Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2017 23:11 - "Будители вс чудовища", и едно кръшно хоро накрая
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 338 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На този ведър лозунг попаднах днес във фейсбук, колеги, гарниран с картинка на мъжко хоро и реклама за някаква изява на тези изпълнители на 31 октомври, някъде в София, ако не греша. Леле, нищо, че беше сутрин, веднага изчислих, че 31 октомври, все пак, не е Ден на будителя, та малко конфузно беше отишло... Отдолу, под картинката, ни заплашваха даже, да внимаваме, да пазим българското, че... Че дойдат тия юнаци, с ризите и поясите, и че ни покажат, как се игра... Бре, колеги, троля нищо не  може да я уплаши! Тя днес хвана листовете, фулмастерите и ножичката и нагласи децата, които идват в библиотеката, да оцветяват маски за Хелоу ин. Разкошни маски станаха - на вълчица със синьо ухо, на плъх - вампир с жълти зъби и половин червено, половин черно лице, и на ушите също, утре се надявам да сложим ластички и на един череп, да видим как ще го украсим, за да стане пиратски. Надявам се утре децата да не бутат контейнери за боклук пред къщита на хората в селото, които не им дават бонбони - все пак едно е мама да ти купи маска, друго е да си я направиш сам. 
Не само това, но троля е в готовност да си сложи и тя утре шапката с ушите, и мустаци на носа, за да зарадва некого в метрото. Да знаете,колко тъжни хора има в метрото, и не е до хора, не е до обърнати контейнери, ами си е само до смех, малко чист смех и едно бооц! 
Иначе, хората в българската народна традиция си имат време и място - в празнични дни (събота и неделя, да ме поправят етнолозите), по празници (ей сега минаха големите заигравки за Димитровден) и по някои специални поводи - родови срещи, сватби, курбани и други. Хорото не е нещо, което може да се облещи срещу чудовищата, и двете работи са си башка. 
Друг е въпросът, че възрастните не искат да обяснят на децата, задоволително, какво е Хелоу ин. Моля, не намесвайте хорАта в този въпрос, че започва да пада голем смех, ама не за сметка нито на Хелоу ин(това е собствено название на троля за празника, нещо като собствено направена маска), нито на чудовищата... 
Важното на този празник, според мене, е, че се пеят песни, дават ти бонбони, вафли и други работи сладки, ако имаше възможност, аз лично бих се престорила на нещо с уши в тъмното, искрено се надявам това да се осъществи...
Пускам тук една песня, за всички патриоти, кой колкото може, да пее, пък не се знае, може и бонбони да дадат, човек трябва да се надява, ама трябва и да се потруди. 
По някое време, мое да пуснем и някоя по-бърза песня, не се знай).




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1662925
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930