Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2017 13:13 - Кой се страхува от Васил Левски, защото все нещо не се знае за него, или за уводната статия на в-к "Стандарт"
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 9169 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колеги, днес троля има възможност да разлисти отново своя враг - в-к "Стандарт", след толкова много време. Да си призная, отворих го с едно чувство, на мрачно очакване, и се разочаровах още от обема му - верно, троля скоро ней чела вестници, не зная, в отпуск ли са журналистите, що ли, ама тоз вестник днешния, колеги, приличаше на коледния, ама без онази страничка за оцветяване с дядо Мраз! 
Можеха, можеха поне да пуснат една страничка, в която децата да оцветяват портрета на Левски, ама не - предпочетоха, журналистите, сами да се изкажат. 
Прелистих предните страници и хоп, попаднах право в коментарната рубрика на "Стандарт", колеги, "Общество", на стр. 10-11. На страница 10, от лявата страна, коментарната рубрика започваше със заглавието "Излъгахме ли те, Апостоле?", с относително малки букви, като подгряваща секция. Статията е от някаква млада дама, Ния Караджова, която не познавам, опитах се да попрегледам, "Стандарт", ама в конкурса на СОУ "Васил Левски", гр. Карлово, съм виждала по-добри есета за обесването, не зная за НГДЕК (то, общо взето, от години се търкаля едно и също в есеистичната култура на учениците по този въпрос, по простата причина, че това се търкаля и в публичното пространство, тоест, напомпано преливане от пусто в празно, обаче това е друг въпрос). 
Водещата статия на вестника, "Няма шанс за нов Левски", идва малко по-вдясно, с големи букви заглавието обяснява, че наистина няма шанс за нов Левски, и това си е. Апотеоз на скръбта, печала и кой знай защо, патетиката, и сега дочетох, някои новини - проект за нов паметник... Бре, хора, защо по-добре е платите стипендията на някой млад български учен, като тая дама, Караджова, да иде да изследва, ако може, кодовете и шифрите в писмата на Васил Левски до комитетите, тия дни прочетох в статия в интернет (научна статия, колеги, с целия апарат)), та да научим нещо повече, такова, за комитетската мрежа, и за ролята на Васил Левски в нея, както би писало в заглавието на тази десертация, да речем... От днес бг, гледам и те днес дюдюкат, "непознаваем" бил Васил Левски, ами непознаваем ще бъде, докато някой не плати за нови изследвания, популяризацията и осмислянето им в държавната идея, вече е друга работа, ама някой първо, трябва да изработи онази. 
Да допълня, че една от важните причини за непознаваемостта на Васил Левски, е именно тази - многото съвсем реална, а не идеологическа, несвършена работа)). Хихи, МВР и пресрилейшънс на учреждението дълъжат например, едни откраднати вериги от националния паметник в гр. Карлово, президентството има отношение към боя, нанесен от човек, който наистина не е бил хулиган, което прави нещата много страшни, макар и минали,  с националното знаме по първия демократично избран президент на България, и опрощението, което този човек получи от д-р Желев, атакистките, вемеройските и всякакви други вериги зад хората по време на тържествата пред паметника, които не бяха санкционирани от българските политици, докато станаха част от политическата действителност и протокол по време на честванията, и пр. и пр. 
Гледам, от лявата страна на този коментарен отрязък, като едно търкулване на топката нагоре, се вижда наший карловски кмет, г-н Кабаиванов, който винаги замества, официалната част, ако тя липсва, обаче, пада смях. Хъх, софиянци това не го знаят, или им отърва така, за трийсет минути програма заря)). И от "Стандарт" са се вързали, колеги,хак да им е, за компромисите, които си позволяват)). Та я да видим, какво казва оптимистично, според журналиста, като есенция на цялото си изказване, д-р Кабаиванов: "От по-малките наши градчета, ще дойде новото Възраждане". Бря, колеги журналисти, ми как така, след като няма да има нов Левски, че има ново Възраждане?!? Паметници, да - хе, и в Карлово е пълно с паметници, верно, не са бетонени, и са доста по-красиви, ама те са създадени от предците, от Възраждането, колкото и на мнозина да не им се вярва, включително и на нашия кмет. 
Топчето обаче, вече се е изкачило, колеги, в най-високото си ниво - думите на Антон Дончев в отделна колонка, противопоставени изцяло на думите на младата Ния Караджова, че "Дякона е достойнството, което изправя челата ни.". Уви, чудех се какво да напиша, и накрая взех, че прочетох оттук - оттам статията, и попаднах на тезата за достойнството. Такъв хубав роман съм чела от г-н Дончев, а той не знае, че ако майката на Васил Левски (не самият той), леля му, чичо му, котленските и еленските чорбаджий, Петко Славейков, пловдивските кокони и госпожи, Найден Геров, първи руски консул във Фелибе, братя Тъпчилещови, лични съветници на султана, братя Георгиеви, банкери, които, повтарям и ще повтарям цял живот, днес такива в България, по размер на състоянието, няма, наистина няма, Стандарт, това трябваше да напишете!, чорбаджи Марко и хаджи Смион, както и Райко Пръдлето, който се оказа пряк роднина май на виден общественец след Освобождението - г-н Пръдлов, та ако тези хора нямаха достойнство, мислим, нямаше кого да убеждава Васил Левски, че революцията тряба да се случи, и че си заслужава за нея да се умира. Защото освен Васил Левски, за революцията и Освобождението на България (към което този човек се е стремял), умират страшно много хора, и много от тях , дори не са били членове на неговите комитети, но са били наясно, какво става, и само заради това, трябва да се помнят. 
Българското Възраждане, колеги, има много интересна, пъстра и красива история, и тя не се състои само в изучаването на шевици (тц, тогава се популяризират и кенетата, да), развитие на занаятите (хахаха), и търговията, "Многострадална Геновева", представена в очите на бея, първи успех на българската дипломация, свидетелство за отличните й основи и бъдещата й насока на развитие,  в това, изобщо, да се знае, кой революционер, кой чорбаджия и кой на кого брат. Много работа има там, който си мисли, че тя е свършена, върши национално предателство, такова, и му липсва достойнство, от мен да го знай. 
Една песня, сега, не е любимата на Левски, която звуча снощи по телевизията на "Атака", тц, та се ядосвах и с техния непрофесионален картичков микс, обида за национализма,  но е поздрав за един човек, голям почитател и изследовател на делото на Васил Левски, спомен от един читалищен концерт). За жалост, песента е от друг фолклорен регион. 

