Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2018 19:26 - Хора,пътища, автомобили и пешеходни пътеки за всеки
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колеги, аз отново дойдох да се изкажа тук,провокирана от един репортаж в предаването "Хора,пътища, автомобили" по програма "Хоризонт" на БНР. Ей сега, преди по-малко от пет минути го чух, и веднага се намърдах тук, за да го коментирам. 
Репортажът беше от град Бургас, за това, че там обучават ученици отместните училища, как се спазват правилата за движението, как се пресича пешеходна пътека, как да се ориентират по светофарите, защото, както започна малко тъжно този репортаж, имало четири деца от началото на годината, които починали,докато пресичали на пешеходни  пътеки в града. Особено пресен бил случаят с 12- годишната Валя, която явно ще си остане винаги Валя, и за журналистите, и за всички останали, къде поради липса на съвест, къде поради друго, в чиято памет дори изграждали "Червена пътека за Валя" - малко като разноцветните пешеходни пътеки, за които главният прокурор само преди месец се караше на един билюк общинари, че не спазвали законите и си били нарисували както си искат и в какъвто искат цвят пешеходните пътеки в поверените им градове.... (Тоест, било незаконно, ама тъй като го били направили всички, минавало, един вид, като административно нарушение  с изкарване на информацията по медиите))). Ко ле ги, Червената пътека няма да върне Валя, нито често развалящата се пътека със специална звукова сигнализация,поставена в кв. Люлин, в памет на 16- годишното сляпо момче, което загина там преди доста години, значи, колеги, има нещо повредено... 
Слушах внимателно, как децата говореха за спазването на правилата за движение - умни, хубави деца, всичко си казаха - как трябва да следи светофара, да светне в зелено, как не бива да се пресичат улици, които нямат обозначени върху тях пешеходни пътеки, и пр. ипр. И после, децата започнаха да говорят с тона на възрастни, как човек трябвало да бъде много внимателен, докато пресича, защото на шофьорите не им пукало, "те дори не ни виждат понякога", а едно умно момченце каза, че най-добре било, над някои централни улици, да се построят пешеходни надлези, това би било много хубаво. С тази ведра констатация на умното дете детската част от този репортаж завърши, но мен ме доядя, защото, колеги журналисти, детето не знае, дето подобни надлези се строят трудно, иска си мнение на архитекти, на проектанти, и такива надлези се гледат "в бъдеще време" - и като строежи, и като ползи от тях,  и се искат  мнооого пари; за кожата на една пешеходна пътека в центъра, колеги...)). Едвам се намериха пари, в крайна сметка, за поставяне на онези забележителни надписи, които оплювах тука преди време, "ПОГЛЕДНИ" на пешеходните пътеки, за всеки, който може да погледне, и може да чете, и се сети за тоя надпис, тъй като го сложиха там без рекламна кампания дори))) Ето, колеги, Детето не знаеше за този надпис, както и Валя е билана 12 години, и тя не е знаела нещо си, сляпото момче не е виждало, има хора, които не чуват добре, не чуват идващия автомобил, и те не са само глухи по рождение... 
В края на това предаване, журналистът каза, дето местният за Бургас орган, който провеждал тези обучения, не бил само орган за глобяване на нарушителите, но и орган за превенция на нарушенията. Аз смятам, че превенцията, са я свършили добре,само дето, не са казали на децата, да записват номерата на автомобилите, които им отнемат предимството на пешеходната пътека,  и да ги дават на мама и татко, за да ги докладват те на пътната полиция, ако преценят; това е важно условие, да го няма лицемерието от втората част на детския рапортаж).
Чакам глобите, колеги. Глобите за отнемане на предимството на пешеходци на пешеходни пътеки; не съм чувала много отдавна за такива глоби, но пък всеки ден, има блъснати хора, всеки втори, по моите скромни наблюдения, остава или инвалид, или направо си умира, защото обикновено, е от тези, които нямат късмет да са здрави напълно, способни да бягат бързо, напълно развити човешки индивиди в отлична форма, които просто, отгоре на всичкото, имат  късмет). 
Поздрав за всички мои приятели, те си знаят защо). 







Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651809
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031