Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2017 10:42 - Един тъжен неикономически постинг за икономисти, специалисти по енергетика и различни други лидери
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.12.2017 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Откакто вчера, колеги, чух по телевизията (дори не видях по коя, защото много набързо преминах покрай телевизора; едва днес, за целите на този постинг, се разрових в старите статии на дир. бг и намерих "Застопориха цените на ток, парно и топла вода до 1 април" в листата на дир.бг); там пишеше, че КЕВР (как щях да напиша едно Д - отпред))), обявява, че на пазара на електроенергия всичко е спокойно и тя гарантира, че цените за потребителите ("хората") ще бъдат стабилни и фиксирани до 1 април 2018 г.; откакто прочетох това, нямам мира, колеги. Нещо ме боде и човърка, особено, откакто получихме писмо от нашия читалищен електродоставчик, фирмата ЧЕЗ, един от монополните лидери на пазара на електроенергия (правилно ли го казах, колеги, икономически журналисти и икономисти, троля не е наясно с всички участници в пазара?)), в което писмо, едностранно се увеличаваха от м. февруари цените на продавания ни ток. И особено, след като преди ден, троля присъства и на важна среща, по време на която публично беше обявено, че ЧЕЗ "щели да я купят"(???), та не се знаело "кое какво"(???).Получихме оферта, колеги, от друго дружество за продажба на ел. енергия (тц, ако не греша, може и да е за пренос на електроенергия фирмата, казва ли ти некой подробности, въпреки, че съм сигурна някак, че са сериозни хора, казаха, че са дъщерни на някакви си груп, няма несериозни хора в тоя бизнес, много пари има там; но все пак, на мен брошура от тая фирма не ми дадоха, та не разбрах, ще ме прощавате; все пак, троля управлява културната институция на квартал на столицата гр. София със 1720 жители, сграда с разгърната площ 450 кв. м, имаме пет служители и отличен счетоводител, ама до нас брошура така и не стигна; аз лично, съм добронамерена, и не мисля, че е било от неуважение, може би, защото съм трол - оптимист и съм наясно, че неуважението у нас е държавна политика...).
Така се ядосах накрая съвсем, колеги, когато снощи чух г-н Иван Иванов от КЕВР да казва, че гарантира цените на регулирания пазар на тока у нас (защото има и свободен, който също се наблюдава от КЕВР, защото няма как иначе, треба да има някаква зависимост между цените, тука че кажат икономистите, аз си го зная просто - от законите за скачените съдове в средното образование, те са го учили обаче в университета), обаче всичкото това  едва до смешната дата 1 април! Че това е едва първото тримесечие на 2018 г., брей, а комисията има бюджет до м. декември включително 2018 г., и мандат до тогава, такова, общо казано?!
Ядосах се аз, даже много, колеги, по навик - всички ние сме навикнали, да бъдем премиери на тази държава; като виждаме, че няма кой да нареди на КЕВР да направи анализи до края на годината и да гарантира, каквото гарантира там. Ядосваме се, но не това е решението, колеги. Защото у нас, всяко чудо за три дни. Решението, според мен е, след три месеца, КЕВР, поради това, че не може да изпълнява функциите си до края на годината, както се изказа и нейният председател вчера по националната телевизия, на практика, въпреки, че той едва ли го съзнава, или поне не иска да го осъзнае, да бъде закрита, защото тя и без това е в нарушение и в момента - щом не може да даде ясни прогнози, въпреки, че е там точно за това, значи не може да работи на пълни обороти, както си трябва, по една или друга причина, и за това не е виновна КЕВР, колеги... Просто никой на ПАЗАРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА  у нас (брей, че сериозно го казах, да ме поправят колегите, да не стане смешно обаче, ако нещо съм объркала, че подозирам, че мое и да стане, троля не ги разбира тия термини, некои хора мое да се замерят с тях, термините, ама троля не), та, колеги, никой не мисли за бъдещето на пазара на енергетиката, мислим аз. ЧЕЗ си мислят за този, който ще ги купи, купувачът на ЧЕЗ си мисли, за негови си работи, КЕВР мисли, как че изкара годината, ние си мислим, че мое и да са спрели нарастването на цените на "регулирания пазар", но на свободния те скачат (тези на чез) с поне триесет процента, а триесет процента са една трета от сто процента, колеги. И изобщо, колеги, аз тия работи мога спокойно да ги разправям на моята счетоводителка, накрай тя ще се усмихне, па ще цъкне фактурата, и така, най-много накрая да ми каже, дали ще имаме пари за ремонт на терасата, или нема да имаме. Тази година имахме. Счетоводителите у нас, са невероятно заети и сериозни хора, много търпеливи, хич не се плашат от проценти, и добре, че ги имаме. 
Мислим колеги,  все пак, че трябва да се разбере, че уважението на пазара продава, дори и когато времената се менят.
Затова, щом комисията престане да работи, КЕВР,и се завърти политическата въртележка, може би, на пазара на енергетиката у нас, ще изпитат уважение, всички засегнати - икономическите журналисти, икономистите, лидерите и мислителите, към държавния регулатор, и към тридесетте процента от неговите експерти, които въпреки необходимостта да скрият информация, да замажат, да излъжат, да оцелеят,  все пак са добутали прогрозата до 1 април?!?
А българинът, между другото, е склонен, горкият, да уважава. Мислех си днес,  докато пътувах в метрото и в десятката към Бусманци, за националните черти на нашия характер, и за това, как постепенно те се избистрят, и как  уважението към ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про като към доставчици на електроенергия до склонност да не им трошим прозорците на митинги против цените на тока, защото плащаме там половината си заплата, всъщност не е овчедушие, а уважение към труда ни, нашия труд, колеги,  който никой друг не уважава, все още, у нас. Да е жив и здрав българина, колеги, защото допреди пет години редовно четях в българските медии, че у нас ценност бил мързелът, което се оказа, дори за журналистите, че не е така - те вече не смеят да пишат подобно нещо, а аз си спомних днес, за онзи чужд пътешественик, който написа доклад за България в началото на миналия век, в който посочваше като основна ценност на българите тяхното трудолюбие. Така си е! Така се надявам, колеги, в близките десет години, да се докаже, и че крадливостта не е наша национална черта на характера, както се изрази  вчера моята колежка;  да се докаже, че всъщност българите са били и си остават хора трудолюбиви, твърде инициативни и постоянно догонващи света в невероятно зле управлявана държава, дори и тогава, когато са обрали златните часовници от прозорците на самолета на онази дипломатическа делегация от вица от първите години на демокрацията...Да се докаже, колеги, че кражбите наистина са наказуеми, но българинът, не е крадлив.
Като се сетя довечера, колеги, ще пусна поздрав, но тук не разполагам със съответната техника.
Със здраве.
Поздравът, специално за музиканта на изхода от  подлеза на метростанция "Сердика", за площад "Света Неделя" - Вашето изпълнение не може дори да се сравни с това, което пускам сега,  толкова динамично и страстно ми прозвуча преди дни, хубава Коледа!). София заслужава една прекрасна ламбада). 







Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1660768
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930