Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2018 21:29 - Коментарите на екологичните проблеми на столицата във в-к "Уикенд"
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колеги, на някого може да се стори странно, дето решавам да коментирам един коментар на екологична тематика (поне се намира на страница 32, под наслов "Екогласност" на в-к "Уикенд" от 3-9 февруари т.г.), при положение, че в дира вече циркулират снимки на паднали ламарини на покриви в столицата, новини за ураганен вятър и прочие бедствия, но аз съм упорита и смятам, че този коментар, има значение. 
Коментарната статия на посочената страница е от проф. Мирослава Кортенска и започва с проблема за "болестите, които мъчат голяма част от българите, които сериозно утежняват здравната ни система(?), агресията в общуването, в общуването, както и в медиите, са видими симптоми на едно и социално боледуващо общество...". Чета по-нататък, колеги, и установявам, че един от основните проблеми пред авторката, е въпросът с "мръсния въздух", за който аз, признавам си, тъй като работя в Бусманци, не съм разбрала особено, въпреки, че в началото на сезона, бусманчани предпазливо и с основание се възмущаваха публично, дето видите ли, сега ще ги обвинят, дето си палят печките на дърва през зимата, както станало миналата година... Честно казано, и аз мислех така, обаче се оказа, че тази година, най-сетне, от общината бяха проумели, че не точно дървата и въглищата, ами гуменките и пластмасата тровят по-сериозно въздуха, та бусманчани бяха оставени на мира)). 
Което е добре за Бусманци обаче, не означава, че е добре и за столицата, според анализатора проф. Кортенска, която непосредствено след въпроса за болестите подхвана и този за грипната епидемия, който навръх целия хаос в "държвата"(?), предизвикал "прекъсването на образованието на децата им (на софиянци - бел. моя??) с повече от 10 дни и затормозява сериозно нормалния график на работещите в семейсвото." Аз разбирам, че първата част от фразата е поставена там, защото образованието е нещо много важно, но все пак отчитам, че за анализатора, по-важна, уви, е втората част, която е поставена на първо място в извода, че "като че ли тя - държавата (???), не функционира, при това нито родителите могат да работят нормално, децата перманентно боледуват, училищата са затворени.". За жалост, в тази апокалиптична картина липсва частният апокалипсис на онези от родителите, чиито деца боледуват вече от грип, и са държани вкъщи по 10 дни, заради заболяването си,  което е много, много страшно, колеги, защото в основата на една грипна епидемия, стоят винаги те - болните. Нищо, че "държавата" не е в състояние нито да обясни на здравите защо се получава така, нито да защити болните, тях си ги има, колеги, както си има и правилници за грипната епидемия,  и слава Богу, които все още действат, и уви, объркват явно тотално хората у нас... 
Не желая да пиша по въпроса, макар и поместен на 32-ра страница на вестник с 300 000 и повече тираж, за това, как "красивото ни Черноморие се превърна в туристическо гето за алкохолен и секс туризъм на международни дегенерати", все пак, днеска имаше вятър, паднали са няколко покрива, до март, началото на сезона, има доста време, аз лично, и сега си мечтая, как ще посетя  през лятото едно малко градче по Черноморието, колеги... 
"Тревожното е - продължава анализаторката - че проблемите са ясни отдавна - пренаселването на София, наблъсканите един в друг панелни блокове, липсата на достатъчно паркове и градинки за децата, лошата обща хигиена на града - мръсни улици, боклуци, кал и други такива белези на една европейска столица. Едва сега общината щяла да се опита, според възможностите на времето, да мие и почиства улиците... Не е ли малко показно, един вид, че се вземат мерки?" Наистина, не зная за каква показност говори авторката, при положение, че е посочила вече, дето мерките са наложителни, т.е., те не могат да бъдат показни, но явно тя е обидена от тези мерки, а това не трябва да бъде така, защото от Столична община, не са наясно с това, те си имат други планове и идеи, и е добре, ние по този повод, да вникнем в тях достатъчно, за ги притиснем, колеги, дам. това, както казва и анализаторката, е война, а на война, никой за нищо не се обижда, проверява се, кой къде е сгазил лука, та са отпуснали пари в общината, за това почистване, и най-вече, дали не могат да дадат още. Но в никакъв случай, не се обижда човек, защото това вече е вредно за средата ни, в т.ч. за описаните от авторката в горното изречение проблеми. 
