Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2017 23:29 - 9 септември - ден за прошка, г-н президент, след която може да дойде и помирението
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 5058 Коментари: 13 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Чета избрани откъси от речта на президента г-н Радев по повод 9-ти септември, считан допреди малко повече от 25 години за национален празник на България, съизмерим с Нова Година (по тогавашните стандарти, поне аз не помня други празници от онези времена, моля, колегите да ме извинят, троля е била едва на 7 годинки, чавдарче - от дечицата с пухкавите шапки, подобни на гвардейските, аба без перо, със синьо дъно, със сини връзки на вратовете, бели ризи и гадни  тъмносини плисирани поли, които се закопчават с безопасна игла, защото се купуват по веднъж по възможност за две или три години напред, и никога не са по мярка. Заради тия униформи, българското училище в днешни дни, пропусна да наложи навреме  нормалния демократичен правов ред на училищната униформа - какво да се прави, повечето родители смятат все още, че това е държавна униформа, навярно, и цял живот ще си спомнят гадните плисирани поли и ужасните тъмносини шорти, въпреки, че те вече не съществуват, или може би, трябва да ги извадим от дъното на гардеробите си, за да си припомним...).
Та, г-н президент, чета подбраните с леко чувство за хумор извадки от статията в дир.бг, които обаче, забравят, че президентът беше единственият, който днес се изстъпи, и реши да говори за всички - били те "жертвите преди и след 9 септември", очевидно, опитвайки се да лавира между "страните", които имат своите "необорими мотиви", и това е така - ако под мотиви, се разбират, умрели хора, изчезнали, със съсипани животи, "преди и след 9 септември". Разбира се, че г-н Радев не е историк, не може да отговори - какво е 9 септември, революция или преврат, особено, ако до него няма историци, които да го подкрепят, в национален ефир, публично. И той се опитва, да избяга от този въпрос, като твърди, че това не е нито едно от двете неща, което е погрешно, разбира се, именно, защото има умрели хора, изчезнали и такива със съсипани животи. И се оказва, че въпреки, че шортите и полите са на дъното на гардеробите, колеги, тази дата, все още не е дата за помирение? 
Днес трябваше да се рекламира, може би, безплатно посещение в музея на комунизма, а не да следим единствено и само проявите, организирани от една политическа партия, които прояви между другото, също, като изявлението на г-н Радев,  вече , от поне две години насам, се явяват глас в една добре бетонирана пустиня на мълчанието. За това мълчание, не е виновен преходът, а нежелението, да си почистим гардероба, мисля аз. 
Не съм съгласна с постановката на президента, за "поклон пред всички невинни жертви преди и след 9 септември, пред всички загинали с мисъл за България", горчи ми, да се покланям още един ден в годината, "пред всички, загинали с мисъл за България", значи, трябва да има друго решение. 
Но смятам, че прошката, не е възможна, ако истината не излезе наяве и не бъде научена добре. Все още има хора, които липсват, аз напомням историята на една жена от Бусманци, която е изгубила чичо си - отвлечен в навечерието на "9 септември" от къщата си, за когото й разказали години по-късно, на ухо, че са го видели заровен в пясъците на река Искър, а бащата на тази жена, не й дал да търси повече информация за него, от страх, и така чичото си останал ненамерен. Тя разказва тази история на всички в маршрутката, дойде и ми я разказа и на мен в читалището. Въпреки, че имаме черна книга на комунизма, въпреки, че имаме фотографии, имаме речи на Тодор Живков, имаме политическите си вицове в сборници от 90-те, документи, обвинителни речи, държавна прошка за някои осъдени от Народния съд, отричане от комунизма в Народното събрание, не зная какво още, не ни стига, като че ли, колеги, не ни стига обаче. 
Нима страхът не си е тръгнал, дори и след 25 години? Я си разровете гардеробите, колеги, само някакви си гардероби са, не трябва да ходите на другия ден на училище с тия шорти и поли. 
Поздравът. 










Гласувай:
3



1. blackpredator - права си
10.09.2017 16:56
тази дата, все още не е дата за помирение
прошката, не е възможна, ако истината не излезе наяве и не бъде научена добре

eloiz написа - аз напомням историята на една жена от Бусманци, която е изгубила чичо си - отвлечен в навечерието на "9 септември" от къщата си, за когото й разказали години по-късно, на ухо, че са го видели заровен в пясъците на река Искър, а бащата на тази жена, не й дал да търси повече информация за него, от страх, и така чичото си останал ненамерен.

