Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2018 11:46 - Бележка за стереотипите, за любовта и още нещо
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1310 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Вчера прочетох интересна статия от фб профила на "Майко мила", не за проблемите на българското семейство, или за неговите нужди, или за неговата роля в обществото, а за неговите стереотипи. За това, как дори и най-прекрасните млади жени, независими, амбициозни и красиви, един ден стават съпруги, и майки, и върху тях лягат задълженията да перат, да чистят (независимо на "домашния султан" или на съпруга, или просто да почистят), да гладят, да готвят, да създадат семейство. Мъжките места и задължения, според авторката на статията, били съвсем други, и е така - макар и това, да ги прави изолирани, от семейството, в много случаи. Ставаше въпрос и за това, кой кога се чувства виновен - дето жената се чувства виновна, дори и да има самочувствие на добра жена и добра перачка, ако не е изпрала прането, но мъжът - не, не се чуства виновен, в този случай, той просто не го е изпрал, и така. Статията не задаваше въпроси и не даваше отговори, колеги, но беше някак тъжна, като правилна равносметка. 
Днес прочетох, колеги, един стар, но пък златен виц за днешния празник. "Обажда се за 14-ти жената и крещи истерично: - Къде си, по дяволите? - Успокой се, скъпа, - отговаря мъжът й - нали си спомняш онзи магазин в центъра, в който си хареса диамантения пръстен? Жената се успокоява и с променен весел глас отговаря: - Да, миличко, спомянм си го...- Е, аз съм в кръчмата отсреща и празнувам  Трифон Зарезан с колегите - отвръща мъжът.". Тц, колеги, в този виц, както се казва, авторът предава стереотипите за вечно ядосаната жена (не ни казва защо, но ни намеква, че това, все пак, е стереотип), с нейните илюзии и желания, различни от мъжките))). Знаете ли, колеги, троля е чела един много стар български автор, по име Йоан Екзарх, който още в 10-ти век пише в своя труд "Шестоднев", дето жената и мъжът трябва да живеят в мир и сговор, мъжът да оставя яда си, преди да влезе в дома си, за жената - същото, явно и тогава проблемите на обществото са били същите, ние и днес се смеем на този виц, защото ни е смешно за ядосаната жена, но смятам, че все пак, човекът, който го е създал, поне мъничко е обичал своята ядосана жена, защото, колеги, има варианти, при които, жената не се обажда изобщо, а направо излиза от къщи и празнува сама, но това е друг виц - между другото, споменат от авторката на статията в "Майко мила", която казваше, че това положение на жената (този стереотип) много често водят до "грозни" последици в отношенията. 
Но, нека да се усмихнем на вица, пък който се сети за любим човек, да се сеща)). 
Наздраве). 







Гласувай:
1



1. born - Като рече за стереотипите, та си спомних едно проучване от 70-те год. на сегашния професор /Юлиан къв беше забравих вече/
15.02.2018 11:29
Та тогава в списание "Антени" бе публикувал резултатите от едно проучване относно нещата, които харесвали /и не харесвали/ жените у мъжете и обратното /тогава джендъре още немаше/. Та най-нехаресваното качество у жените бе :"Вечно недоволство от всичко".
цитирай
2. eloiz - Така е, Борн,
15.02.2018 12:44
а аз съм чела, че е имало и повод за това - да се живее в строго патриархално, тоталитарно и технологично изоставащо общество като жена си е чист кошмар! Лоша работа, ама все пак, жените успяха да възпитат отлично поколение след 70-те, та чак до към новото хилядолетие, все възпитаваха, докато и на тях не им писна).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651342
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031