Логично е едно от заключенията на авторката, дето "За съжаление, из цялата страна има мръсен въздух - по различни причини, които не се отстраняват с години." По-нататък, за жалост, поради липса на място, надявам се, не са споменати кои граждани на кои населени места се оплакват точно и от кои сметища, но се прави извод, че "Проблемът явно е в липсата на контрол и в енергични и постоянни мерки на властта(???), за да не се превърнем в екологична дупка.". Огромната грешка на анализаторката е, че тя не посочва - на коя точно власт, защото в България, поне на хартия, има четири власти, които си взаимодействат законово, и имат ясно определени функции. Отгоре на всичкото, има и Омбудсман, което съвсем, не оправдава авторката на анализа - тоест, има министерства (едното от тях е на околната среда и водите, което всъщност, отговаря вероятно за тези сметища, макар че не се казва кои са те, което само по себе си, оправдава и липсата на споменаване на това министерство), има съдебни власти (има и съдебни саги на "родители и граждани" срещу сметища, но те също не се споменават, жалко, защото съм сигурна, че сред тях има и такива, в които гражданите са победили, едно да е, важно е), има много интересни неща за казване, колеги, и винаги се оказва, че някой нещо е забравил, и нещо може да се каже ново, или поне отново, и колелото да се завърти пак... 
По-нататък в статията, авторката говори за бетонните проблеми на Черноморието, за мутренския вид на Черноморието ни, което въпреки, че е твърде обобщаващ израз, е попадение. Вярно е, че е "време ... може би именно те (мутрите - бел. моя) да разберат, че в цивилизованите страни хората с пари най-много се грижат за общия ред и правила, защото и те дишат, пътуват и живеят в тази среда.", но мен ме възмути твърдението, че "Да, могат да изнесат децата си в чужбина (мутрите или хората с пари - бел. моя), но после как ще върви бизнесът им в тази обречена покрайнина?". Ето, че във времената на тотална духовна криза, според анализаторката, кастата на "управляваните" (кавичките са мои - Е. Н.) май подава ръка на кастата на "хората с пари"? Леле, колко време трябваше да мине, колеги, и колко капитали трябваше да се изнесат навън, включително и цели мутри (не само децата им), за да се стигне дотук))). Защото и анализаторката е завършила, с тъжния факт, че и "богатите, и нормалните българи не искат да населяват и създават поколения в България". 
Но, нека да завършим този обстоен коментар с точката, която на мен ми направи най-ведро впечатление, още, докато четох материала, колеги. Проблемът за бедността. Твърде пораженчески, авторката пише, че "Не можеш да препоръчаш на хора, които едвам оцеляват, да се отопляват на електричество, а не с каквото намерят - стари гуми, дрехи и т.н.". Това е много тъжно, колеги, защото и аз, като беден човек, съм горила стари гуменки в печка на вилата на семейството ми, докато сме варили лютеница, но моят баща, като образован човек, преди това нареждаше, да горим обувката само тогава, когато димът няма да излиза на талази от кюнците, няма да пуши към съседите, и самите ние няма да стоим до печката, за да дишаме непосредствено отровата, а предметите за горене ще бъдат минимален брой - нашите собствени гуменки (максимум един чифт)  и пластмасови бутилки (които, между другото, горят достатъчно дълго, за половин лютеница, но са отровни, и затова съм научена, да ги избягвам). Малко се засегнах, колеги, от изказването на авторката, която, изземайки ролята на държвата, в лицето на контролните органи на общината и на Министерството на околната среда и водите, като регулатори (ако не греша), та дори и на Министерството на труда и социалната политика))), проявява такова "съчувствие" към хората, които горят гуменки и тровят всички в града, именно, защото и аз съм била сред бедните, но образовани хора, които са горили гуменки. Нима вече, няма бедни, но образовани и отговорни  хора, колеги? Не е така. Троля е тук. 
Авторката на анализа, колеги, е права в това, че "Странно колко са енергични политиците ни да решават чуждите проблеми, например на Западните Балкани. (бел моя - разгеле, един пример!!!), когато явно не могат да решават преките трудности и социални тежести на собствените си граждани". Не съм гледала филма "Дишай", който разказва събития, според анализаторката, отпреди 30 години, за протеста на "загрижени майки и граждани" (кои са тези хора? защо не се споменават имена?), омаловажен, за жалост, от следващата част на обясението - че протестът бил предизвикан от "източникът на замърсяване на въздуха беш румънски завод, от другата страна на Дунав, някаква уродлива рожба на малоумната Елена Чаушеску, съпруга на тогавашния румънски диктатор". Колеги, няма малоумни диктатори. Те всички до един са престъпници, "малоумието" обикновено служи за съдебните дела срещу тях,(още повече, че този конкретно, заради своите дела, беше , по моите спомени, много жестоко убит от своите поданици) и понякога на историците, но но съвсем не е повод, според мен, да се омаловажава екологична катастрофа, като се каже, че тя е предизвикана от "малоумие", а не от грешки и слабости, и престъпления. 
Пускам, колеги, едно парче, което е много модерно в момента, има ведра мелодия и шлагерно звучене, и въпреки, че мнозина твърдят, дето е дъното в българския музикален бранш, то смятам, че това не е така - просто няма по-хубави в момента парчета хитове, и това си е; а това, не е проблем на изпълнителя на парчето)). 












Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1663556
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930