а аз напомням историята на "щастливата" Леда Милева, която е изгубила татко си, но за разлика от чичото на жената от Бусманци, той е намерен и идентифициран по стъкленото око в масов гроб №17 в Илиянци

прошка и помирение може да има, ако се спазва чинно и почтено субординацията на времето и историята, и се изчисти първо по-старият гардероб, а при добро желание, сичката ни мебел едновременно...
цитирай
2. ferhunde - 30 хиляди са избитите след 9 септ...
10.09.2017 18:19
30 хиляди са избитите след 9 септември от комунистическите изверги.
Срещу няма и 5 хиляди преди 9.
Но тия гадове не се чувстват виновни.
Те поемат вината само с мезета.
Помирение се прави с хора, а комунягите не са хора.
цитирай
3. blackpredator - за ферхундето полигор
10.09.2017 20:37
и останалите двайс'тина дьонмета в блога, османизма и фашизма
само са присъствали в БГ
цитирай
4. ferhunde - В България няма точна статистика на ...
10.09.2017 21:08
В България няма точна статистика на жертвите на комунистическия терор. Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред Народното събрание цифрата от 25 000 убити и безследно изчезнали.
Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите в периода 1923-1944 г. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души – убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там.
Между 1941-1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.
цитирай
5. ferhunde - Паролата “Авгиевите обори да бъдат ...
10.09.2017 21:10
Паролата “Авгиевите обори да бъдат пометени с желязна метла” беше дадена от Георги Димитров от Москва. Получавайки я, комунистите започнаха убийства без съд и присъда. До края на 1944г. бяха избити над 30 000 кметове, учители, свещеници, полицаи, низши военни, дребни търговци и изобщо по-видни хора по места. Викани посред нощ “за малка справка” те изчезнаха в незнайни безкръстни гробове.

В “Държавен вестник” от онзи период са публикували съобщения за 30 000 безследно изчезнали, но не всички засегнати семейства са имали смелостта за такава публикация.
цитирай
6. ferhunde - През 1944-1947 около 600 000 съв...
10.09.2017 21:11
През 1944-1947 около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време.Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни, по изрично настояване на съветската страна, им се изплащат в долари. става въпрос за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин. Установената тогава практика се прилага и от началото на 50-те до края на 80-те години – всички т.н. съветски специалисти са на пълна валутна издръжка от българска страна. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет, тя значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации.

Със специално решения на МС на НРБ представителите на Съветското командване дори са били освободени от задължението да представят отчетни документи за извършените от тях разходи на българска земя. На практика всеки ден от правителството се гласуват огромни суми (300 – 600 млн лв) за издръжката на Червената армия, за която до края на 1945 биват похарчени 23 млрд лв, а до края на 1947 г. – 60 млрд лв. Когато средствата в държавния бюджет се изчерпват, за издръжката на червеноармейците отиват и сумите, събрани от населението по т.н. Заем за свободата.

Изнемогвайки под това непосилно време, към края на 1945 МС се осмелява да помоли В. Молотов да бъде преустановено “това безумие, защото хазната ни няма повече средства”. Москва обаче не само не се трогва, но продължава да иска още и още, повече и все повече, с аргумента, че България като “победен съюзник на Хитлер” би трябвало да е дори благодарна, че дава “само толкова”. Цифрови данни за сравнение: 1. Количество на парите в обръщение: 1945 – 70 млрд лв; 1946 – 80 млрд лв; 1947 – 76 млрд лв. 2. Банкови влогове на населението: 1945 – 12 млрд лв; 1946 – 14 млрд лв; 1947 – 34 млрд лв. 3. Средна месечна работна заплата през 1947 г. – 10 000лв.
цитирай
7. get - - Комуниста и неговият симпатизант НИКОГА НЕ ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ - Факти?!
10.09.2017 21:16
blackpredator написа:
и останалите двайс'тина дьонмета в блога, османизма и фашизма
само са присъствали в БГ

- Винаги ми вкарват в обръщение "стъкленото око" на Гео Милев - Но? Преди "окото" - имаме ПРЕДИСТОРИЯ?!

- За тези, които не я знаят - ДОБРЕ Е ДА ЗАМЪЛЧАТ И ЧЕТАТ - а след като са се запознали, с тази МАЛКА ЧАСТ от ИСТИНАТА - цитирана ПО-ДОЛУ ОТ МЕН - тогава НЕКА КОМЕНТИРАТ ЗА ВИНА И ПОМИРЕНИЕ!
- Защото - за да има помирение? Първо - трябва ПОКАЯНИЕ! Тогава - се иска, ПРОШКА, от СЪНАРОДНИЦИТЕ им ПАТРИОТИ!

