Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2018 12:14 - За това, как е представяно българското село по някои български медии
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Позволих си да сложа това обобщаващо заглавие, колеги, тъй като се възмутих от гледната точка на водещата на предаването "Отблизо с Мира Добрева", което тече и в момента по БНТ. После, разбира се, се сетих, че водещата беше предпочела "да отиде на гости" само на едно село, и да му се "възхищава", но какво да се прави, и троля си има грехове на душата. 
Та, много внимателно наблюдавах и с лека изненада, как в началото на предаването водещата анонсира своето пътуване към едно "малко българско село" (тц, моля, да бъда извинена за неточния цитат, ако е неточен), което се състояло от скромните 1000 жители, било имало някога училище и читалище, които били затворени. Ко ле ги, аз, като специалист по селата, които имат читалища, макар и в опасна, осемкилометрова близост до София, бих казала, че 1000 жители, не са никак малко, дори и предвид анонсираната (вероятно от същата водеща) намаляваща гъстота и бройка на населението ни), но си помислих, че някакъв оптимизъм е налазил родната ни журналистика, в лицето на тази водеща, и тя (журналистиката) е решила да го изпробва в репортаж за това село. (Вие знаете, че троля е била винаги оптимист). 
Оказа се, че не е така. Вместо това, цели пет минути, трябваше да наблюдавам опитите на журналистката да не излезе от собствения си модел за българското село, който ескалира, когато дамата вървеше по "чистите и изметени, но празни" улици на селото, стигайки пред една едноетажна сграда, добре измазана наглед, с хубава нова алуминиева дограма на вратата, за която дамата с усмивка и мило тайнство в гласа каза: "Чува се песен оттук?! Това не е ли читалище?..." при което аз не издържах, колеги, предвид това, че моето собствено читалище също има нова дограма, защото както те, така и ние сме си я извоювали, но все пак, се нуждае от ремонти на фасадата, от което колегите явно не се нуждаеха... Ко ле ги, както и друг път съм казвала тук, фолклорът е тема с развитие, и ако застинем в една точка, възприемайки го като музейна ценност, докато той все пак, правейки някакви усилия, се развива извън нас, ще станем смешни...
Току чувах от кухнята, как дамата нещо говори за това, че "държавата" била изоставила селото, ама не споменава - кои точно органи на държавата, какво са изоставили, та не се разбра, а троля само се вкисна. А всяко село у нас, колеги, си има собствена история, знаете ли? И това е логично, по телевизията и по вестниците, и по радиото постоянно говорят колегите, вече не само по празници (аз затова се заблудих в началото), че сме били земя като човешка длан (мънички), с толкоз богати традиции, че даже ний не си ги знаем. И това е така, и това е така. В такъв случай е логично, че всяко село, ще си има собствено късче ( и то богато) от тази история, колеги, анадънму? Не моете да го маргинализирате, защото това ви е удобно (дори не и за целите на краткия телевизионен очерк), трелабо беше някой да проучи нещо за това село, ама кой, кой... Невероятно лесно е, колеги, да се каже, че Бусманци, например, е диво место, ама кой от вас знае, че Бусманци (селото, в което троля работи), с това странно име, е съществувало още през ХV в.? Хихи, получава се така, че всичките се смейм, на едно име, на което пет века, никой не се йе смял)). 
Колеги,пускам тази статия без песня временно, защото имам работа. 





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1662699
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930