Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2017 15:45 - Живите мъртви от Северна България - как да приемаме самотните възрастни хора от полуразрушените села в нашето общество
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 4034 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Току - що прочетох съботната хуманитарна статия в днес.бг, посветена на помените, които приживе започнали да си организират самотни хора, "жители на селата край Лом" (http://www.dnes.bg/stranata/2017/01/28/striaskashto-ili-tradiciia-panahida-ima-pokoinik-ne.330203). Похвален е този напън на журналистиката в днес бг, да търси хуманитарното в делника, омекнаха малко напоследък и те, поизчезна този остър тон, но отново, статията има недостатъци, въпреки,че предизвиква размисъл. Така например, самото заглавие навява идеята за опит за вкарване на този нов почин в традицията на българските обичаи от региона, за което, според журналиста, има податки - през миналия век бил правен помен на живи хора по тези места (но уви, тук пак не са догледали колегите журналисти - подобни помени се правят в много специфични случаи - на война, или др. подобни, и съвсем не са - "стани, како, от ковчега, да легна сега аз, хайде, давайте, отче"). Явно и главата на журналистите не побира мъката на "хората от селата край Лом", но явно това се дължи на изпуснатите думички от участниците в репортажа, които са се зарадвали, че българската журналистика е тръгнала да се интересува от техните куриози, и навярно не казват някои работи, да не уплашат хората, да не би да не дойдат изобщо пак. 
Представата за възрастни хора, които не могат да се дотътрят, за да си вземат хляб през зимата, или пък да си съберат наръч дърва, явно например е добре позната - и от градовете, където подобно явление и картина се наблюдава забележително редовно. Дотук обаче с приликите и способностите за асоциация на колегите журналисти, явно). 
Как го казва кметът на селото в тази статия - вървим по улиците и гледаме, дали комините на къщите пушат... А ние се чудим - защо не влизат в къщите, защо не говорят всеки ден с тези баби и дядовци, защо не им носят дърва... Кметът срамежливо добавил, че бил виждал страшни неща, и толкоз... Ние, колеги, сме виждали каква беше зимата при нас, и как двумилионна София се задъхваше от снега, при тях снегът и ледът са тройно и петорно повече, такова, един човек трудно прави пъртина, затова не могат и да си наберат дърва от двора)), и да си купят хляб също)),някои от селата са на махали, и действително, като умре някой, може да не го намерят със седмици, а тогава, действително, на никой няма да е приятно да му прави помен, с извинение, ами ще гледат да го закопат, кой знае дали и свещеник ще може да дойде, и язък ти, че си бил добър човек, и пр., накрая ставаш на вампир, което си е обидно и не е прилично.
 А ние си мислим, колеги, че кметовете на селата са хора слободни)). Не са, не са. 
Някой в мен,колеги, се възмути, както навярно и някои от вас, задето тези хора не си правят, вместо помен, празници. Ами четете, четете - те на празник го карат, но тъй като, както е отбелязал журналистът, впечатлен от думите на свещеника, и те не знаят на кой свят са, празнуват както им се полага, както те смятат, че им се полага. 
Но Господ е милостив, и, както каза моята хазяйка, денят вече стана по-дълъг, а както додавам аз, оптимиста,  зимата свършва. 

ПП Чудя се, как не са се сетили още българските сценаристи на филми, да заснемат един филм - трепач за тези старци и техните помени - ей го, "Жалейка", дип, че не беше така трагичен, колко награди донесе... 




Гласувай:
7



1. getmans1 - Както е модерно да се казва в такива ...
28.01.2017 22:19
Както е модерно да се казва в такива случаи и покрай този случай, Фейса вампиряса барабар с „най-фейс бараби“ и авторитети.
цитирай
2. eloiz - Гетманс,
30.01.2017 00:30
фейсът си е фейс, обаче там и фейсбук няма, ако някой им беше прекарал на тези хора интернет, поне щеше да е по-лесно да се следят статусите. Могат да публикуват хората нещо от селото - красиви гледки, разни местенца, и ето ти - дошли напролет на гости разни любители. И животът се завърта).

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651206
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031