ФАКТ - Първи?
- Има го в книгата на Колпакиди - но човек трябва да си даде труд ДА ЧЕТЕ - преди да ГОВОРИ?

Цитат:
"ТАЙНАЯ(за комунистите „патриоти” в България? – д.м.) ПОМОЩЬ МОСКВЫ:
А// В конце 1924 года Гришка (Христофор Салнынь) ** по заданию Разведупра с транспортом оружия был направлен на юг Болгарии в партизанский отряд Янчева, где под псевдонимом «Осип» в течение четырех месяцев инспектировал партизанские силы БКП, участвовал в боевых действиях против правительственных войск.
Были и другие военные инструктора из Разведупра. Так, осенью 1924 года в Болгарию прибыли Михаил Чхеидзе и Владимир Карпов.
Б// Дело НЕ ОГРАНИЧИВАЛОСЬ только отправкой в Болгарию военных инструкторов, оружия и боеприпасов.
МОСКВА РАЗРАБОТАЛА специальную ИНСТРУКЦИЮ ДЛЯ ЦК Компартии Болгарии и Нелегальной ВОЕННОЙ ОРГАНИЗАЦИИ (НВО) партии, ПО ОРГАНИЗАЦИИ ВООРУЖЕННОГО ВОССТАНИЯ.
Документ датирован августом 1924 года. Процитируем его полностью.
В// Искате ли Цитат на Инструкцията?

ФАКТ - Втори
По време на управлението на Ал. Стамболийски Антон Прудкин за малко повече от година е кмет на София - от юли 1919 г. до септември 1920 г.. Дори и като кмет той продължава да служи на Москва, а през март 1920 г. лично подготвя терористичен акт, по време на лекцията „Положението в болшевишка Русия” на белогвардейския публицист и писател Пьотр Рис, при който загиват няколко души, вкл. прокурор.

ФАКТ - Трети
Упоменатите вече във "Факт-първи" Михаил Малхазович Чхеидзе и Христофор Салнин („Осип“) са двамата килъри (масови) от Разузнавателното управление на Червената армия, пряко отговорни за подготовката на атентата в църквата „Свети Крал“ („Света Неделя“) на 16 април 1925 г. и доставката от Виена на взрива.
А ДЯДОТО НА нахалника-„демократ” Асен Агов от ДСБ, носещ същото, като на дядо си име, ОСИГУРЯВА ДЕТОНАТОРИТЕ за този сатанински комунистически атентат.

- Така, че преди да се стигне до нелепата смърт на Гео Милев - ИМАМЕ СЪЗНАТЕЛНО НАГНЕТЯВАНЕ НА СТРАСТИТЕ и ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ ВЪТРЕШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В СТРАНАТА - от хора по произход българи - НО С АНТИБЪЛГАРСКО ПОВЕДЕНИЕ, ПОРАДИ МАРКСИСТКИТЕ СИ ИДЕИ и ВТОРОТО - че са се поставили в услуга на ВРАЖДЕБНА КЪМ БЪЛГАРИЯ СИЛА - СЪВЕТСКА РУСИЯ!

П.П.
Ако тези факти са недостатъчни - Мога да продължа с ... по чия заповед и ... ?
А) Кой разби ВМРО?
Б) Кой обезглави Добруджанската и Тракийска революционна организации!
В) Кой подготви и с каква цел атентата в Църквата Свети крал - след което НАСТАНА БЕЛИЯТ ТЕРОР - според вас "непредизвикан" ??
цитирай
8. blackpredator - ама то бял терор ли имало ?! :O
10.09.2017 21:55
get написа:
НАСТАНА БЕЛИЯТ ТЕРОР

а аз си мислех, че само комунистите...
цитирай
9. get - - А аз ПРОДЪЛЖАВАМ ДА си мисля ... ?
10.09.2017 22:38
blackpredator написа:
get написа:
НАСТАНА БЕЛИЯТ ТЕРОР

а аз си мислех, че само комунистите...


... на комуниста и симпатизанта му - не им е присъщо качество, като мисленето!

Ако престанете да сте марксист - ще започнете да мислите ... а от там, ще установите - Че?
- Кореновата, от която е образувана латинската дума за страх/уплах = terror идва от същата, от която е и българската ... ПОТРЕС или считано "за английско" СТРЕС ?

... а ако продължите да мислите - ще установите доста смущаващи неща - за самия себе си?
цитирай
10. blackpredator - а вие, ако започнете да мислите,
10.09.2017 23:00
ще установите, че един преврат, ако ви харесва пуч, суспендирал Търновската конституция, в която се се кълнете, води до следващи логични събития, включително и атентата в църквата
ако разполагате с достатъчно пипе разбира се...
цитирай
11. get - - Определено се страхувам от опровергаване - да твърдя, че сте умен?
10.09.2017 23:26
blackpredator написа:
ще установите, че един преврат, ако ви харесва пуч, суспендирал Търновската конституция, в която се се кълнете, води до следващи логични събития, включително и атентата в църквата
ако разполагате с достатъчно пипе разбира се...


