегите от разузнаването, дето все сме прецакани,ама не съвсем, колеги, не съвсем)). 
Айде поздравът! 










Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1659654
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930