Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2017 20:10 - За несръчното поднасяне на сладолед от някои ресторантьори в гр. Варна, и за някои други работи
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 3012 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колеги, троля отмаря в разгара на сезона в една тиха квартира в гр. Варна, опознавайки този знаменит български град, който навремето, когато нашата държва все още е имала държавна стратегия за туризма, е бил една от нейните столици. И има защо, колеги, има защо - въпреки духа на лека западналост, този град излъчва свой собствен чар, като карловските лозници, бих го оприличила, а карловските лозници са разкошни, нищо не може да полюшне натежалите от сладост гроздови зърна, в които сутрин слънцето се отразява така, че те кара хем да се прозееш доволно, хем да станеш по-раничко, да си свършиш работата, че следобед пак ще удари жегата. 
Някой ще си помисли, че троля рекламира Винпром Карнобат, обаче това не е така, защото они си правят ракия, не изкуство от гроздето, все още, да ме прощават, въпреки, че троля страшно много обича град Бургас и спретнатите, въпреки кризите, лозя на Карнобат. 
Отмаряйки в задушната Варна, задиряна от крясъка и самите нахални чайки и гларуси, както и от някои свраки на градския плаж, където те живеят необезпокоявани, и се хранят с голямото количество водорасли, изхвърлени на морския бряг, което пък не обезпокоява явно курортистите, които са свикнали (след два дни се свиква, колеги, все пак това е живота във Варна, обективно погледнато в момента), реших да отбележа тук странния начин, по който видях тук да се поднася сладолед в тридесет и пет градусовата жега, с петдесет процента влажност на въздуха. 
Вчера троля има удоволствието да посети една препълнена варненска бирария, в която едвам се намери място за сядане. На фона на поднесените чудесни миди, които въпреки етикета, аз изсърбах с доволство, както се полага на един такъв чудесен сос, какъвто вероятно ще хапна само във Варна, потърсих с поглед десертното меню, след което попаднах на някакъв пет или шестстепенен поменик, колеги, на бисквитени торти и др. (ало, навън е 35 градуса, чудя се какво й слагат на тая сметана, с което ще я оскъпяват още повече, че да държи...). Тц, колеги, че това беше меню, на курортно заведение, не на обикновена бирария в Карлово... Троля си поръча единствения сладолед в менюто, колеги, маркиран като "Топка сладолед - 1 лв.". И зачака. След малко ми донесоха три бр. топки сладолед, средно магазинно качество, у една чаша, която поне не беше типова за заведенията в страната (все пак, това е центъра на Варна, и Варна изобщо). Йо, троля се разочарова ужасно, колеги, още повече, след като вече беше яла "мелба" на южното черноморие, в която имаше пет топки сладолед, бая разтечена сметана и някаква пуричка... Изядох си сладоледа, колеги, но днес, когато минах по една от уличките към плажа, и случайно зърнах как поднасят, отново в интересна матова чаша, две топки сладолед на някакъв клиент, ми причерня... Язък ви за готвачите в заведенията, Варна, които имат отличен вкус към посудата, все още, но пък явно нещо друго липсва... Все пак, десертът сладолед, ако щете, мелбата, не показва съвършено готварско майсторство, не иска много - две розички сметана и малко плод, сложени където трябва,  това си е чисто прелъстяване, фантазия, направо е кощунство, Варна... 
Троля иска да заяви, че не е посещавала някоя от хубавите сладкарници на града, за което много съжалява, предвид възможността там наистина да се правят страхотни неща, а не в многобройните рафита отвън, чиято поява и развитие, глобално погледнато, е като проблемите в българската икономика - хипертрофирани нужди, липса на предлагане и тотален хаос, ама организиран дотам, че да нема явни жертви))). 
Хихи, може би затова напоследък, колеги, четох и някаква новина, за това, дето премиерът Борисов нещо се беше присетил за Варна, да оправя кръговото движение ли беше, какво ли... Леле.. 
Оправете си сладоледа, колеги от Варна, защото не може, тука троля да си спомня с носталгия за карловския сладолед, който яде в Карлово миналата година, както съм си спомнявала  в този блог и друг път, и толкоз. 
Един поздрав, с настроение, със спомените за онези времена, в които по улиците на нашите курортни градове можеше да се танцува, в дванайсет през нощта, па и транспорт имаше, не е като в София, метрото до 12, и да се танцува, ама не пияни, таква, нощен живот имаше; там, където е текло, пак ще тече, мислим, стига това да е желанието..!)










Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651463
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031