Поздравът. 













Гласувай:
3



1. kanibal - Никога не бива да забравяме, че г...
18.07.2017 22:12
Никога не бива да забравяме, че главният виновник за обесването на Апостола е русия, чрез граф игнатиев, когото безродните путинофили почитат.
Наскоро излезе цяла книга за това.

След изключителната си книга за руско-българските отношенияв три тома „Руската империя срещу България!" която бе издадена през 2005 година, истинския български историк Янко Гочев се зае да осветли максимално гибелта на Апостола на свободата Васил Левски В хода на осветляването автора отделя особено внимание на два много важни момента :

1.Разбиване на грозните твърдения за българската нация предател и бездушен наблюдател при залавянето, осъждането и убийството на Дякона.

2.Осветляване на съдебния фарс срещу Васил Левски особено на изясняването ролята на Русия в лице с нейния представител граф Николай Игнатиев за осъждането и обесването на великия ръководител българската революционна организация. Изясняване на ролята Русия - империята която не може да търпи независима от нея българска революционна организация, бореща се за независима българска държава! Поради което същата тази Русия чрез своя представител граф Игнатиев /наричан от българите в това време - граф Лъжко/ прави всичко възможно за унищожаването на българската революционна организация и погубваното на нейния велик водач! Една историческа истина, за която доскоро българските учени не смееха да говорят и да пишат. С тази си чудесна книга автора Янко Гочев издига още един величествен паметник в сърцата и душите на българите на Великия Български герой и народен светец Васил Левски.
цитирай
2. tres1 - историята е сложна наука
19.07.2017 11:48
в нея гледната точка никога няма да е една. Въпросът е извличаме ли си от нея поука и каква.
цитирай
3. eloiz - Колега Канибал,
19.07.2017 14:47
вие разглеждате нещата твърде геополитически, а те са, строго национални, бих си позволила да отбележа.
цитирай
4. eloiz - Трес 1,
19.07.2017 14:49
това е вярно. А още по-лошото е, че историята винаги се повтаря. И ако не искаме да се питаме тогава "Кво праим ся", значи, поне трябва да си я познаваме. Това, философски погледнато. Аз винаги съм харесвала философията на науката. Можеш да си говориш колкото си искаш, обикновено безнаказано))
цитирай
5. tres1 - Всично в историята се повтаря,
20.07.2017 12:14
но на различен етап от развитието ни, само дето ние хората не се учим да мислим както трябва по този въпрос. За това повече от 40 века упорито си повтаряме едни и същи грешки без ни най-малко да ни дойде акъла в главите. То са войни, грабежи, убийства, предателства, лъжи и т.н. Колкото до философията - тя е наука за тези, които обичат да мислят /разсъждават/, а не за бърборковци. За голямо съжаление и днес тези, които обичат да разсъждават са недостатъчно като количество и качество, но мераклиите да си изкарат такива са много - виж политиците. Колкото до безнаказаното дърдорене бъди сигурна, че има друго правило и там за всеки има според заслугите - няма безплатен обяд, всичко се плаща и то още тук на земята.
Що се отнася до достойнството, което засягаш - то и там най-активни претенденти за него са онези, които най-малко го имат или заслужават. Така и при Левски, какво и колко се знае за осакатения му брат или за самоубийството от мъка на майка му при вече Свободна България, превърната в княжество и т.н. За това и днес най-нелепите снимки с лика на апостола са на онези, които най-малко заслужават това, но които за съжаление управляват нашето стадо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651180
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031