Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2017 17:10 - Погледни (настрани), или още един изстрел срещу войната по пътищата
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.06.2017 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колеги, тъй като троля всеки ден се бори с войната по пътищата,  притичва по шосетата с тренирани рефлекси, гледа черва в дъждовни дни в снимките по новините, слуша от правителството за стотици загинали деца, си мислеше, че тия работи нея не я засягат, още повече, че аз в този блог многократно, макар и по други поводи, съм се оплаквала от гражданите, които са се опитвали да ме прегазят, безуспешно,  по различните пешеходни пътеки в страната. 
Днес обаче, докато пресичах една от най-натоварените пешеходни пътеки в родния ми град Карлово (на главната улица на града, до пазара), където мен лично са правили опит да ме газят два пъти за последните две години, а зная за случай, в който прегазиха майка с количка, троля видя новост, която я порази. Общинските власти на град Карлово бяха наредили на някой да изрисува вместо последните линии  на зебрата, надпис "ПОГЛЕДНИ" и две стрелки, след "п" и "и", явно, за да обозначават за гражданете, накъде да погледнат. За жалост, троля, както и всички други граждане, видя бележката, едва, след като се загледа в земята пред себе си, към края на пътеката, а не докато гледаше  в колите от двете страни, което не беше правилно, защото някой като идва с по-висока скорост от едната от двете страни... 
Хъх, колеги, троля се възмути, и се запита, и констатира, че общината в Карлово, за разлика от тази в София например, нема пари да тури един билборд до таз пътека, с тоя знаменателен  надпис "ПОГЛЕДНИ", та да хвърли едни два бона, задето шофьорите у нас, не спазват закона за движение по пътищата, и не намаляват преди пешеходна пътека тип зебра, където предимство има пешеходеца (едно от малкото места на платното, където предимство има само той)... Леле, как се ядосах, колеги, викам си - заслужавате си, да се платят освен човешки животи, и малко пари за това, дето никой у нас не спазва закона за движение по пътищата... Защото този закон е измислен, колеги, именно, защото бабичките, инвалидите с количките, слепите и сакатите, и малките деца, които пресичат на пешеходна пътека (зебра) да могат и да не се оглеждат. Некои баби не виждат, децата не разбират, инвалидите не са бързи като нас, здравите, които можем да си маневрираме, да си се гоним с шоферите по пътеките, на кой докъдет му стигнат нервите и желанието, троля е виждала много работи, да ви кажа, в своя дълъг живот на пешеходец, мислим, абсолютно изряден, щом троля е оживяло до днес, да разказва))... 
Единственият път, обаче, колеги, когато троля, като пешеходец, е била но косъм от закона, беше на едно голяямо кръстовище в столичния квартал "Изток", в центъра на София, където резидират голям брой от посланиците на чуждите държави у нас, точно срещу метростанция "Жулио Кюри" (наскоро оправях там светофара, зеленото пак не свети). Когато се настанявах в квартирата си навремето, брокерът ми каза, че тука на практика немало престъпления, защото в квартала имало 17 камери, или 27, не запомних. Не зная за престъпленията, колеги, но си спомням онази сутрин на същото това кръстовище, когато пред камерата на светофара, точно в средата на пешеходната пътека, която верно, не беше зебра, но все пак, беше пътека, с ограничения за пешеходците, където те да преминават безопасно, по закон, та точно в средата на тази пътека, спря полицейски автомобил, астра. Светна зелено, колеги, и троля, вместо да премине на прибежки покрай неправилно спрелия автомобил (между другото, не единствен), тихичко подпсувайки под мустак, просто предпочетохда изляза леко извън закона - преминах точно на два милиметра от задната броня на колата, забърсах я, както се казва, като дори си позволих, да потупам тези два милиметра с пръсти над бронята. 
Оказа се, колеги, че никой нищо не е видял, въпреки 17-те или 27-те видеокамери в квартала, плюс тази на светофара))). В квартал, в който японското посолство, колеги, прилича на бункер, тротоарите са в ужасно състояние от 20 години, защото никой не върви по тях, а всичко се следи и записва, се изпусна това престъпление на троля). 
Затова, един поздрав, за всички оцелели, на пешеходните пътеки, с една песен за началото на живота и още нещо. 
Наздраве! 

ПП. Днес видях на пешеходната пътека, разположена на разклона за кв. Абдовица, находящ се на 8 км. от центъра на гр. София,  на моста на р. Искър, малко преди Бусманци същия надпис, трудно различим, поради боята и това, че не го гледахме отгоре, от Господнята))) точка, за която той е предназначен, мислим  - "ПОГЛЕДНИ", ама само с една стрелка, насочена към Бусманци(?!). Така че, ревизирам думите си за способностите на Столична община да качи на билборд иновативните си идеи - били те финансови или други)). Явно на другиго дължим тази иновация...
Е, "Добре дошла, София", би казала троля)))))
ПП2 А днес, в дир-а прочетох, че един общински съветник, предложил да се уеднаквят стандартите за легнали полицаи, кошчета за боклук, дизайн на спирки и пр. градски елементи на средата,  която на първо място била софийска, според този господин, а не квартална); което би излязло и по-евтино на столичния данъкоплатец, и на столичния бюджет; но току - що ми казаха, че това нямало как да стане, колеги...От личния си опит, мога да го потвърдя.  Навярно, заради звената по веригата, както се казва, които нямат нищо общо със софийския местен  идеализъм, който се нуждае от разумен център за управление). 
Но пък, очевидно, в подхода към пешеходните пътеки, явно има някакво съгласие и стремеж към единение, макар и да не е заложено в този му вид, на тези нови пътеки, между пешеходците и автомобилистите...))). Какво да се прави, така става винаги, когато се погазват законите, колеги, но въпреки това, аз смятам, че надежда все пак има. 












Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1659652
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930