- Говорим ЗА САКРАЛНАТА ЗА ВАС ДАТА - "Девети Септември" - Авторката на поста, се ангажира от името на президента ДА ПОМИРЯВА!

- Какъвто "президента", такъв и клакьора му - Защото КАЗАНО с две приказки!
- Девети НЯМАШЕ ДА ГО ИМА - ако не бе ОБЯВЕНОТО НА ПЕТИ СЕПТЕМВРИ О-К-У-П-И-Р-А-Н-Е от Съветска Русия на СУВЕРЕННАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ!

- А едно племе, което празнува ОКУПАЦИЯТА СИ ОТ ЧУЖДА СИЛА за празник - НЕ ЗАСЛУЖАВА да бъде наричано НАРОД ... и напълно си заслужава вожда - правещ се на "президент"!
Говорещ БАНАЛНИ ГЛУПОСТИ - защото нямало историци да МУ ОБЯСНЯТ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ОКУПАЦИЯ със РЕВОЛЮЦИЯ - ПУЧ или подобни брътвежи!

- И пак казвам - ЧЕТЕТЕ и МИСЛИТЕ - ако притежавате ВТОРОТО, МИСЛЕНЕТО - ще престанете да бъдете комунист ... защото комуниста е по презумпция ОТРОДИЛ СЕ ОТ ПРОИЗХОДА СИ ЧОВЕК - наричан е и помак-колаборационист - в българският вариант "русофил", "англо", "тюрко" и още дузина "филства"!
- Комуниста(и най-вече този в "български" вариант) е ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ - което идва да каже НЕЩО ОБРАТНО НА ... РОДОЛЮБЕЦА!

- Девето-юнци си отмъщават на аграр-фашистите на Стамболийски ... за тоталният политически произвол от "оранжевата гвардия"?
- А атентата в църквата НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СТАМБОЛИЙСКИ - там са намесени СЪВЕТСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ - верни слуги на които се оказват ... едни, или една фракция в БРСДП(т.с.) наричащи се КОМУНИСТИ - Те ИСКАТ ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИОННО УСТАНОВЕНИЯТ ДЪРЖАВЕН СТРОЙ В БЪЛГАРИЯ ... с което да я превърнат в СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА, част от РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ !!

- Не ме карайте ДА ВИ ОБЯСНЯВАМ АЗБУЧНИ и ТРАГИЧНИ по същността си НЕЩА ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ - и СРАМНАТА (и второто по-срамното п-л-а-т-е-н-а) РОЛЯ НА КОМУНИСТИТЕ В НЕЯ! Защото ... действията на Руското разузнаване и отделно това на Коминтерна - НЕ ДАТИРАТ от момента в изнесените от МЕН МАТЕРИАЛИ - а още по-рано ... но едва ли ще знаете ОТКОГА :)))! ... Не ме карайте ОЩЕ ДА ВИ обяснявам! - Защото по този начин, правите НЕПОСИЛНА ЗАДАЧАТА МИ - ДА ДОКАЗВАМ(за пред четящите ни), ЧЕ СТЕ УМЕН?!
цитирай
12. katara - БП, добре че изпадна от П-ва..
11.09.2017 13:30
да не ти гледаме Резила, цялият блог от 20човека..
Бъдете готови, на 03 03 , всички на Шипка,
ще бъде даден знак
за необратима промяна...
в Бълг общество..
носете си и хладно оръжие..
Вън от НАТО, България, част от Русия..
/ глупендер, колкото си тъпп, 3 пъти повече си креслив..

поздрави Гет, добре му го начука..
и, утре ..пак..
аз съм Юлия
цитирай
13. eloiz - Ферхунде,
12.09.2017 21:41
С риск да стана досадна като онзи професор, който решил да не даде изпита на студента, ще напомня, че зад цифрите стоят хора. Ние не сме изобщо тези, които преценяват, кой е по-човек от друг, но можем да преценим, отбележим и анализираме престъплението срещу тях. А също така, България е малка държава, ние познаваме техните роднини, може и по улиците да се срещаме с тях. Бих добавила, че за малка държава, с малко на брой население, за което редовно се ядосват у нас медии и колеги блогъри, посочените цифри и придружаващите статистики на "засегнати" са кошмарно съотношение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1658820
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930